8 sonuçtan 1 ile 8 arası
Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 2 gönderen murat ceylan
  • 1 gönderen

Konu: Gıda Ambalajlama Ders Notları (sunum)

  1. #1
    murat ceylan çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.05.2012 Son online zamanı: 14.08.2018

    Mesajları
    7
    Konuları
    4
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    2
    Kalan
    153

    Standart Gıda Ambalajlama Ders Notları (sunum)

    : Gıda Ambalajlama Ders Notları
    : Pdf
    : .......

    1-GIDA AMBALAJLAMA
    2-PLASTİKLER VE PLASTİK AMBALAJLAR
    3-KÂĞIT VE KÂĞIT AMBALAJLAR
    4-CAM AMBALAJLAR
    5-METAL MALZEME VE METAL AMBALAJLAR
    6-TAŞIMA AMBALAJLARI (1)
    7-DEĞİŞTİRİLMİŞ ATMOSFER AMBALAJLAMASI
    8-MERAK EDİLENLER
    9-AMBALAJ TASARIMI


    1-GIDA AMBALAJLAMA
    Ambalajlamanın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.
    Gıdalar, muhafaza etmek ve korunmak durumunda olduğundan beri amlajlama gündeme gelmiştir.
    Ancak bugünkü anlamıyla ambalajlama çağdaş tekniklere ve işlemlere ihtiyaç duymaktadır.

    2-PLASTİKLER VE PLASTİK AMBALAJLAR
    İlk plastik 1862'de yapılmış olan selüloid'dir. Bunun aslı pamuk selülozudur. Bundan 35 yıl sonra esası süt kazeini olan bir diğer plastik üretilmiştir. Ancak gerek çeşit, gerek miktar bakımından plastik malzeme patlaması II. Dünya Savaşı'ndan sonra olmuştur. 1979 ABD'de plastik çağının başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

    3-KÂĞIT VE KÂĞIT AMBALAJLAR
    Gerçek anlamda kâğıdın ilk defa Çin'de, yaklaşık 105 yılında üretildiği, ancak kâğıt endüstrisinin 17. yy'dan itibaren geliştiği, odun ya da ağacın kâğıt yapımında kullanılmasına ise 19.yy ortalarında başlandığı kaydedilmektedir.
    Ucuz, bol ve sürdürülebilir hammaddelerden yapılması,
    değişik özellik ve kalitede üretilebilmesi
    birçok şekle kolayca dönüştürülebilmesi,
    diğer malzemelerle kaplanabilmesi, ya da çok katlı malzeme yapılarına girebilmesi,
    hafif olması,
    geniş bir sıcaklık aralığında kullanılabilmesi,

    4-CAM AMBALAJLAR
    Cam ambalaj ilk olarak M.Ö. 1500 yıllarında Mısır’da kullanılmaya başlandı. O yıllarda değişik boyutlarda kaplar olarak karşımıza çıkan cam ambalajlar
    1-Kireçtaşı,
    2-Soda,
    3-Kum ve
    4-Silikat
    karıştırılarak eritiliyor ve sıcak olarak istenilen şekil verilerek elde ediliyordu. M.Ö 1200’lere gelindiğinde ise kalıplara dökülen camdan kaplar ve kupalar yapılmaya başlandı. M.Ö. 300 yıllarında Fenikelilerin üfleme çubuğunu icadından sonra camın tamamen şeffaf olarak üretimi milattan sonraki dönemlerde uygulanmaya başlandı. Takip eden bin yıl içerisinde cam üretme tekniği gelişerek yayılmaya başladı.

    5-METAL MALZEME VE METAL AMBALAJLAR
    Ambalajlamada kullanılan başlıca metal malzemeler;
    teneke (kalaylı çelik levha)
    kalaysız teneke,
    alüminyum alaşımları ve
    alüminyum folyo (varak) dur.
    Folyo dışındakilerden oluşturulan tanınmış ambalaj, "teneke kutu" denilen konserve kaplarıdır. Folyo, kapak ve sargılık olarak kullanılmaktadır.

    6-TAŞIMA AMBALAJLARI (1)
    Taşıma ve dağıtım ambalajı, küçük esas ambalaj birimlerinin bir arada tutulması ve taşınmasında kullanılan büyük ambalajlardır. Bunlarda öncelikle aranan özellik dayanıklılıktır. Çoğu taşıma ambalajı gıda ile doğrudan temas halinde değildir; bu sebeple kimyasal etkileşme ikinci derecede önemlidir. Taşıma ambalajlarının tasarımında, malın en iyi ve en ucuz şekilde taşınması ve depolanması hususu dikkate alınır.

    7-DEĞİŞTİRİLMİŞ ATMOSFER AMBALAJLAMASI
    Değiştirilmiş atmosfer ambalajlaması (DAA), gıdaların normalden farklı, özel şekilde oluşturulan gaz atmosfer içinde veya gazsız ortamda (vakum) saklanmasını amaçlamaktadır. Farklı ya da değişik atmosfer, ambalaj ölçeğinde olabildiği gibi, depo ölçeğinde de olabilir.
    Özel amaçlar doğrultusunda atmosfer bileşiminin incelikli olarak oluşturulması ve bunun önemli değişme olmadan sürdürülmesi şeklindeki değiştirilmiş atmosfer depolamasına kontrollü atmosfer depolaması (KAD) denilmektedir. Atmosfer kontrolü daha kaba yapılıyorsa, söz konusu olan modifiye atmosfer depolaması (MAD)'dır.

    8-MERAK EDİLENLER
    Gıda etiketinin üzerindeki e-işareti, ürünün hacminin yada ağırlığının ortalama değerini gösterir. Gıda sanayisindeki ambalaj makineleri tamamen doğru miktarda dolum veya paket yapmayabilir; devamlı bir hata payı vardır. Ayrıca, bir çok ürün homojen olmayıp; bazı katı madde, meyve parçası v.b bileşenler içerir ki bu da bize aynı hacimdeki ürünün farklı ağırlıklara sahip olduğunu gösterir.

    9-AMBALAJ TASARIMI
    Yeni ambalaja karar verilirken genel olarak şu faktörler tek tek ele alınır ve incelenir:
    Ambalajın büyüklüğü,
    malzemenin cinsi
    ambalajlanacak ürün,
    ürünün çevre şartlarından etkilenme durumu,
    ambalajın geçirmezlik durumu,
    karşılaşılan çevre ve iklim şartları,
    kullanıcıların kültür düzeyleri,
    ambalajın depolama ve istiflemeye elverişliliği,
    çevre kirliliği açısından durum,
    rakip ambalajlar,
    dış ambalaj durumu,
    dönüşsüz/dönüşlü kullanım,
    paletlemeye uygunluğu, taşımaya elverişliliği,
    fiyatı v.b. diğer faktörler.

          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 1.89 MB (Megabyte)
      İndirme Sayısı : 146 Kez





    Konu Sinan COSKUN tarafından (12.04.2013 Saat 17:52 ) değiştirilmiştir.
    mithatt ve ebruozdemir bunu beğendiler.

  2. #2
    yakupözcan çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.03.2015 Son online zamanı: 01.04.2015

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    saol başkan eline sağlık


  3. #3
    buraksen çevrimdışı Üyelik tarihi: 18.04.2015 Son online zamanı: 18.04.2015

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Kaynak nedir acaba ?


  4. #4
    Çiğdem Coşkun çevrimdışı Üyelik tarihi: 17.06.2014 Son online zamanı: 07.11.2019

    Mesajları
    253
    Konuları
    1501
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    10
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici
    Alıntı buraksen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kaynak nedir acaba ?
    paylaşılan dosya içeriğinde kaynak ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.


  5. #5
    Ademirem çevrimdışı Üyelik tarihi: 11.11.2015 Son online zamanı: 16.05.2016

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Neden şifre istiyor bu sunum


  6. #6
    Çiğdem Coşkun çevrimdışı Üyelik tarihi: 17.06.2014 Son online zamanı: 07.11.2019

    Mesajları
    253
    Konuları
    1501
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    10
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici
    Alıntı Ademirem Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Neden şifre istiyor bu sunum
    Forumdaki bütün dosyalar şifre ister. Çünkü, kredili sistem ile çalışmaktadır. Forumun güncelliği ve sürekliliği bu şekilde sağlanmaktadır.

    Ümit ÖZTEK bunu beğendi.

  7. #7
    hsynsmz çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.08.2019 Son online zamanı: 10.08.2019

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    1
    Kalan
    4
    Şifre nedir


  8. #8
    Sorumlu Yönetici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sorumlu Yönetici çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.02.2007 Son online zamanı: 22.03.2021

    Mesajları
    167
    Konuları
    17
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    106
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici
    Alıntı hsynsmz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Şifre nedir
    Dosya Şifresi : www.forumfood.net


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Gıda Ambalajlama Ders Notları
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan gıdamühh4
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.01.2012, 12:17
  2. Gıda Mikrobiyolojisi ders notları
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan ankebut46
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 27.10.2011, 16:29
  3. Gıda Ambalajlama ve depolama ders notları (slayt)
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan mutlu_rmzn
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 20.01.2011, 13:32
  4. gıda ambalajlama ders notu sunum
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan kalevra21
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 06.11.2010, 20:37
  5. Gıda Kimyası tüm ders notları (meü)
    Gıda Kimyası forum içinde, yazan xrayvision
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 12.02.2010, 23:53

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed