Öğrenciler başta olmak üzere vatandaşların vazgeçilmez yiyeceklerinden olan ve fakirin döneri diye bilinen simit, artık ?simitmatik?lerden alınacak.

Bursa Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri İlhami Aran ve Semih Aydın, öğrencilerinin de yardımı ile simitmatik adlı cihaz üretti. İlk kez Bursa?da bugün kapılarını açan fuarlarda görücüye çıkan cihaz yoğun ilgi gördü. Simitmatikten ilk simidi Vali Şahabettin Harput alarak tattı.

Cihaza 50 kuruş atanlar simidini bir başkasının eli değmeden alarak yiyebilecek. Bozuk parası olmayanlar da toplu taşımada kullanılan BuKart ile simidi 40 kuruşa alabilecek.

Fuarda cihazın tanıtımını yapan öğretmenlerden İlhami Aran, ?Açıkta satılan simitler hijyenik değil. Bizde bundan yola çıkarak okul kantinleri ve açık alanlarda satılan simitlerin bu otomat içinde satılmasını sağladık. Ayrıca Bakanlığımızın önergesi doğrultusunda özellikle okul kantinlerinde açıkta simit ve buna benzer yiyeceklerin satılması yasaklanacak. Biz de bundan dolayı bu cihazı geliştirdik.? dedi.

3 Kafesi olan makine, yaklaşık 300 simit alıyor. Fırından alınan simitler hiç kimsenin eli değmeden bu makine ile öğrenci ve müşteriye sunuluyor.



Simit üretimi, tahmini 14. yüzyıla kadar dayanmaktadır.Bu yüzyıllarda sultan sofralarında, saray mutfağında da yerini almayı başarmıştır.

Türkiye dışında hiçbir ülkede üretilmeyen simit, susam, un, maya ve pekmez den oluşur.  

     Üç türü var.

        &# 160; 1-Taban simidi: Fırına tıpkı ekmek gibi kürekle atılır.

        &# 160; 2-Tava simidi: Tavada pişirilir.

        &# 160; 3-Kazan simidi: Az susamlı ve parlak görünüşlüdür.  

      Simidin rengindeki ve lezzetindeki fark, şehirden şehire değişmesi ise ?pekmezleme? denilen aşamanın farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır. ?Pekmezleme işlemi İstanbul?da ?soğuk? olarak, Ankara, İzmir, Bursa ve pek çok diğer yörede ise genelde ?sıcak? olarak yapılır. Sıcak pekmezlemenin özelliği ise Pekmez ve su yaklaşık bire bir oranında karıştırılıp bir kap içinde kaynatılır.Halka haline getirilip bağlanmış olan simitler önce bu kaynar pekmezli su içinde bir müddet ön pişirmeye tabi tutulurve hemen ardından susama bulanıp fırına sürülür.