Meyan bitkisi, sulak yerlerin yanında doğal olarak yetişen ve toprağın altında boyu 1 metreye kadar ulaşabilen baklagiller ailesinden bir bitkidir.

Bitkinin kökü, ?Meyan Kökü? olarak uzun yıllardır tıp alanında kullanılmıştır. Bileşiminde, glikoz, sakaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine, çok tatlı olan glycyrhizik asidi ve glychrizin içermektedir.

Meyan kökünün, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde, sıcak yaz aylarında serinlemek amacıyla şerbet şeklide tüketimi fazladır.

Meyan kökünün kullanım alanları

Meyan kökünün, Asya kıtasında M.Ö 2000 yıllarda dahi tıp alanında kullanıldığı bilinmektedir. Meyan kökü, ilaç sektörü, bira yapımı ve kola tarzı içeceklerin yapımında kullanılır. Üç yıllık köklerinden elde edilen meyan balı ilaç niyetine satılmaktadır.

Meyan kökünün faydaları

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklar için kullanılır.

-İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar.

-Akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarını gidermede yardımcıdır.

-Addison (böbrek üstü bezlerinin salgılama yetersizliğinden kaynaklanan hastalık) hastalığının tedavi edici ilacı olarak kabul edilmiştir.

- Kanser ve lösemi tedavilerinde bitkisel destek olarak kullanılır.

-Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

-Vücudun güç ve enerji ihtiyacını karşılar.

-Zona (bir çeşit deri hastalığı) hastalığına karşı koruma sağlar.

Gıda Gündemi

[ucluhaber]