1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen omer78

Konu: Lokum, Pişmaniye ve Cezerye Üretimi

  1. #1
    omer78 çevrimdışı Üyelik tarihi: 01.03.2014 Son online zamanı: 10.05.2015

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Lokum, Pişmaniye ve Cezerye Üretimi

    : Lokum, Pişmaniye ve Cezerye Üretimi
    : Ppt
    : .......

    Lokum

    Yüzlerce yıllık geçmişi olan Türk Lokumu Osmanlı döneminde saray mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, kimi kaynaklara göre 15. yy'dan beri Anadolu'da yapılmaktadır. Özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşan lokum, Avrupa'da bir İngiliz seyyah vasıtasıyla 'Türkish Delight' adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlamıştır. Hacı Bekir Efendi lokumun ilk üreticilerinden sayılır. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

    Pişmaniye Tanımı

    Pişmaniye yağda kavrulmuş unu, şeker ve sudan elde edilen ağdaya yedirerek yapılan, tel tel görünümlü bir tür helvadır. İzmit’in pişmaniyesi her yörede farklı isimlerle anılır.
    Erzurum, Sivas, Kayseri, Divriği, Bayburt ve Kırşehir’de tel helvası, Konya ve Burdur’da peşmani-pişmani, Kastamonu’da çekme helvası, Bolu’da Depme helvası, İstanbul’da keten helvası, Alanya’da küllük olarak isimlendirilir.

    Cezerye Tanımı

    Cezerye, Çukurova yöresinde yaygın olarak üretilen ve sevilerek tüketilen bir şekerleme tipidir. Pektin jöleleri grubuna girer. Ancak yapımı sırasında formüle ayrıca pektin katılmaz. Formülünde yer alan iki temel maddeden biri olan ve her 1 kısım şekere karşılık 1–2 birim ölçüsünde kullanılan havucun bileşiminde (toplam kuru madde %10 u düzeyinde) yer alan pektik maddeden yararlanılır.


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 7.83 MB (Megabyte)
      İndirme Sayısı : 23 Kez

    Konu Busra Timur tarafından (18.11.2014 Saat 09:05 ) değiştirilmiştir.
    Figen YÜCE bunu beğendi.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Gıda Gündemi

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. lokum cezerye üretimi slayt
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan veysel sefa
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.06.2016, 22:29
  2. Lokum, Pişmaniye, Saray Helvası Üretimi
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan HsynYşldg
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.10.2015, 18:14
  3. Lokum ve Cezerye Üretimi - Kalite Analizleri
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan loopers
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 11.05.2015, 20:36
  4. Lokum ve Cezerye Üretimi
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan mahdii
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 10.11.2014, 13:03
  5. Cezerye Pişmaniye Çekme Helva
    Tezler forum içinde, yazan ByFurki
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.06.2010, 22:35

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed