FELAFEL



  • FELAFEL


Felafel, Ortadoğu coğrafyasına özgü bir yemek. Ana malzemesi öğütülmüş nohut. İçine birkaç çeşit sebze, hafif baharatlar, bazen bakla ve bolca maydanoz karıştırılıyor. tarif Israil'de üç sene yaşamış ve bir çok yemek kitabı yazmış, etnik yemekler ile ilgili New York Times, Gormet vs.de makaleleri yayımlanmış olan Joan Nathan'a aittir.








  • Malzemeler:


1 su bardağı nohut
1 çay kaşığı kimyon
1 büyük soğanın yarısı doğranmış
1 çay kaşığı kabartma tozu
6 çorba kaşığı un
Avuç dolusu doğranmış maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ
1 yemek kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz
Bir fiske şeker
4 diş sarımsak
Kırmızı biber
1-2 yemek kaşığı bulgur



  • Yapılışı:

Nohutları bir gece önceden yıkayıp bol suya koyun. Nohutu ve soğanı metal bıçaklı bir mutfak robotunda karıştırın. Tuz, kırmızı biber, kişniş, sarımsak, maydanoz ve kimyonu ekleyin ve tekrar karıştırın ama püre haline gelmesin.
Una kabartma tozunu karıştırın ve karışıma ekleyin. Karışım elinize yapışmayacak bir hale gelinceye kadar un ve bulgur ekleyin. Karışımı buzdolabinda bir kaç saat dinlendirin. Dolaptan çıkardığınıza ceviz büyüklüğünde şekil verin. Ortadoğu'da şekil vermek için Felafel kepçeleri satılıyor. Ben aynen Çiya'da gördüğüm şekilde yaptım. Elimle açıp çay bardağı ile kestim. Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar pişirin ve kağıt havlu koyduğunuz bir tabağa alın. Pide arası domates, soğan, turp, yeşil biber ve su ile seyreltilmiş tahin ile servis yapabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi sadece yoğurt ile yetinebilirsiniz. Afiyet olsun