Rusların milli bulguru olarak adlandırılan karabuğday Türk çiftçisine tanıtılıyor.

Gluten içermemesi nedeniyle "Çölyak" hastalarının tercih ettiği, Rusların milli bulguru olarak adlandırılan karabuğday Türk çiftçisine tanıtılıyor. Kermes Gıda Paz. Ltd. Şti Genel Müdürü Emrah Kepez, bilinen buğdayın akrabası olmayan karabuğdayın en büyük özelliğinin buğdaydaki gibi gluten içermesi olduğunu, bu nedenle "çölyak" diyetine uygun olduğunu söyledi. Kepez, "Ruslar üç öğün tüketiyor. Çayı ve balı da üretilen karabuğday, Türkiye'ye ilk kez 2004'te Antalya'da konaklayan Rus ve Ukraynalı turistler için getirildi. 2007'de firmamız karabuğdayın ulusal zincir marketlerde satışını başlattı" dedi.

2010'da Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BDUTAE) ilgisini çeken karabuğdayın Türkiye'de deneme ekimleri başladığını kaydeden Emrah Kepez, sonucun başarılı olduğunu söyledi. Konya Mevlana Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" projesiyle karabuğdayın Türk çiftçisine tanıtıldığını anlatan Kepez, "Fakat, geniş yapraklı bir bitki olmasından dolayı sulu tarım yapılan veya bahar yağışını fazla alan alanlarda ekilmesi gereken karabuğday, bu alanlarda daha fazla desteklenen ayçiçeği gibi ürünlerin gölgesinde kaldığı için çiftçi tarafından henüz tercih edilmemektedir" diye konuştu.

Kepez, karabuğdayın cazip hale getirmesiyle yılda yaklaşık bin ton ithalatın önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.