5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Gıda Mühendisi

    Tanımı

    Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir... Diğer bir tanımla; Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

    Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular

    Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

    Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

    Eğitimin süresi ve içeriği

    Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.

    Gereken Nitelikler

    Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir. Gıda mühendisi olmak isteyenlerin;
    - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
    - Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı,
    - İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
    - Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.

    Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

    Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.peynir mühendisligi yapan totpikleride vardır.

    Görevler

    Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar,
    · Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar,
    · En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
    · Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

    Kullanılan alet ve malzemeler

    - Tartı ve ölçüm aletleri,
    - Laboratuar aletleri,
    - Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
    - Bilgisayar.

    Çalışma ortamı ve koşulları

    Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

    Çalışma alanları ve iş bulma olanakları

    Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

    Meslek eğitiminin verildiği yerler

    Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

    Meslek eğitimine giriş koşulları

    Mesleğin eğitimine girebilmek için,
    - Lise veya dengi okul mezunu olmak,
    - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
    - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

    Meslek ilerletme

    Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.






  2. #2
    ghost0810 çevrimdışı Üyelik tarihi: 30.08.2008 Son online zamanı: 18.10.2008

    Mesajları
    9
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    merhabalar ben gıda teknikeriyim 5yıldızlı bi otelde gıda hijyen sorumlusu olarak çalışıyorum ama bu benim ilk deneyimim meslegimde.2004 de mezun oldum ama hiç meslegimi yapmamıştım şimdi sıkıntılar çekiyorum burada bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.neler yapmam lazım nelere dikkat etmem lazım bu işte.gıda teknikeri ne yapar bide burası otel oldugu için işleyişi çok farklı heralde ama ben meslegimle ilğili bir çok şeyi unutmuşum malesef...


  3. #3
    ghost0810 çevrimdışı Üyelik tarihi: 30.08.2008 Son online zamanı: 18.10.2008

    Mesajları
    9
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    neden başlık açamıyorum ????


  4. #4
    kerem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    kerem çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.02.2008 Son online zamanı: 03.07.2018

    Mesajları
    217
    Konuları
    47
    Eklentileri
    18
    Kredisi
    956
    Harcanan
    5
    Kalan
    951
    Merhabalar, öncelikle forumumuza hoşgeldiniz, konu açmak için ilgili konu sayfasında, sol üst köşede yeni konu ikonunu görürsünüz, buradan açabilirsiniz.
    İşinizle ilgili yardım istemişsiniz, bununla ilgili olarak Mesleki paylaşım başlığı altında Mesleki yardımlaşma ve tartışma bölümü mevcut. Bu bölüme girerek sayfanın solunda bulunan yeni konu ikonuna tıklayarak konu açabilirsiniz, kolay gelsin


  5. #5
    meiko çevrimdışı Üyelik tarihi: 14.08.2009 Son online zamanı: 12.10.2010

    Mesajları
    6
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    hepimize hayırlı olsun


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Yorum: 0
    Son Mesaj: 11.07.2016, 08:57
  2. Gıda Mühendisi ve/veya Gıda Teknikeri Arkadaşlar Aranmaktadır.
    Akdeniz Bölgesi forum içinde, yazan alprdvc
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05.04.2012, 20:10
  3. şuruplu tatlı imalatına gıda mühendisi veya gıda teknikeri
    Ege Bölgesi forum içinde, yazan flah_pnar
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 08.12.2010, 20:20
  4. Gıda Mühendisi İş İlanı (Gıda Katkı Maddeleri Satışı)
    Marmara Bölgesi forum içinde, yazan sonkahraman
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.09.2010, 23:17
  5. Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.05.2010, 13:11

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed