1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    BioH@zarD çevrimdışı Üyelik tarihi: 19.06.2007 Son online zamanı: 19.05.2010

    Mesajları
    7
    Konuları
    6
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Standart Gıda Sanayiinde Teneke Ambalajın Kullanımı ve Korozyon

    GIDA SANAYİİNDE TENEKE AMBALAJIN KULLANIMI VE KOROZYON

    Ambalaj, bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar uzanan dağıtım zincirinde güvenli ulaşımının sağlanabilmesi için kullanılan koruyucu araçların tümü olarak tanımlanabilir. Ambalaj, ürünü depolama, nakliye, teşhir ve kullanım içeren tüm yaşam süresi boyunca, ekonomik ve çevreye duyarlı olarak korur, barındırır, sunar, ürüne uygunluk ve kolaylık sağlar. Ambalaj sektörü, ülkemizin başta gıda maddeleri, boya, yapı kimyasalları, madeni yağlar ve tekstil gibi birçok ürünün yurt içi ve yurt dışı satışlarında temel bir rol oynamaktadır.
    Ambalaj, özellikle dayanıksız tüketim mallarının üretimi, satışı ve dağıtımındaki gelişmelerin her aşamasında devreye girmektedir. 2000’li yıllardan sonra süper marketlerin artışı, şehirleşme hareketleri, turistik tesislerin yaygınlaşması, ambalajlı gıda tüketim kültürünün tüm dünyaya yayılması, genel ekonomik canlılık ve büyüme hızı gibi faktörlerin bileşkesi olarak ambalaj sektörü gelişmiştir (Başarır, 2004).
    Ticari olarak ambalajın üç tipi vardır. Herhangi bir gıda ürünü nihai kullanıcıya veya tüketiciye ulaştıran satış noktasında kullanılan ambalaj satış ambalajıdır. Satış ambalajı bir satış birimidir ve ürünle birlikte satın alınır. Birden fazla satış ambalajını bir arada tutan, üründen ayrıldığında ürünün özelliğini değiştirmeyen ambalaj ise dış ambalaj olarak tanımlanır (Anon., 2004). Satış ve dış ambalajın depolanması ve taşınması işlemleri sırasında zarar görmesini engelleyen, bu işleri kolaylaştıran ambalaja ise nakliye ambalajı denir. Her üç ambalajın da gıda sektöründe önemli bir yeri olmasına karşın satış ambalajının niteliği son derece önemlidir.
    Gıda ambalajlarının içindeki malı koruma, depolamayı kolaylaştırma, taşıma, pazarlama ile ilgili özellikleri büyük önem taşır. Ambalajın ürünü mikrobiyolojik etkilerden, nem ve atmosfer koşullarından, mekanik deformasyonlardan, böcek ve kemirici gibi zararlılardan koruması amaçlanır. Gıda ürünlerinde ambalajın sağladığı bu fonksiyonlar ürünün raf ömrü ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle raf ömrü kısa olan taze ürünlerde, mikrobiyal hassaslığı fazla olan günlük ürünlerde gıdanın tüketiciye sağlıklı ulaşmasında önemli bir rolü vardır
    Gıda sektöründe kullanılan ambalajlar 9 çeşittir. Bunlar teneke, teneke + alüminyum, cam, plastik + pet, kağıt, oluklu mukavva, alüminyum takviyeli kağıt, alüminyum ve selafon ambalajlardır. Bunlardan plastik – pet ambalaj, teneke ambalaj, cam ambalaj ve kağıt ambalaj ana grupları oluştururlar. Gıda ürünlerinin %87’sinde bu 4 ambalaj grubu kullanılmaktadır. Her gıda ürününün özelliğine göre kullanılan ambalaj tipi değişiklik göstermektedir.
    Türkiye’de teneke ambalajı kullanım oranı %20,1 ile ikinci sıradadır. Teneke ambalajın diğer ambalaj malzemeleri içerisinde 2. sırada yer alır. Cam ambalaj teneke ambalajın en yakın...



    Dosya türü:word


    Şifre:www.forumfood.net
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 33.5 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 32 Kez






Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Gıda Sanayiinde Ambalajın Ekonomik Yeri ve Önemi
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan cihanpenah
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.08.2012, 17:03
  2. Gıda sanayiinde yeni teknoloji kullanımı ve rekabet
    Sektörel Video ve Resimler forum içinde, yazan Çiğdem Coşkun
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 11.08.2011, 11:23
  3. Teneke kutularda korozyon
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan toled0
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.12.2010, 06:04
  4. Ambalaj, ambalajın fonksiyonlarıve gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan moonknight
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 22.02.2009, 12:22
  5. Ozon Gazının Kırmızı Et Sanayiinde Kullanımı
    Et ve Et Ürünleri forum içinde, yazan cemo0026
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13.06.2008, 00:02

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed