6 sonuçtan 1 ile 6 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni

Konu: kestane ve kestane şekeri yapımı

  1. #1
    Yüksek Lisans Üye ayşegül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Apr 07

    Mesajları
    708
    Konuları
    321
    Eklentileri
    40
    Kredisi
    2064
    Harcanan
    0
    Kalan
    2064

    Standart kestane ve kestane şekeri yapımı

    KESTANE


    Damağımızdaki tadı, çocukluk ve ilk gençlik günlerinden beri okul köşelerinde mis kokusuyla kestanecinin ''Bursa'nın kestanesi, okka çeker beş tanesi "sesi hatıralarımızın en özel yerinde saklı kalan ,KESTANE.... ..
    Havaların soğumasıyla başlayan, kış akşamları evimizi sobalı olarak kullandığımız zamanlarda etrafına toplanarak çıt, çıt seslerinle, sohbetleri böldüğü, kış gecelerinin vazgeçilmez dostu, her ne kadar şu anda çoğu evlerimizde soba kalmamış olsa da Kışın bu günlerinde, sokak köşelerinde kurulan mangalarda , sofralarda, sinema önlerinde, okul kapısında, şekercilerde görebiliyoruz. ......
    Besleyici olmasından başka Faydası saymakla bitecek gibi değil. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla, hazırlanan ilaç ateş düşürüp sinirleri yatıştırıyor . Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını düzenliyor. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu gideriyor, kansızlığa çare oluyor. Zamanımızın yaygınlaşan dertlerine; damar sertliği ve yüksek tansiyona da birebir, olduğu yazılıyor. Şeker, protein, yağ, sodyum ve potasyum içeriyor!..
    Kestane birçok hastalıktan da koruyor insanoğlunu..Ç ocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı,hatta yaşamı uzattığı da söylenir. Ancak damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanlar, kestaneyi ölçülü miktarda yemeli. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunuyor. fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Taze kestane, limonun 100 gramı kadar C vitamini içerdiği söyleniyor. Kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor. Kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri. Kalp ve kas sistemini uyarıp, organizmanın su dengesini düzenliyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Damar sertliği ,yüksek tansiyon, şeker hastalarının fazla yememesi önerilir.Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara önerilir.
    Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir. Fransız mutfağı olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmezi olan kestane, et ve sebze yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır.Tatlı lara eklemeden önce kestanelerin kabuklarını çizip üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun, yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin. Kestane en çok hindi eti ve kuzu etine çok yakışıyor.
    Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sağlıyor. Tatlı olarak muz ve elma gibi meyvelerin yanı sıra çikolata sosu ile de hazırlanabiliyor. Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp dilediğiniz meyve ya da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz.
    Haşlanmış kestane ile kek ve pastalar hazırlayabilirsiniz. Hemen her yaştan insanın severek yediği kestane şekerini evinizde yapabilirsiniz. Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir. Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara uygun tatlı ve çorbaların hazırlanmasında kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğine dikkati çekmektedirler. Kestane unu ayrıca, sütlü puding türü ürünlerde, ekmek yapımında, corn flakes yapımında da kullanılabiliyor. Buğday ununun içerisinde bulunan ve ekmeklerle keklerin kabarmasını sağlayan gluten maddesi kestane ununda yoktur. Bu nedenle kestane unuyla hazırlanan ekmekler ve kekler kabarmaz.
    Kestane, insanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olduğu,antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez meyvesi olarak yendiği, Güney Avrupa'nın bir köyünde dört bin yıllık dev bir kestane ağacı olduğu rivayet edilir. . 50 metre çapındaki gövdesi ile dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kapladığı yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için "200 kişilik şövalye ordusu" deniliyormuş. Antik çağlardan beri aşk iksiri olarak bilinen bu güzel meyveyi sonbaharın geldiği, beli eden, bu günlerde bol bol yiyin.
    Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden birini pişirirken neler yapmalıyız?
    *Kestaneleri yıkayıp kurulayın X şeklinde çizin. Üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada pişebilir.
    * Kestanenin daha lezzetli olması için önce kabukları çizilip 1 saat soğuk suda tutulur. Oradan alınıp kaynayan suya atarak 30 dakika pişmeye bırakılır. 5 dakika kadar üzeri büyük lahana yaprağı ya da yünlü bir bezle örtülürse tadı çok güzel olur.Haşlama suyuna 2 damla zeytinyağı konulursa çabuk soyulur.
    *Haşlamadan önce kabuğunun üzeri bıçakla x şeklinde çizin, haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilirse çok çabuk soyulur.
    *Fırında kestane kebap olacaksa üzeri çizildikten sonra bir saat kadar buzlu ya da soğuk suda bekletilirse çok çabuk pişer, çok lezzetli olur.
    *Çabuk soyulması için bir gece buzdolabında bekletildikten sonra çizilip kaynar suya atılır ve 5 dakika tutulur. Ardından buzlu ya da soğuk suya atılır ve 2 dakika sonra çıkartılır.
    Bu kadar faydasını saydıkdan sonra, size bayramda yapabileceğiniz kestane şekeri tarifi vereyim. Afiyet olsun.

    KESTANE ŞEKERİ
    Malzemeler:
    500 gr iri kestane
    2.5 su bardağı toz şeker
    2 su bardağı su
    bir tatlı kaşığı vanilya
    - Yukarıda tarif edildiği gibi kestaneleri soyun.
    - Soyulmuş kestaneleri ince kabukları soyulana kadar tencereye soğuk suyun içine atarak kaynatın. Sudan çıkartarak ince kabuklarını soyun.(ya da yukarda yazılan tekniklerle de soyabilirsiniz. )
    -Toz şekerle, suyu tencereye koyun. Şeker eriyip, biraz kıvamlı oluncaya kadar kaynatın. İçine haşlanan kestaneleri atın. Kısık ateşte iki saate yakın pişirin. İndirdikten sonra bir gün beklesin.
    - Ertesi gün kısık ateşte on dakika tutun. Üzerine vanilya serpin. Kağıtların içine yerleştirin.
    .

    --

    sahdarms bunu beğendi.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Yüksek Lisans Üye tubadaysal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 May 07
    Yaş
    37

    Mesajları
    989
    Konuları
    119
    Eklentileri
    31
    Kredisi
    1561
    Harcanan
    0
    Kalan
    1561

    Standart Cvp: kestane ve kestane şekeri yapımı

    konu sanayide üretiilen kestane şekerinden ziyade ev yapımı kestane şekeriyle alakalı olduğundan yemek tarifleri kısmına taşınmıştır..bilginize paylaşım için teşekkürler..

  3. #3
    Yrd. Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    30 Mar 07

    Mesajları
    1775
    Konuları
    582
    Eklentileri
    96
    Kredisi
    4814
    Harcanan
    0
    Kalan
    4814

    Standart Cvp: kestane ve kestane şekeri yapımı

    Kestane şekerini çok severim sade olanları, çikolatalı olanlardan tat almıyorum. Ayşegül'ün tarifine göre kestana şekerinin üzerine birazda "Gülsel" ilave edecekmişiz.

  4. #4
    Yüksek Lisans Üye ayşegül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Apr 07

    Mesajları
    708
    Konuları
    321
    Eklentileri
    40
    Kredisi
    2064
    Harcanan
    0
    Kalan
    2064

    Standart Cvp: kestane ve kestane şekeri yapımı

    gülsel den izinsiz yapamayacağız desenize?

  5. #5
    Yüksek Lisans Üye milkybon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27 Apr 07
    Yaş
    41

    Mesajları
    724
    Konuları
    12
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart Cvp: kestane ve kestane şekeri yapımı

    şimdi bide kestane şekeri arıycam
    bu da yapılırmı
    valla canım çekti
    ama tarif kolaymış deniycem ama 1 gün beklermiyim onu bilmiyorum tam olmadan ben kestaneleriyerim gibime geliyor

  6. #6
    Alp
    Alp çevrimdışı
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 May 08

    Mesajları
    6
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart --->: kestane ve kestane şekeri yapımı

    Değerli Arkadaşlar bu işin üretim sektöründe çalışmış biri var mı? Var ise, bilgi verebilir mi?

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. kestane şekeri
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan DİDO
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 06-06-2008, 13:30
  2. Kestane Şekeri Üretimi
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan okhan
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 23-03-2008, 22:47
  3. kafkas kestane şekeri dünya marketlerinde
    Firmalar forum içinde, yazan Didem SALİCİK
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 11-03-2008, 19:48
  4. kestane yetiştiriciliği
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan ayşegül
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 05-03-2008, 13:41
  5. Kestane
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan yelly
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 18-11-2007, 19:08

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed