1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye onder r. aka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04 Feb 09
    Yaş
    37

    Mesajları
    87
    Konuları
    22
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    403
    Harcanan
    0
    Kalan
    403

    Question Ipeğin kimyasal bileşimi, kimyasal ve mikroskobik yapısı

    İPEĞİN KİMYASAL BİLEŞİMİ, KİMYASAL VE MİKROSKOBİK YAPISI


    İpeğin kimyasal bileşimi:

    İpek lifi,asıl lifi oluşturan protein olan fibroin ve birkaç ipek telinin birarada tutulmasını sağlayan serisinden oluşur.
    İpek fibroini ( fibroin ) ve serisini ( sericin )kimyasal olarak benzer bileşiklerdir ve her ikisi de protein grubundandır.Genel olarak proteinler çözünmez ve amfoterdir.Proteinler hem asitlerle hem de bazlarla birleşerek tuz oluştururlar.Ham ipeğin kimyasal bileşiminde %2 oranında parafin (wax) de bulunur.Özellikle koza içerisindeki parafinin su itici madde olarak görev aldığı düşünülmektedir.Ayrıca bir mikltar mineral madde de ( % 1 oranında ) ipek içerisinde bulunmaktadır.Dut ipeğine (mullberry silk ) ait nununelerden elde edilen analizlere ilişkin bir tablo aşağıdadır.
    Sericin :serisinsoğuk suda çözünmeyen albuminoid bir proteindir.Diğer bütün proteinler gibi serisin de çeşitli aminoasitlere parçalanabilir.Bunlar arasından 12 tanesi ayrıştırılabilmiştir ve alanine,tyrosine,glycocoll,leucine bunlar içerisinde en bol bulunanlardır.Serisin için Grover tarafından verilen ampirik formül C15H25N5O8 ‘dir.Mosher’e göre 2.5’den düşük pH’ı olan asit çözeltilerinde ve 9.5 ‘dan yüksek pH’ı olan alkali çözeltilerinde tamamen çözünebilir.Shelton ve johnson SerisinA ve SerisinB adını verdikleri iki tür serisin proteini olduğunu keşfettiler.SerisinA nem çeken,çözünebilir ve plastikimsi bir maddedir.SerisinB ise daha sert,bükülmez,boynuzumsu bir maddedir.SerisinB yağlar ve parafinle (wax ) boyama için mükemmel bir tampon çözelti oluşturur.SerisinB normal kaynama noktasının üzerinde bir sıcaklıkta suda devamlı ısıtılarak yada güçlü bir alkali etkisiyle serisinA ya dönüştürülebilir.
    Ham ipekte bulunan serisin miktarı ipeğin cinsine,orijinine veya yetiştirildiği ülkeye göre yaklaşık % 15 ve 25 arasında değişir.
    İpeğe sert ve dayanıklı özellikleri bu madde kazandırır.Yumuşak bir lif olan ipek lifinin birçok üretim aşaması esnasında koruyucusu serisindir.Serisini yumuşatmak için farklı tip sabun ve yağlar emdirme çözeltilerine ilave edilir.Böylece ipeğin büküm işlemi sırasında büküm alan yumuşak bir iplik oluşturması sağlanır.
    Fibroin :Fibroin yün gibi amino asitlerden oluşmuştur.Yün ile karşılaştırıldığında;yün keratininde,kükürt içeren amino asitlerin varlığı özel karakteristiğini belirler.İpek fibroinin ana bileşenin glisin olduğu çeşitli amino asitlerden oluşmuştur.Ana bileşenler aşağıdaki gibidir ( örnek olarak ) :


    Dosya türü : doc

    Şifre : www.forumfood.net





          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 11,1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 3 Kez


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Armut suyunun kimyasal bileşimi üzerine araştırma
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan husertas
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 18-11-2008, 13:49
  2. kimyasal depolama
    Kalite Kontrol ve Depolama forum içinde, yazan tekdem
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 20-02-2008, 20:39
  3. Fındığın yağ içeriğinin kimyasal bileşimi
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18-09-2007, 12:52
  4. Kimyasal Sterilizasyon
    Tezler forum içinde, yazan goncuali
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 31-07-2007, 02:37
  5. Meyve ve sebzelerde bulunan antosiyaninlerin kimyasal yapısı ve stabilitesini etkiley
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 10-07-2007, 09:09

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed