2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Dec 09

    Mesajları
    34
    Konuları
    30
    Eklentileri
    12
    Kredisi
    605
    Harcanan
    0
    Kalan
    605

    Standart gıdalarda nem tayini

    Gıdalardaki su, gıdanın yapısına bağlı olarak biyokimyasal ve mikrobiyolojik bir çok tepkimelerde rol almaktadır. Gıdalardaki suyun niteliğini belirlemede sorbsiyon izotermi ve su aktivitesi gibi faktörler önem taşımaktadır.
    Su içeri
    ğinin kontrolü ile gıdaların korunması prensibi en eski yöntemlerden biridir. Güneşte kurutma, tuz veya şeker ilavesi gibi işlemlerle su aktivitesi azaltılarak raf ömrü uzatılabilmekteydi. Buna karşın, bu olayın fiziksel ve kimyasal esası 1950' lere kadar anlaşılamamıştı. Daha sonra, su aktivitesi kavramı; gıdadaki suyun buhar basıncının aynı sıcaklıktaki saf suyun buhar basıncına oranı veya gıdaların atmosferden aldığı veya verdiği suyun nispi nem dengesinin 1/100' i şeklinde tanımlanmıştır. Sonraki yıllarda su aktivitesi kavramı önemli moment kazanmış ve reaksiyonların kimyasal kinetikleri, kullanılan su bağlayıcı tiplerin etkisi, pH, sıcaklık, koruyucular gibi diğer parametrelerin su aktivitesi üzerine etkisi ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmıştır. Gıdalardaki su aktivitesinin hesaplanmasında genel olarak;
    Su aktivitesi (A
    s =aw =Sa ) = (P/P0) = (bağıl nem/100) Bu formülde ;
    P: G
    ıdadaki suyun buhar basıncı
    P0 : Aynı sıcaklıktaki saf suyun buhar basıncı
    Bağıl nem: Gıdaların atmosferden aldığı veya verdiği suyun nispi nem dengesi


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Yeni Üye Myesmiralda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Jan 12
    Yaş
    38

    Mesajları
    3
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: gıdalarda nem tayini

    sutde suyu nasil tayin ede bilirim?

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. gıdalarda kül tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 8
    Son Mesaj: 22-11-2009, 22:57
  2. Gıdalarda Kül Tayini
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan ZeynepKübra
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 08-03-2009, 23:01
  3. Gıdalarda pH Tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan ZeynepKübra
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18-02-2009, 10:12
  4. Gıdalarda Nem Tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan ZeynepKübra
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18-02-2009, 10:11

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed