1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    fc_sado çevrimdışı Üyelik tarihi: 16.05.2008 Son online zamanı: 01.07.2009

    Mesajları
    10
    Konuları
    10
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Standart kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar

    1. GİRİŞ
    Özellikle Büyükşehirlerde binlerce lokanta, fastfood ve restoran yanında onlarca hazır yemek hazırlama merkezi ve yüzlerce otel/motel bulunmaktadır. Lokantacılar odası verilerine göre İstanbul’da 8700 adet lokanta/restoran faaliyet göstermektedir. Lokanta, restoran, hazır yemek merkezleri ve özellikle dört ve beş yıldızlı otellerde yemek pişirme merkezleri bulunmaktadır. İstanbul’da yemek üretimi yapan firma sayısı yaklaşık olarak 75 adettir. Dört ve beş yıldızlı otel sayısı ise sırasıyla 42 ve 24 adettir. Bu oteller ağırlıklı olarak Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Eminönü ve Bakırköy ilçelerinde bulunmaktadır.
    Türk mutfağında hazırlanan yemeklerde genel olarak bol miktarda yağ kullanılmaktadır. Özellikle tavuk, hindi, balık v.s. kızartma işlemleri esnasında önemli miktarda hayvansal atık yağ oluşmaktadır. Son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel yağ atıkları da artmıştır.
    Bitkisel ve hayvansal yağ atıkların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25 ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Yukarıda sıralanan olumsuzluklardan dolayı Gelişmiş Ülkelerde kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır.
    Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atıksulara göre daha düşüktür.


    Dosya Türü : doc

    Şifre :www.forumfood.net


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 56.1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 18 Kez






Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Bitkisel yağlar
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan MKDDS01
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.05.2018, 19:46
  2. Bitkisel ve Hayvansal Katı ve Sıvı Yağlar
    e-Kitaplar forum içinde, yazan C10H15Nitrogen
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 19.10.2015, 22:02
  3. Hayvansal Yağlar Hakkında
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan gmns
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.02.2013, 10:38
  4. dna metodu ile bitkisel ve hayvansal gıdaları kimliklendirme
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan tuanabelit
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.02.2008, 23:14
  5. Kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar
    Çevre Kimyası forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 09.11.2007, 10:55

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed