1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    beste çevrimdışı Üyelik tarihi: 31.10.2012 Son online zamanı: 20.02.2013

    Mesajları
    6
    Konuları
    5
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart gıda üretim alanı depolama kuralları

    GIDA ÜRETİM ALANI DEPOLAMA KURALLARI
    1. Soğuk gıdalar ve dondurulmuş gıdalar, depoya kabul edilirken ve ana depodan mutfağa alınırken 15 dakika içinde uygun soğutucu/dondurucu ünitelere alınmalıdır, ortam sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.
    2. Malzemenin sevkiyatı sırasında büyük bir uygunsuzlukla karşılaşılırsa malzeme hemen iade edilir veya buna imkan yoksa diğer malzemelerden kolayca ayırt edilebilecek şekilde ürünlerden red deposuna alınır.
    3. Depoların tabanı düz,pürüzsüz, kolay temizlenebilir, yeterli eğimde,çatlaksız ve su geçirmez olmalıdır.
    4. Gıda malzemeleri asla depo zeminine konulmamalıdır. Plastik paletlerin üzerine veya yerden en az 20-40 cm yükseklikteki ayaklı tezgah, raf üzerine konulmalıdır. Raflar kolay temizlenebilir,hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde boşluk bırakılmalıdır.
    5. Depolarda aydınlatma ve havalandırmanın iyi durumda olması gerekmektedir. Tüm lambalar cam olmayan koruyucu haznelerle kapatılmış olmalıdır.
    6. Havalandırma toz, kir ve haşere girişini engelleyici şekilde olmalıdır.
    7. Duvar ve tavanlar suya dirençli olmalıdır, rutubet tutucu ve suyu emici özellikte olmamalıdır.
    8. Depoya giren tüm ürünlerin üzeri kapalı olmalıdır. Soğuk ürünler streçlenir veya bulunduğu kabın kapağı uygun şekilde kapatılır. Çözündürülmekte olan et ve balık ürünleri yağlı kağıt ile kapatılabilir.
    9. Streçleme yapılırken, ürün üzerine streçin iç yüzünün temas etmesine dikkat edilmelidir.
    10. Gıda malzemeleri kimyasal malzemeler ile birlikte depolanmamalıdır.

    11. Depolar daima kuru, su, kanalizasyon vb. Borulardan uzak olmalı, varsa bu borularda terleme olmamalıdır.
    12. Orjinal ambalajından veya dış ambalajından çıkarılan gıdaların iç etiketi yoksa ‘son kullanma tarihi’, ‘üretim tarihi’ belirtilir. Paketi açılmış bütün ürünlere açıldığı tarih üzerlerine basılmalıdır. İşletmenin kendisi hazırladığı ürünlere ürünün yapıldığı tarihi etiketlemelidir.
    13. Depolarda kesinlikle tahta kasa bulundurulmaz, bu şekilde gelen ürünler olursa temiz plastik kasalara alınır. Sadece çilek, şeftali, üzüm gibi kolay ezilebilen meyveler tahta kasalar ile kabul edilir ve kirli meyve-sebze soğuk hava deposunda depolanır.

    14. Karton kutu veya kasa gibi orjinal dış ambalaj malzemeleri mümkün olduğunca uzaklaştırılıp uygun kaplara alınmalıdır. UHT süt ve tereyağı gibi koli ile saklanması gereken ürün varsa ise; gıdalardan uzak ve ayrı bir yerde alt rafta saklanmalıdır.
    15. Dolapta ağzı açık teneke malzeme bulundurulmamalıdır. Ağzı açılıp kullanıldıktan sonra bir miktarı kalan gıda ürünleri, uygun saklama kabına aktarılır.
    16. Kokuşmuş ,ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, bombaj yapmış, kurtlu,küflü olması gibi özellikleri ile kolaylıkla ayırt edilebilen, fiziksel,kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış,hasar görmüş, paslanmış, ambalajı üzerinde gözle görülür kirlilik bulunan, etiketsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler gıda depolarında bulundurulmaz. Son kullanma tarihi veya tesis içi raf ömrü geçmiş, geri dönen özürlü ve şüpheli ürünler, gıda deposundan ayrı bir alanda muhafaza edilir.
    17. Tüm soğuk dolaplarında saklanan gıdalar çapraz bulaşma riskini ortadan kaldıracak şekilde depolanmalıdır.
    18. Etler karkas ise asılmalı, birbiri üzerine yığılmamalı, aralarında yeterli hava sirkülasyonu olacak şekilde depolanmalıdır.
    19. Depo içerisinde pişmiş gıda ve çiğ gıdalar birlikte depolanıyorsa pişmiş ve çiğ yiyecekler ayrı raflarda depolanmalıdır. Aynı rafta depolanma zorunluluğu var ise pişmişler üstte, çiğ olanlar altta olmalıdır.
    20. Kırmızı et, kümes hayvanları etleri ve balık eti ayrı soğuk odalarda depolanmalıdır. Dikey soğutucularda ve tezgah altı dolaplarda ayrı ayrı raflanmalıdır.
    21. Dolaplarda bulunan rafların kendi aralarında sınıflandırılması gerekmektedir. Ürünler bu sınıflandırma dahilinde muhafaza edilmelidir. Eğer ürünler karışık depolanacaksa üst raftan alt rafa doğru:
    Kremalı ürünler (tüketime hazır)
    Pişmiş sakatat
    Pişmiş balık
    Pişmiş et,kıyma
    Pişmiş tavuk
    Pişmiş sebzeler-makarna-pilav
    Yumurtalı çiğ ürünler
    Çiğ meyve-sebze
    Çiğ balık
    Çiğ et
    Çiğ tavuk





    Konu mutlu_571 tarafından (02.11.2012 Saat 09:39 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. üretim alanı kesme tablası temizliği acil yardım
    Alet-Ekipman Üzerine Destek forum içinde, yazan gıdacı34
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 26.02.2019, 20:03
  2. 3 Mücadele Alanı: Gıda, Su ve Enerji
    Türkiye forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.07.2013, 14:17
  3. depolama kuralları
    Kalite Kontrol ve Depolama forum içinde, yazan ccyuko
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13.11.2012, 11:42
  4. Gıda mühendislerine istihdam alanı
    Genel forum içinde, yazan omerhattab
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 16.11.2008, 17:37
  5. gıda teknolojisi alanı
    Adım Adım Gıdacı Olmak forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 13.02.2008, 07:17

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed