Tazesini yazin, kurutulmusunu yilin her zamaninda severek yedigimiz incir adli meyveyi veren incir agaci, Dutgiller'dendir. Kismen yaprak doken, kismen hepyesil agac, agaccik ya da cali formunda 750 kadar turu olan incirin anayurdu Onasya ile Akdeniz havzasidir. Yurdumuzda ozellikle Ege bolgesi ile diger ilik yorelerde incir agaci yetistirilmektedir. 8-10 m'ye kadar boylanabilen incir agacinin odunu yumusaktir.

Koyu yesil renkli, derin girintili bes loplu, bir tur sut salgilayan yapraklari; yazin acan, genelde tek eseyli yesil renkli cicekleri vardir. Yaz baslarindan ekim sonlarina kadar degisen zamanlarda olgunlasan etli ve kucuk cekirdekli lezzetli meyvelerini gelistirmesi icin tek eseyli agaclarda, baba incir denilen erkek cicek acan agaclarda yasayan zarkanatli ilek adli bir bocegin, disi cicekli agaclarin uzerine birakilmasi gerekir.

Bazi incir agaclari iki eseyli cicek acar ve bu isleme gerek duyulmaz. Incir agaclarindan iki cesit meyve elde edilir. Bunlardan ilki, soluk sari renkli sultan ya da lop inciridir. Bu incirler taze olarak yenildigi gibi kurutulmaya da elverislidir. Ikinci cesit morumsu renkli incirlere, siyah incir ya da patlican inciri denilir. Bunlar taze olarak tuketilir. Taze ya da kurutulmusunu, yenilmesinin yani sira incir, receli, pekmezi, ezmesi ve tatlilari yapilarak da tuketilir.

BESIN DEGERLERI

100 gr. taze incirin icerdigi besin degerleri soyledir: 80 kalori: 1,2 gr. protein; 20,3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,3 gr. yag; 1,2 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,6 gr. demir; 2 mgr. sodyum; 194 mgr. potasyum: 20 mgr. magnezyum; 80 IU A vitamini; 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini; 0,113 mgr. B6 vitamini; 6.7 mcgr. folik asit ve 2 mgr. C vitamini.

Incirin kurutulmusunun yani kuru incirin besin degeri daha da artar. Bunlari soylece siralayabiliriz; 217 kalori: 4 gr. protein; 55.3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,2 gr. yag; 6.7 gr. lif: 163 mgr. fosfor: 138 mgr. kalsiyum: 4,2 mgr. demir: 640 mgr. potasyum: 91,5 mgr. magnezyum; 0,073 mgr. B1 vitamini ve 0,072 mgr. B2 vitamini.

SAGLIGIMIZA YARARLARI

o Taze ve ozellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hucreleri yenilenir. Incir, icerdigi yuksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hucrelerin yenilenmesini saglayan bir besindir. Sozgelisi, 100 gr. kuru incir yenilirse bedenin gunluk gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'u alinmis olur.

o Incir, icerdigi yuksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolun kana karismadan atilmasini saglar.

o Sindirimi kolaylastiran incirin, bedeni bakterilere karsi koruyan etkileri de vardir.

o Incir icerdigi yuksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dislerin olusumu ile sagliklarini garantiler: incirin icerdigi kalsiyum, diger besinlerdekine gore daha kolay sindirilir. Sut icemeyen kisilerin incir yemeleri ogutlenir.

o Incir, icerdigi 'benzaldehit' adli maddeyle kanserli hucrelerin buyumesini onler, kansere karsi etkili olur.

o Kuru incirden hazirlanan infuzyon, ozellikle cocuklarda korkusuzca kullanilabilen etkili bir mushildir: Bunun icin iki -uc kuru incir dogranir. Uzerine kaynar su dokulerek 10-15 dakika demlendirilip bir infuzyon hazirlanir. Bu infuzyondan gunde 2-3 bardak icilir.

o Korpe incir yapraklarinin sutu sigile karsi etkilidir: Bu etkiyi saglamak icin korpe incir yapragindan sizan sut sigile surulur.

o Korpe incir yapraklarinin ezilmesiyle hazirlanan yara lapasi, cibanlarin olgunlastirilmasi ve bas verip delinmesinde etkili olur.

o Kurutulmus incir yapraklariyla hazirlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve cibanlara karsi etkilidir: Korpe incir yapraklari, havadar ve gunes gormeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parcalanir. 2-3 tatli kasigi kurumus yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatilir. Boylece hazirlanan dekoksiyonla islatilan bez basur memesine surulur ya da cibanlara sarilir. Hemoroite karsi bu dekoksiyondan gunde 2-3 bardak icilir.

AGACININ URETILMESI

Incir agaci, govde celikleriyle ya da baladiz adi verilen dip surgunleriyle cogaltilabilir. Ancak bu sekillerde uretilen agaclar meyveye gec yattigindan ve bol bol dip surgunu verdiginden yeglenmez. Bunlarin yerine profesyonellerin urettigi, turu bilinen fidanlar alinarak sonbaharda yaprak dokumunden sonra bahcelerde derin kazilan topraga, duz yerlerde 7-8 m. ve yamaclarda 6-7 m. aralik verilerek dikilmelidir.

AGACININ YETISTIRILMESI

Iklim istegi: incir agaci ilik bolgelerin bitkisidir. Yillik ortalama sicakligin 18-20 derece oldugu yerlerde iyi yetisir. Ekim-kasim aylarinda -3 derece; kisin agacin dinlenme doneminde -7 ile -9 dereceler ve ilkbaharda -l derece sicakliklar agaca zarar verir.

Toprak istegi: incir agaci, toprak yonunden fazla secici degildir. Ama derin, kumlu -killi, organik madde yonunden zengin, yuksek oranda kirece sahip ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda urun verimi ile niteligi artar. Incir agaci cok nemli topraklar ile yuksek taban suyundan zarar gorur.

Sulama: incir agacinin yillik yagis istegi 550-600 mm'dir. Yagislar bu miktarin altina duserse, ozellikle agacin surgun donemi olan nisan-mayis aylarinda yagis yetersizse sulama gerekir. Ama, meyvenin olgunlasma doneminde agaclara su verilmez. Aksi takdirde meyveler catlar ve zarar gorur.

Gubreleme: incir agacinin topragina, yanmis ciftlik gubresi ile noksanligi varsa tarim kireci verilmesi yararli olur. Gubreleme icin toprak ve yaprak analizi yaptirilmalidir.

Topragin islenmesi: Incir agaclarinin topragi, havalandirma, yagislardan iyi yararlanma ve yabani otlarin kontrolu ile urune hazirlanmasi amaciyla yilda uc kez (ilkbahar, haziran ayi ve sonbaharda) islenir. Cok egimli alanlarda erozyona neden olacagi icin sonbahar islemesi yapilmaz.

Budama: Incir agaclari once sekil, sonra urun budamasi ve agac yaslaninca genclestirme budamasi ister. Bu isleri, agaci taniyan kisiler yapmalidir.

Hasat (Derim): Taze olarak yenilecek incirler, tadi ve gorunusu ceside uygun tam kivama eristiginde elle toplanir. Taze olarak hasat edilmeyen incirler, agac uzerinde su yitirip burusur ve kendiliginden yere dokulur. Iste bunlar kurutulacaksa, toprak uzerinde uzun sure kalmamasi icin her gun, gunde iki kez olmak uzere toplanir ve ayrica bunlara kurutma islemi uygulanir. Ancak, kurutma isleminden once saglam ve bozulmus incirler secilerek ayiklanmalidir