2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Uğur MARANGOZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Uğur MARANGOZ çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.03.2007 Son online zamanı: 03.05.2021

    Mesajları
    1087
    Konuları
    377
    Eklentileri
    81
    Kredisi
    4176
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Gıdaların ışınlanmasıyla ilgili biraz beyin fırtınası yapalım!!!

    Arkadaşlar biliyorsunuz gıdaların ışınlanmasıyla ilgili yönetmeliğimiz var. Yönetmeliğin linkini de vereyim.

    Gıdaların ışınlanmasıyla ilgili link:
    http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/gida_isinlama.html

    Aşağıdaki resimde de bazı ülkelerin ışınlamayla ilgili hangi gıdalara izin verdiğine dair bilgiler mevcut. Resimden de görüldüğü gibi her ülkenin ışınlamayla ilgili farklı bir politikası var. Yani bazı gıdalarda ışınlamayı uygun görürken bazılarında uygun görmüyor.
    Bu konuda meslektaşlarım acaba neler düşünüyor? Yani şu sorulara hep beraber cevap vermeye çalışalım.
    Işınlama, bütün gıda maddeleri için yapılsın mı?
    Işınlama, hiçbir gıdaya yapılmasın. Zararlı mı?
    Eğer zararlıysa ne gibi zararları var?
    Yararlıysa ne gibi yararları var?
    Işınlama, “kötü gıdayı iyileştirme” şeklinde de düşünülebilir mi?
    Gıdaların muhafazası konusunda klasik yöntemlerden artık vazgeçip mutlaka sağlık açısından ve güvenli olduğundan dolayı ışınlamaya geçilmelimidir?
    Uygun işlem ve dozda yapılan ışınlamanın hiçbir zararı yoktur diyebilirmiyiz? Yani bu şartlarda yapılabilir mi?
    Hiçbir ısıl işlem görmeden, doğal halleriyle tüketilen gıdalar (baharatlar, kuruyemiş.. gibi) için uygun, fakat diğer gıdalar için pekte uygun değil diyebilirmiyiz?
    Ülkemizde hangi gıdalar ışınlanıyor ve denetleniyor?

    Aklıma şimdilik bu sorular geldi. Sadece bu sorular değilde, ışınlamayla ilgili aklımıza gelen diğer konularıda tartışabiliriz.

    Not: Işınlamayla ilgili forumumuzda da birçok doküman paylaşılmış. Arama butonuna “ ışınlama “ yazıp arama yaparsak bu dökümanlara ulaşabiliriz. Fakat benim istediğim bu konuda, gıdaların ışınlanması konusunda, meslektaşlarımın neler düşündükleri.

    Işınlama Avrupa Birliği






  2. #2
    feraset - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    feraset çevrimdışı Üyelik tarihi: 28.08.2007 Son online zamanı: 18.06.2021

    Mesajları
    854
    Konuları
    290
    Eklentileri
    19
    Kredisi
    1065
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    ışınlamada mikroorganizmalar ve diğer zararlılar üzerinde öldürücü etkiye sahip dalgaboylarında olan ışınlar kullanılıyor (alfa, mikrodalga, ultraviyole, X, gama ışınları vs). ancak bir yönden gıdaların mikroorganizmalarca bozulmalarını engellerken ışınlamanın gıdalar üzerinde yol açtığı olumsuz etkileri de göze almış oluyoruz. kimi ışınlar gıdalar üzerinde tat ve aroma bozukluklarının yaın sıra insanlar için zararlı olan bazı kimyasal reaksiyonların başlamasına da yol açabiliyor. ancak bu olumsuz etkiler her gıdada aynı derecede değil. gıdanın bileşimi, pH'sı, su aktivitesi, ortamda oksijen olup olmaması gibi faktörler bunda etkili. bunlar göz önünde bulundurularak sanırım her gıdanın ışınlanmasına izin verilmiyor. yukarıdaki tabloya baktığımızda bu konuda AB ülkeleri arasında da bir ortak kanaat yok. bunu dikkate alırsak her gıdanın ışınlanması sakıncalı sonuçlar doğurabileceğinden böyle bir yaklaşım iyi olmayabilir. yani her gıda ışınlanmamalıdır. ayrıca ışınlama yapılacaksa ışınlamanın dozu da yine gıdanın özelliklerine göre seçilmelidir.

    "ışınlama kötü gıdayı iyileştirir mi?" diye bir soru var yukarıda. lisanstan beri kafamızda yer eden bir durum söz konusu. iyi hammaddeden kötü mamul üretebiliriz ama kötü hammaddeden hiçbir zaman iyi bir mamul üretemeyiz. yani gıdanın kaliteli olması için olmazsa olmaz şart hammaddenin kaliteli olmasıdır. daha sonraki işlemlerle bunu sağlayamayız.

    biliyoruz ki birçok gıda muhafaza yöntemi var. biz gıdanın özelilklerini dikkate alarak bu yöntemlerden gıda için en uygununu uygulamalıyız. yani ışınlama mutlaka uygulanmalı ya da uygulanmamalı diye birşey diyemeyiz. benim fikirlerim bu şekilde...


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Neden gücümüzü bölüyoruz? (Beyin fırtınası)
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 19
    Son Mesaj: 10.02.2008, 13:25
  2. Beyin fırtınası yapalım
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan facit
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 29.01.2008, 14:32
  3. Biraz Nostalji Yapalım
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan feraset
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 26.12.2007, 22:12
  4. Beyin Fırtınası
    ISO 9001 forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.11.2007, 13:31
  5. Beyin Fırtınası
    Altı Sigma, BRC, 5S ve Diğerleri forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 32
    Son Mesaj: 19.10.2007, 15:39

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed