Sayfa 2/4 İlkİlk 1234 SonSon
36 sonuçtan 11 ile 20 arası
  1. #11
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    04 Aug 09

    Mesajları
    9
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Hazır çorba

    çokpratik olduğu kesinnn tam öğrenci işi


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #12
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    13 Feb 09

    Mesajları
    22
    Konuları
    15
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1180
    Harcanan
    0
    Kalan
    1180

    Standart Cevap: Hazır çorba

    merhabalar
    hazır çorba evet çok pratik özellikle bekar ve yalnız yaşayan beyler için tabi çalışan bayanlar içinde
    fakat ben sağlıklı bulmuyorum içerdiği lezzet verici katkı maddesi mono sodyum glutamat (E621) yiyeceklere katıldığında o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlayan bir katkı maddesidir. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA (Epilepsi) Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)
    Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite. Büyüme hormonu baskılanması.
    Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.

    Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.

    son 25 yıl dikkate alıncak olursa çocuklar diyalize mahkum yaşamakta ve şeker hastalığı ile tanışmaktadırlar. obez çocuklar, asabi çocuklar, erken yaşta (9-10) bluğ çağına girenler ve bunun gibi daha bir sürü nedenler...

  3. #13
    Yeni Üye nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    82
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Alıntı Melek DEMİRBAŞ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhabalar
    hazır çorba evet çok pratik özellikle bekar ve yalnız yaşayan beyler için tabi çalışan bayanlar içinde
    fakat ben sağlıklı bulmuyorum içerdiği lezzet verici katkı maddesi mono sodyum glutamat (E621) yiyeceklere katıldığında o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlayan bir katkı maddesidir. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA (Epilepsi) Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)
    Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite. Büyüme hormonu baskılanması.
    Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.

    Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.
    son 25 yıl dikkate alıncak olursa çocuklar diyalize mahkum yaşamakta ve şeker hastalığı ile tanışmaktadırlar. obez çocuklar, asabi çocuklar, erken yaşta (9-10) bluğ çağına girenler ve bunun gibi daha bir sürü nedenler...

    Haklısın,ancak birşeyi unutmamak gerekir ki ülkemizde ve dünyada gıda güvenliği dernekleri ve ilgili bakanlıklara bağlı olarak hazırlanmış gıda tüzükleri bulunmaktadır. MSG gibi maddeler Gıda Katkı Maddeleri adı altında kullanılıyor ve zararlarını ancak YÜKSEK dozlarda gösteriyorlar. Hiç bir ülkede Sağlık Bakanlığı kişilerin normal tüketiminde sağlığını bozabilecek,zehirleyecek gıdaların göz göre göre tüketilmesine izin vermez;buna yol açacak maddelerin de kullanılmasına yasak getirir diye düşünüyorum. Yani mesela kurşun,gıdayla ilgili hiçbir şeyde kullanılmıyor çünkü direk zehirliyor belli bir dozu yok. Ancak gıda katkı maddeleri kanun ve tüzüklerle desteklenmiştir. Çok yüksek dozlarda zehir etkisini gösterdiği kanıtlanmıştır. Size Gıda Güvenliği Derneği'nden aldığım bir yazıyı aktarmak isterim..
    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

  4. #14
    Yeni Üye nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    82
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Mono Sodyum GlutamatL-Glutamik asit ve amonyum, kalsiyum, monosodyum ve potasyum tuzları, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzmanlar Komitesi (JECFA) tarafından 1988 yılında değerlendirilmiştir. Komisyon, bu değerlendirme sonucunda özellikle bağırsak ve karaciğer dikkate alınarak yapılan analiz sonuçlarında olumsuz artışlar meydana geldiğini fakat bu durumun ancak aşırı yüksek miktarların (30 mg/kg vücut ağırlığı) uygulanması sonucu ortaya çıktığını belirtmiştir. Monosodyum glutamat (MSG) alımı sonucunda glutamatın plasenta zarını geçmediği görülmüştür. Bebeklerin glutamatı yetişkinler gibi metabolize ettiği tespit edilmiştir.
    Geleneksel toksisite çalışmaları MSG'nin çeşitli gıdalarla alımının herhangi spesifik toksik veya kanserojenik bir etkisinin olmadığını ve üreme ve teratoloji çalışmalarında herhangi olumsuz bir sonuca sebep olmadığını göstermiştir. İnsanlarla yapılan çalışmalarda MSG'nin "Çin Restaurantı Sendromu" veya diğer bazı özel rahatsızlıklarla doğrudan bir ilişkisinin saptanamaması nedeniyle JECFA tarafından glutamik asit ve tuzları için "Günlük kabul edilebilir düzey (ADI) belirlenmemiştir" ibaresinin konmasına karar verilmiştir. Bebekler için de ilave olumsuz bir durum tespit edilmemiştir.
    1991 yılında Avrupa Birliği'nin Bilimsel Gıda Komitesi (SCF) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda da benzer veriler elde edilmiştir. Amerikan Deneysel Biyoloji Derneği (FASEB) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 1996 yılında yapılan değerlendirmelerde ise MSG'ye karşı hassas olan bir grubun (örn. astımlı hastaların) olabileceği göz ardı edilmeksizin JECFA ve SCF tarafından yapılan değerlendirmeler desteklenmiştir.
    Sonuç olarak, doğrudan bir ilişki tespit edilememekle birlikte MSG'nin bazı hassas gruplarda allerjik reaksiyonlara sebep olabileceği çeşitli çalışmalarda ifade edilmiştir. Bu çalışmalarda, MSG'nin alındığı miktara ve kişinin sağlık özelliklerine bağlı olarak kusma, baş ağrısı, kasılma ve güçsüzlük gibi kısa süreli etkilerin görülebildiği öne sürülmektedir. Diğer taraftan, uzun vadeli klinik çalışmalar ve laboratuvar çalışmaları MSG'nin güvenli bir katkı maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Serbest haldeki glutamatın bazı gıdaların doğal bileşeni olması ve ayrıca katkı maddesi olarak MSG'nin kullanıldığı dozların toplam diyetteki yükü belirgin şekilde arttırmaması da bu fikri desteklemektedir.MSG, Amerika, Avrupa Birliği ve Türk Gıda mevzuatlarına göre kullanımı yasal olan bir gıda katkı maddesidir. Avrupa Birliği mevzuatının gıda katkıları, renklendiriciler ve tatlandırıcılar konusunu düzenleyen 95/2/EC kodlu direktifi, izin verilen limitler içindeki kullanımına yasal güvence sağlar.
    En son 22.05.2008 tarihinde güncellenen Türk Gıda Kodeksi "Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği"ne göre tüm gıda maddelerinde glutamik asit veya tuzlarının kullanım limiti 10 g/kg, çeşni maddelerinde ise QS (Belirlenmemiş miktar, Quantum Satis) olarak verilmektedir. Amerika'da ise serbest toplam glutamat miktarı yüksek olan gıdalarda bu değerin etiket üzerinde belirtilmesi ön görülmüştür.Tüm katkı maddeleri için olduğu gibi MSG için de doz kritik olan husustur. Normal koşullarda fayda sağlamak amacıyla gıdaya ilave edilen çeşitli maddeler bazı durumlarda olumsuz etkilere de sebep olabilmektedir. Bu durum genellikle katkı maddesinin fazla veya yanlış kullanımı, üretimin veya depolamanın yanlış bir basamağı sırasında ilavesi veya katkı maddesinin saflığının ya da kalitesinin düşük olması nedenleri ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, katkı maddelerinin, ara basamak ürünlerinin ve son ürünün kalite ve güvenilirlik açısından düzgün şekilde kontrollerinin yapıldığı bilinen, Tarım Bakanlığı tarafından onay almış, denetlemelere tabi tutulan ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak bu şekilde, diğer tüm konularda olduğu gibi katkı maddelerinin uygunlamasında da gerekli kontrollerin yapıldığına güvenmek mümkün olacaktır. Aksi takdirde kontrolsüz şekilde tatbik edilen herhangi bir başka madde de sağlık üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilecektir. Burada dikkate alınması gereken husus, her hangi bir maddenin güvenliğinden bahsederken bunun çevre koşullarından, beraberinde tüketilen diğer maddelerle olan etkileşiminden, miktarından ve maruz kalma süresinden bağımsız düşünülemeyeceğidir.



    (Kaynaklar: Branen et al., 2001. Food Additives, 2nd Edition, CRC Press; Walker and Lupien, 2000. The Safety Evaluation of Monosodium Glutamate. J. Nutr. 130: 1049–1052.Prescott and Young, 2002. Does information aboutMSG (monosodium glutamate) content influence consumer ratings of soups with and without added MSG? Appetite , 39, 25-33.James, 2003. The Respiratory Tract and Food Hypersensitivity, Blackwell Publishing, NY.Macfarlane, 2002. Integrating the consumer interest in food safety: the role of science and other factors. Food Policy 27, 65–80. Walker, 1999. The Significance of Excursions above the ADI, Case Study: Monosodium Glutamate. Regulatory Toxicology and Pharmacology 30, 119–121)
    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

  5. #15
    Yeni Üye nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    82
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Yaniiiiiii glutamatın olumsuz etkileri arasında astım, baş ağrısı, baş dönmesi ve buna benzer nörolojik problemler gösterilebilir. Ne epidemiyolojik, ne de karşıt fikirli çalışmalar MSG'nin istenmeyen bir reaksiyona neden olduğu şeklinde bir sonuca ulaşamamıştır. Bazı deneyler göstermiştir ki; MSG' ye karşı reaksiyon verdiğini söyleyen insanlarda, başka bir gıda olmadan, tek başına yüksek dozda MSG alındığı zaman bazı kişisel belirtiler ortaya çıkmıştır. Ancak gerçek şu ki bu semptomlar çok ender, ne ciddi ne de ısrarcıdır ve bu reaksiyonlar monosodyum glutamat gıdalarla birlikte alındığında ortaya çıkmamaktadır.

    Türk Gıda Kodeksi'ne bakacak olursak:

    Türk Gıda Kodeksi - Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Maddeleri Tebliği'nde Birden Fazla Fonksiyonu Olan Gıda Katkı Madderi bölümünde E620-Glutamik asit,E621-Monosodyum glutamat(MSG),E622-Monopotasyum Glutamat,E623-Kalsiyum diglutamat,E624-Monoamonyum glutamat,E625-Magnezyum diglutamat maddeleri tüm gıda maddeleri(5.maddenin d bendinde yer alanlar hariç.) ile baharat ve çeşni maddelerinde Quantum Satış maddesine uygun olarak maximum 10g/kg tek veya birlikte kullanılabilir.

    NOT:
    d bendindeki belirtilen maddeler işlenmemiş Gıda Maddeleri; pastörize/sterilize süt/süt ürünleri,bal,bitkisel/hayvansal sıvı yağlar,aromalandırılmış,kolay çözünebilen kahveler hariç olm.üzr. kahve ve kahve ekstratları,aromalandırılmamış yaprak çay,şeker,glutensiz ve diğer düşük proteinli diyetler için uygun olan makarnalar hariç olm.üzr. kuru makarna,sterilize yayıkaltı hariç olm.üzr. aromalandırılmamış doğal yayıkaltı.

    Demek kiii mailimize her gelen toplumun sağlık bilincini kulaktan dolma bilgilendiren safsatalara n'apmayacakmışız.?? İnanmayacakmışız..
    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

  6. #16
    Yeni Üye nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    82
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Sinan Bey makinalar hakkında da bilgi paylaşımında bulunmamızı tavsiye etmiş. Makina dersini kavramakta güçlük çekiyorum,hala mantığını anlamadım açıkcası Ancak aklımda kaldığı kadarıyla hazır çorbalara en uygun yöntem püskürtmeli kurutma olması lazım. Çünkü püskürtmeli kurutmada kurutmanın hızlı olması ürüne instant özellik kazandırıyor ki sanırım insant özelliği en çok hazır çorba,süt tozu,kakao tozu gibi ürünlerde isteriz. Fakat püskürtmeli kurutma yöntemi oldukça pahalı bir yöntem diye hatırlıyorum. Gerçi süt tozunda süte tek silindirli kurutucular yada vakum altında kurutma da uygulanabilir diye düşünüyorum. Belki valsli kurutucular da kullanılabilir ancak bu yöntemle kurtulan ürünlerin çözünme oranı daha düşük olur. Fabrikada paketleme ve ambalajlamada pnömatik taşıyıcılar, hazır çorbalara toz halinde olduğu için uygun olabilir. Hmm bunların dışında hazırr çorba yapımının başlarında kurutmadan önce evaporasyon uygulanır büyük ihtimalle dolayısıyla evaporatörlere de ihtiyaç vardır kanımca. Ne kadarı doğru ne akdarı yanlış bilmiyorum,ama hazır çorbaya dair okuldan aklımda kalanlar bunlar. Bilen arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim. Yalan yanlış bilgi birikimine sebep olmayayım,facia olur
    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

  7. #17
    Lisans Üye laktoz_nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Mar 08

    Mesajları
    265
    Konuları
    61
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    334
    Harcanan
    0
    Kalan
    334

    Standart Cevap: Hazır çorba

    sahur menümde kremalı brokoli çorbasını denedim çok güzeldi tavsiye ediyorum
    Fikirler ölmez

  8. #18
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Akrilamid oluşumu ile ilgili de bir risk vardı hazır çorbalarda. Bi bakayım ben eve gidince, bakalım neler çıkacak (:

  9. #19
    Yeni Üye ugurkayaardi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11 Aug 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    56
    Konuları
    18
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    264
    Harcanan
    4
    Kalan
    260

    Standart Cevap: Hazır çorba

    Alıntı Melek DEMİRBAŞ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhabalar
    hazır çorba evet çok pratik özellikle bekar ve yalnız yaşayan beyler için tabi çalışan bayanlar içinde
    fakat ben sağlıklı bulmuyorum içerdiği lezzet verici katkı maddesi mono sodyum glutamat (E621) yiyeceklere katıldığında o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlayan bir katkı maddesidir. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA (Epilepsi) Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)
    Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite. Büyüme hormonu baskılanması.
    Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.

    Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.

    son 25 yıl dikkate alıncak olursa çocuklar diyalize mahkum yaşamakta ve şeker hastalığı ile tanışmaktadırlar. obez çocuklar, asabi çocuklar, erken yaşta (9-10) bluğ çağına girenler ve bunun gibi daha bir sürü nedenler...

    hmm desenıze 2 sene daha bu hAstalıga yakalanma rıskımız var ama cok pratık yaw 2 dkkada hazır oluverıyo hele ekmegı batırdıgımızda kı o sahane zevk uffffffff

  10. #20
    Lisans Üye laktoz_nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Mar 08

    Mesajları
    265
    Konuları
    61
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    334
    Harcanan
    0
    Kalan
    334

    Standart Cevap: Hazır çorba

    inanmıyorum ya neden böyle kola dan bile daha zararlı uf yaa ben çok seviyordum ama artık yemem hazır çorbalardan.
    elveda favorim düğün çorbam elveda kremalı brokoli çorbası
    Fikirler ölmez

Sayfa 2/4 İlkİlk 1234 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. hazır çorba üretimi
    Özel ve Hazır Gıdalar forum içinde, yazan okyanusun_sesi
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 01-04-2014, 17:44
  2. hazır çorba
    Özel ve Hazır Gıdalar forum içinde, yazan DİDO
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 01-05-2013, 21:22
  3. hazır çorba ingredientleri ile ilgili!!
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan gıdacı 2
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05-03-2009, 17:41
  4. hazır çorba!!!
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan gıdacı 2
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 17-02-2009, 17:21

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed