1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    ilkont çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.11.2009 Son online zamanı: 07.02.2017

    Mesajları
    14
    Konuları
    11
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    362
    Harcanan
    0
    Kalan
    362

    Smile HACCP Sistemi ve Yem Fabrikalarında Uygulanabilirliği


    Avrupa Birliği ülkelerinde insan gıdası güvenliği ve güvenilirliği konusu, gerek hükümetlerin gerekse sivil toplum örgütleri ve tüketicilerin sürekli gündeminde olup, konu üzerindeki hassasiyetler giderek artmaktadır. Bu bağlamda günümüzde güvenli gıda ve buna paralel olarak güvenli yem konuları özellikle mikotoksinler, antibiyotiğe karşı direnç, BSE, biyoterörizm, dioksin, etiketleme ve izlenebilirlik yem sektörünün gündemindeki konuları oluşturmaktadır. Son yıllarda insan ve hayvan sağlığı açısından hayvan yemlerinin potansiyel risk faktörleri arasında yer alması AB tarafından hayvan yemi üretiminde değişik kararların alınmasını zorunlu kılmıştır. AB’nin üzerinde yoğun olarak durduğu konular arasında, yem güvenliğinin sağlanabilmesi açısından iyi üretim teknikleri yada iyi fabrikasyon uygulamaları olarak da isimlendirilen Good Manufacturing Practice (GMP); hayvan yemlerinde hijyen (özellikle salmonella bulaşmaları); yem katkı maddeleri (özellikle antibiyotik kullanımının yasaklanması) kullanımında sınırlamalar; deli dana hastalığı (BSE) ve buna neden olduğu söylenen hayvansal protein kaynaklarının (özellikle et-kemik unu) kullanımında kısıtlamalar; dioksin ve genetiği değiştirilmiş ürünlerin hayvan yemlerinde kullanımı ile çiftlikten yada tarladan sofraya yada çatala gıda güvenliği için kritik kontrol noktalarında tehlike analizi (HACCP) sistemi sayılabilir (1).

    Tüketici alışkanlıklarında ki değişimlere paralel olarak yaşam biçiminin hızla değişmesi ve medyanın gıda ürünlerinin tüketici tercihleri üzerinde önemli etkilere sahip olması, ürünlerin kalite, çeşit, yararlılık ve sağlık konuları yönünden daha çok irdelenmesine yol açmaktadır. Özellikle tarımın çevreye etkisinden, hayvanlara karşı davranış ve yeni gıda kaynaklı hastalıkların belirlenmesine kadar değişen skandalların geniş ve etkili bir şekilde basında yer alması tüketicileri gıda üretim konularında daha seçici yapmaktadır. Sonuçta da tüketiciler günümüzde hem üretim işlemleri ve hem de elde edilen ürünün kalitesi hakkında daha detaylı bilgiler ve garantiler istemektedirler (2). Türkiye’ninde üye olduğu Dünya Ticaret Örgütünce gerçekleştirilen anlaşmalar gereği güvenilir gıda üretimi için belirli kontrol sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulamaya konulması üye ülkelere zorunlu kılınmış, ve ülkeler arasında gıdanın ticaretini engelleyebilecek farklı gıda güvenlik uygulamalarını ortadan kaldırmak için teknik, yasal ve bilimsel boyutta HACCP’e dayalı gıda kontrol sistemleri geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Gıda güvenliğinde yakın zamana kadar uygulanan kontrol yöntemi reaktif yani son ürün kontrolüne dayalı bireysel testler şeklinde yapılmasına karşın, bir proaktif sistem olan HACCP üretimin her aşamasında doğabilecek tehlikelerin önlemini önceden almakta kritik test ve izleme yöntemlerini ürün, işleme ve riskler dahilinde gerçekleştirmekte, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik bozulmalardan kaynaklanan sağlık riskini en aza indirgemektedir (3).


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 25.1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 58 Kez






Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. HACCP dökümantasyon sistemi
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan niragurme
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 29.09.2017, 08:03
  2. yem fabrikalarında haccp
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan N_KONUKCU
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 01.04.2015, 13:39
  3. Türkiye Meyve Suyu Sanayinde HACCP Sisteminin Uygulanabilirliği ve Meyve Suyu İhracat
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan ismail marangoz
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.02.2011, 16:27
  4. Süt fabrikalarında CIP sistemi
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan burakg
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.08.2009, 08:26
  5. Haccp Sistemi
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan sezar2
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 27.10.2008, 19:55

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed