3 sonuçtan 1 ile 3 arası
Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 5 gönderen mmustafaekin

Konu: Gıda Katkı Maddeleri (Ayrıntılı)

  1. #1
    mmustafaekin çevrimdışı Üyelik tarihi: 05.06.2007 Son online zamanı: 16.05.2019

    Mesajları
    45
    Konuları
    28
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1055
    Harcanan
    0
    Kalan
    1055

    Standart Gıda Katkı Maddeleri (Ayrıntılı)

    : Gıda Katkı Maddeleri ve Tarihçesi
    : Doc
    : .......

    Son yıllarda, özellikle tüketici haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri de hergün tükettiğimiz hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddeleri. Bunları hepimiz her zaman her yerde tüketiyoruz; hatta içinde yaşadığımız toplum şartları da bir yerde bunu gerektiriyor diyebiliriz. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler bile bir kap meyveli yoğurt ya da kuru meyve yerken örneğin birtakım kimyasal maddeleri de beraberinde tüketiyor.Kuşkusuz bu katkı maddelerinin hepsi insan sağlığına zararlı değil. Ayrıca bu katkı maddelerinden haberdar olan birçok kişi bu ürünleri bilinçli olarak tüketmekten rahatsız olmamaktadır. Sigara içenlerin durumunda olduğu gibi. Sorun, bugüne kadar Türkiye'de tüketicilere neyin zararlı neyin zararsız olduğunun açık bir şekilde duyurulmamış olması. Yoksa bu katkı maddelerinin tüketilmesi veya tüketilmemesi tamamen bireyin tercihine kalmış birşey. Yani asıl önemli olan tercih edebilme hakkımızın olması.

    Son 30 yıldır gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, yiyecek maddelerinde kullanılan katkı maddelerinde tam bir patlama olmuştur. Örneğin sadece İngiltere'de bir yıl içinde kullanılan katkı maddelerinin toplam ağırlığının iki yüz bin tonu geçtiği sanılıyor. Çoğu aroma/lezzetlendirici olmak üzere toplam altı bin civarında katkı maddesi bulunuyor. Bu maddelerin tüketimi arttıkça, bazı rahatsızlıklarla olan bağlantılara yönelik bulgular da ortaya çıkmıştır. Bunların içinde en sıkça görülenleri egzema, astım, başağrısı, alerjik kaşıntılar, gastrik rahatsızlıklar,ishal, (özellikle çocuklarda) hiperaktiflik ve aşırı duyarlılık (hypersensitivity vb). Örneğin İngiltere bugün Avrupa'nın en hasta ülkesi konumunda; ayrıca bu ülkedeki kanser vakalarının sayısı dünyanın en üst sıralarında yer almaktadır. Ne yazık ki dünyanın çeşitli devletleri, bu konuda artırılması ve geliştirilmesi gereken araştırmalara ve birtakım gıda komitelerinin uyarılarına sırt çevirmektedir. Gerçek şu ki, son iki,üç nesil bir nevi 'denek' olarak kullanılmaktadır.

    Bu maddelerin güvenli olup olmadığını anlamak için hayvanlar(özellikle fareler) kullanılmıştır; ancak hayvanlar insan değil ki onlara kendilerini nasıl hissettiklerini soralım.(Başınız ağrıyor mu? Mideniz bulanıyormuş gibi!) Ayrıca insanlarla hayvanların biyokimyasal ve genetik yapıları farklı olduğu için varılan sonuçlar son derece yanıltıcı olabiliyor. Bir örnek: insanlar thalidomide ilacından, farelerden yüz kat, maymunlardansa yirmi kat daha duyarlı olup çok daha fazla etkilenmektedirler.

    Günümüzde 80 000 civarında kimyasal madde çeşitli amaçlar için kullanılmakta ve bu sayı her geçen yıl artmaktadır. 20. yüzyılın başında çoğu doğal kaynaklı olmak üzere bir kaç bin kimyasal madde kullanılmaktaydı. Kimyasal maddelerin kullanımı özellikle 1940'lardan sonra hızla artmıştır. 1950 yılında 7 milyon ton/yıl olan dünya kimyasal madde üretimi 1985 yılında 250 milyon ton/yıla yükselmiştir. Bugün bu rakam 400 milyon ton/yıla ulaşmıştır. Kimyasal maddelerin yoğun ve nispeten kontrolsüz olarak kullanılmaya başlandığı yıllarda yapılan hatalardan insan sağlığı ve çevre zarar görmüştür. Gerek kimyasal maddelerin her alanda yoğun olarak kullanılmaya başlanması gerekse kontrolsüz kullanımın yarattığı ciddi sağlık ve çevre sorunları, toplumlarda kimyasal kullanımına karşı oluşan korku ve tepkinin nedenidir.


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 105.1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 82 Kez





    Konu Sinan COSKUN tarafından (19.11.2012 Saat 15:52 ) değiştirilmiştir.
    sahdarms, yavuz7779, yusufcukur ve 2 diğerleri bunu beğendiler..

  2. #2
    muhammet70 çevrimdışı Üyelik tarihi: 03.05.2013 Son online zamanı: 13.05.2013

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    gıdanın yapı va görünüşnü etkileyen maddeler hakkında bilgi lazım ayrıntılı olrak yardımcı olabilir misiniz ? (emülgatörler,stabilizörler,topaklaşmayı önleyici maddeler,köpük maddeleri )


  3. #3
    davuttur10 çevrimdışı Üyelik tarihi: 02.10.2013 Son online zamanı: 12.12.2013

    Mesajları
    8
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    makalenin hangi yıla ait olduğunu öğrenebilir miyiz


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Gıda Katkı Maddeleri
    Türkiye forum içinde, yazan Çiğdem Coşkun
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 27.02.2019, 15:14
  2. gıda katkı maddeleri
    Gıda Katkı Maddeleri ve Temizlik Maddeleri forum içinde, yazan hoca
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.06.2012, 19:05
  3. Gıda Katkı Maddeleri
    Gıda Kimyası forum içinde, yazan osman
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01.05.2012, 16:18
  4. Gıda Katkı Maddeleri
    Gıda Katkı Maddeleri ve Temizlik Maddeleri forum içinde, yazan biyolog_ugur
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.04.2012, 23:31
  5. gıda katkı maddeleri
    Gıda Katkı Maddeleri ve Temizlik Maddeleri forum içinde, yazan twoba
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.02.2012, 09:54

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed