1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    foodHunTR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    foodHunTR çevrimdışı Üyelik tarihi: 03.03.2013 Son online zamanı:

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Haşhaş Baharatının Genel Özellikleri ve Sistematiği

    HAŞHAŞ

    Yabancı Dil: Poppy (ign.) ,Pavot, Oeillette (Fr.) , Schlafmohn (Al.)
    Botanik Adı: Papaver somniferum L.
    Familya: Papaveraceae

    Bitki: Anadolu kökenli, yıllık, otsu, 30-100 cm boylu, kenarları dişli büyük yapraklı, beyaz ve mor, büyük ve güzel çiçekli; küre şekilli kapsül meyve çok sayıda tohum içerir. Ilıman iklimli ülkelerde, özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Güney Asya’da kültürü yapılan çok eski bir tarım bitkisidir. Tohumla üretilir. Tarımında başlıca amaç, kapsüllerinden afyon ve alkaloitler üretmektir. Çok sayıda alttür, varyete ve kültür formu bulunur. Kaynak ülkeler : Türkiye, Macaristan, Hindistan, Yugoslavya, İran, Polonya, Fransa, Çin

    Baharat
    :Tohum 1 mm’den küçük, böbrek şekilli, çeşitli renkte (gri,kahverengi,mavi,siyah,sar ı, pembe,mor). Bin tane ağırlığı yaklaşık 0.45 g. Lezzet ceviz ve fındıksıdır. Baharat uçucu yağ ve alkaloit içermez ,%40-60 sabit yağ taşır.
    100 g. baharatta : 533 kcal enerji, 6.8 g. su, 18 g. protein, 44.7 g. yağ, 23.7 g. karbonhidrat, 6.3 g. lif, 6.8 g. kül, 1448 mg Ca, 9 mg Fe, 331 mg Mg, 848 mg P, 700 mg K, 21 mg Na, 10 mg Zn.
    TSE : Toplam kül en çok %10, asitte çözünmeyen kül en çok %1, su en çok %11 olmalıdır.

    Ürünler: Sabit yağ.

    Sabit Yağ: Tohumlarda %40-55 yağ bulunur. Soğuk presyonla, %25 verimle elde edilen yağ, açık renkli ve hoş lezzetlidir. Olduğu gibi veya rafine edilerek kullanılabilir. Balkan ve Asya ülkelerinde üretilir. Linoleik (%60)ve oleik (%30) başlıca yağ asitleridir.

    Kullanım: Başta ekmek, kek, çörek, börek ve diğer fırın ürünlerinde, peynir, salata (sebze, meyve, et, balık) çeşitlerinde, kavrularak sebze yemekleri, kanepe ve mezelerde, ayrıca tüm veya öğütülmüş olarak tatlı ürünlerde ve şekerlemelerde ; gıda sanayiinde ise fırın ve şekerleme ürünlerinde kullanılır. Sabit yağdan yemeklik yağ, salata ve kızartma yağı olarak veya gıdalarda katkı maddesi şeklinde faydalanır.

    Türkiye: Türkiye’nin yerli bitkisidir. Yüzyıllardır tarımı da yapılır. Son yıllarda, sadece İç Ege’de bazı illerde ekimine izin verilmiştir. Kapsüller, çizilip afyon elde edilmeden, doğrudan alkaloit üretiminde kullanılmaktadır. Yan ürün olarak tohumlar, hem baharat olarak hem yağ çıkarmada kullanılır. Yağ daha çok ilgili illerde küçük tesislerde üretilir ve bölgesel tüketilir. Baharat olarak çoğunlukla fırın ürünleri ve bazı yöresel tatlılarda kullanılan haşhaş tohumu, Türkiye’nin dışsatım ürünüdür. Bazı Avrupa ülkelerinde , Papaver rhoesa L.(gelincik)’ın tohumları aynı şekilde kullanılır. Türkiye’de ise taze yaprakları yöresel salata ve sebze şeklinde kullanılır.





    Konu Sinan COSKUN tarafından (04.03.2013 Saat 10:06 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Organik Süt Sığırcılığının Genel Özellikleri
    Organik Üretim forum içinde, yazan 001
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.06.2011, 12:25
  2. Virusların Genel Özellikleri
    Genel Mikrobiyoloji forum içinde, yazan acarpasa111
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 20.10.2009, 18:14
  3. vitaminlerin genel özellikleri
    Gıda Kimyası forum içinde, yazan makaay
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.04.2008, 19:42
  4. Canlılar ve Genel Özellikleri
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan Şengül PARLAK
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.01.2008, 12:17
  5. Baharatların Genel Özellikleri
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan goncuali
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 10.11.2007, 00:18

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed