3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    kertisss çevrimdışı Üyelik tarihi: 25.12.2010 Son online zamanı: 11.08.2015

    Mesajları
    5
    Konuları
    5
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart Gıda Sanayinde Aseptik Ambalajlama

    GIDA SANAYİNDE ASEPTİK AMBALAJLAMA
    Aseptik ambalajlama; ısıl işlem yoluyla ticari steril hale getirilmiş ve steril koşullarda soğutulmuş ürünün, yine steril koşullarda steril ambalajlarda doldurulup, ambalajın yeniden kontaminasyona yol açmayacak şekilde hermetikli olarak kapatılmasını kapsayan bir uygulamadır.

    O halde aseptik ambalajlama tekniği :

    Ambalaj malzemesinin sterilizasyonu,
    Steril atmosferde ambalajın oluşturulması veya daha önceden hazırlanmış steril ambalajların içine steril ürünün doldurulması,
    Tekrar kontaminasyona olanak vermeyecek ambalajların elde edilmesi
    olmak üzere üç ana aşamadan oluşmaktadır. Başta süt ve çeşitli süt mamul-leri olmak üzere, meyve suları ve puplları, soslar, çorbalar, bebek mamaları, salça, puding, çay, soda ürünleri, çeşitli içecekler ve benzer ürünler bu teknikle ambalajlanıp tüketime sunulmaktadır.

    ASEPTİK AMBALAJLAMADA KULLANILAN AMBALAJ MALZEMELERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER

    1. Mikrobiyolojik Özellikler

    Aseptik ambalajlama teknolojisinin temel koşullarından ilki, ambalajın önceden sterilize edilmiş olmasıdır. Sterilizasyon, sterilize edilecek ambalaj materyalinin mikroorganizma yüküne ve bu mikroorganizmaların türlerine bağlı olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Aseptik teknolojide yararlanılan çeşitli sterilizasyon yöntemleri sınırlı sterilizasyon etkinliği gösterebildikleri için, mikrobiyal bakımdan önemli ölçüde kirlenmiş malzemede kalan mikroorganizmalar, ambalajlanan sterilize edilmiş gıdanın bozulmasına yol açacaktır. Nitekim yapılan araştırmalarda, karton esaslı laminat malzemelerin gıda ile temas edecek olan yüzeylerinde çeşitli sayılarda mikroorganizmalara rastlanmıştır.

    Söz konusu mikroorganizma sayıları: iyi hijyenik koşullarda 1 adet 100 cm2 orta düzeyde hijyenik koşullarda 10-100 adet 100 cm2 ve kötü hijyenik koşullarda ise 1000 adet 100 cm2 düzeylerinde belirlenmiştir. Bunlar ambalaj materyalinin üretiminin hemen ardından saptanan verilerdir. Kuşkusuz bu değerler sonraki süreçte taşıma ve muhafaza koşullarına bağlı olarak daha da artacaktır. Bu nedenle, ambalaj malzemesinin sterilizasyonunda kimyasal maddelerden örneğin hidrojen peroksitten yararlanılan sistemlerde, malzemede en çok 0.05 adet cm2 mikroorganizma bulunabileceği, aksi halde hidrojen peroksitin etkisinin yeterli olamayacağı vurgulanmaktadır.


    Devamı...

    Dosya Türü:
    Doc
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 15.9 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 60 Kez






  2. #2
    kkemkk çevrimdışı Üyelik tarihi: 13.12.2011 Son online zamanı: 18.12.2011

    Mesajları
    4
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    güzel ama ben alamıyorumm kredim eksikmiş anlamadım gitti


  3. #3
    mutlu_571 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    mutlu_571 çevrimdışı Üyelik tarihi: 25.06.2008 Son online zamanı: 28.06.2014

    Mesajları
    499
    Konuları
    34
    Eklentileri
    38
    Kredisi
    2100
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Alıntı kkemkk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    güzel ama ben alamıyorumm kredim eksikmiş anlamadım gitti
    ForumFood'a hoşgeldiniz...
    eklentileri indirebilmeniz için paylaşımlarınızın eklenti yapılması ve kredi kazanmanız gerekiyor.
    bir paylaşımın eklenti olabilmesi için;
    gıda ile -doğrudan yada dolaylı olarak- ilgili, 3 sayfadan fazla nitelikli bir paylaşım olması gerekmektedir. kopyala-yapıştır, prosedür, talimat, takip çizelgesi gibi tek parça sistem dokümanları eklenti yapılmamaktadır. video, e-kitaplar ve sınav soruları gibi paylaşımlarda eklenti olmuyor.
    paylaşımınızın forumda daha önce paylaşılmamış ve eklenti kriterlerini taşıyor olmasına dikkat ediniz.
    iyi paylaşımlar...

    HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.

    Yine dağların sevdası düştü yüreğime anne
    Kurşunların sevdası,
    Zulümlerden bıktım usandım
    Yüreğim kanıyor anne,
    Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş gider
    Dünya zulüm, zulüm kokar anne
    ...

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. aseptik ambalajlama
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan albatros
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 06.11.2018, 14:50
  2. Gıda Sanayinde Aseptik Ambalajlama
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan gıdamühh4
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.01.2012, 12:27
  3. Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.12.2011, 20:24
  4. Aseptik ambalajlama teknikleri
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan fatosakbulut
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13.04.2009, 16:02
  5. aseptik ambalajlama
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan mühür
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.10.2008, 20:27

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed