1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: kefir

  1. #1
    ozkan36 çevrimdışı Üyelik tarihi: 23.09.2012 Son online zamanı: 22.05.2013

    Mesajları
    3
    Konuları
    3
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart kefir

    : Kefir [/TD][/TR]
    : Pdf [/TD][/TR]
    : - [/TD][/TR]




    KEFİR
    Kefirin Tanımı
    Kefir; inek, koyun, keçi ve kısrak sütüne, karnabahar benzeri kefir taneleri ilave edilerek elde edilen etil alkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu hafif asidik karakterde, ferahlık veren fermente bir süt ürünüdür. Kefir, kefir tanelerinden veya tanelerden yapılan ana kültürden elde edilir. Kefir granülleri etrafları polisakkarit matriks ile çevrilen bakteri ve mayaların kompleks bir şekilde bir arada bulunmasından meydana gelir. Bu laktik asit bakterileri (LAB) ve mayaların sütü fermente etmeleri sonucu laktik asit, CO2, az miktarda alkol ve aromatik moleküller (asetaldehit, aseton, diasetilden) oluşur. Oluşan bu moleküllerin hepsi kefirin kendine ait duyusal karakterlerinin oluşmasına katkı sağlar. Fermantasyon sonrasında granüller tekrar kendini iyilestirerek bir sonraki süt için kullanılırlar. Sonuçta oluşan bu fermente süt içeceği rahatlatıcı tarzda, düz tekstüre sahip, krema kıvamında, orta derecede asidik ve hafif maya aromasına sahiptir. Meyve ekleyerek tüketilebildiği gibi soslara, çorbalara ve keklere ilave edilip pişirilerek de tüketilebilir. Kafkasya’da, deri tulumlar ya da meşeden yapılmış fıçılar içinde üretilen kefirin besleyici değeri ve fizyolojik özelliklerinin anlaşılmasından sonra, 19. Yüzyılın sonlarına doğru Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde de üretilmeye başlandığı belirtilmektedir. Rusya’da 1930’lardan beri popüler bir içecek olarak üretilmektedir. Bugün kefir üretimi daha geniş alanlara yayılmıştır. Almanya’da 1984 yılında 130.000 ton kefir üretilmiştir. Polonya’da 1988 yılında 107.000 milyon litre fermente süt üretilmiş ve bunların 1/3’ünü kefir oluşturmuştur. Halen Slovakya, İsveç, Finlandiya, Macaristan, Norveç, Danimarka, İsviçre ve son yıllarda da Amerika’da kefir üretimi yapılmaktadır. Eski Sovyetler Birliği’nde toplam tüketilen fermente süt içeceklerinin %70’ ini kefir oluşturmaktadır. Türkiye’de 1980’li yılların ortasında ilk kez ambalajlı kefir üretimi yapılmıştır. Kısa süren bu üretimin ardından ülkemizde kefir üretimi inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. 2005 yılında %59 üretim artısı olmuştur. 2009 yılına kadar istikrarlı bir seyir izlemesine rağmen sonraki yıllarda pazar kaybına uğramıştır. Günümüzde değişik hacimlerde ve değişik tatlarda (sade, light, meyveli vs.) kefir üretimi yapılmaktadır. Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır. İçerdiği CO2 nedeniyle köpüren bir yapıya sahip olan kefirin pH’sı yaklaşık 4.0 civarındadır. Kefirin duyusal niteliklerini, içerdiği laktik asit, oksalik asit, a-ketoglutarik asit ve bazı uçucu yağ asitlerinin yanı sıra, az miktardaki CO2, alkol ve laktik asit bakterileri ile mayaların oluşturduğu, fermantasyon sonucu açığa çıkan diğer bazı aromatik bileşikler (asetaldehit ve aseton) belirlemektedir. Kefirin keskin asit tadı ve mayamsı lezzeti mayaların ürettiği CO2’ten
    kaynaklanmaktadır. Zaten kefire tipik lezzetini veren de maya florasıdır (10). Süt içindeki tüm besin maddelerini içermesi ve kefir tanelerinin yapısında bulunan mikroorganizmaların etkisi ile meydana gelen maddeler sonucunda besleyici değerinin artması ve vücut tarafından daha iyi absorbe edilebilmesi kefirin önemini ortaya koymaktadır.

    Devamı....

    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 279.3 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 13 Kez





    Konu Nuran AYDEMİR tarafından (11.12.2012 Saat 09:56 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Kefir
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan Gıdacı65
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.11.2014, 15:05
  2. kefir
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan B102802007
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.04.2011, 13:33
  3. Kefir
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan gm_3
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02.03.2011, 23:01
  4. Kefir
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan muratyilmaz_20
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 06.10.2009, 15:50
  5. Kefir
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan hakkanba
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 10.08.2008, 16:24

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed