9 sonuçtan 1 ile 9 arası
  1. #1
    Prof. Dr.
    Üyelik tarihi
    10 Apr 07

    Mesajları
    3367
    Konuları
    892
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    0
    Kalan
    8614

    Standart m ve M sayıları

    Sevgili Meslektaşımız,



    Son zamanlarda, laboratuvar örneklerinin alınmasında gerek kamudan gerek sanayiden, "n c m M" uygulaması konusunda çok sayıda soru geldi. Temelde sorulan şudur: "n" değeri çek genel olarak 5'tir ama 1 örnek ile çalışıldığında "m" değeri mi "M" değeri mi dikkate alınmalıdır?



    Öncelikle bu uygulama, kamu denetiminde uygulanması gereken 3 sınıflı bir örnekleme planıdır. Tercihen sanayi de bu planı uygulamalıdır. Ancak gerek sanayide gerek kamuda bazen 5 yerine 1 örnek alınması zorunlu olmaktadır.



    Kamu denetlemelerinde bu gibi durumda "M" değeri esas alınmaktadır ve "M" değeri aşılmışsa yargı yoluna gidilmektedir ve sorumlu kuruluşun buna itiraz etmesi mümkün değildir. Bu denetlemelerde "m" değeri alınamaz, aksi halde ilgili kuruluş yargıya itiraz eder ve bu itiraz haklı bulunur.



    Kaliteye önem veren işletmelerde ise 1 örnekle yapılan analizde "m" değeri dikkate alınmakta ve böylece yasal denetim açısından işletme kendini güvenceye almaktadır.



    Patojen analizi konu harici olmak üzere her ikisi de yanlıştır.



    Kamu denetiminde tek örneğin "M" değerini aşmamış olması o ürünün yasa koyucu tarafından belirlenen kalite kriterini sağladığı anlamına gelmez.



    İşletme içi denetimde ise "m" değerini aşmış olmak yasa koyucu tarafından belirlenen kalite kriterinin sağlanmadığı anlamına gelmez.



    Bu konuda, en azından gıda işletmeleri; 5 yerine 1 örnek analizi yaptıklarında, aşağıdaki 2 konuda kendi kalite kriterlerini belirlemek durumundadır:

    -"c" değeri nedir? "n=5, c=1, m=10, M=100" ile "n=5, c=3, m=10, M=100" arasında istatistiksel açıdan fark vardır.

    -"m" ve "M" değerleri nedir? "n=5, c=1, m=10, M=100" ile "n=5, c=1, m=10, M=1000" arasında sırası ile 10 ve 100 kat fark vardır.



    Bu gibi sorgulamalarda, kamu adına denetleme yapan kuruluşlar, akademik birimler ve doğrudan gıda sanayisi gerek işletme çıkarları gerek halk sağlığı açısından ortak bir noktada buluşmak zorundadır. Kaliteye önem veren küçük ve büyük kapasiteli işletmelerin çıkarları özellikle korunmalıdır.



    Mikrobiyoloji.org olarak bu üçlü grubun temel hedefinin, kaliteye önem vermeyen küçük ve büyük kapasiteli işletmelere karşı, kaliteye önem veren işletmeleri korumak olduğunu savunuyoruz. Ve yine mikrobiyoloji.org olarak, bu konuda üzerimize düşen bir görev olursa hazır olduğumuzu da açıkça duyuruyoruz.



    Sevgiyle, bilgiyle



    www.mikrobiyoloji.org


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    44

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    çok önemli bir konu...
    bilgiler için teşekkürler...

  3. #3
    Yrd. Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    30 Mar 07

    Mesajları
    1775
    Konuları
    582
    Eklentileri
    96
    Kredisi
    4814
    Harcanan
    0
    Kalan
    4814

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    ellerine sağlık canım

  4. #4
    ozi
    ozi çevrimdışı
    Yüksek Lisans Üye ozi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 May 07
    Yaş
    39

    Mesajları
    509
    Konuları
    76
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    705
    Harcanan
    0
    Kalan
    705

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    saol vanilya

  5. #5
    Yrd. Doç. Dr. sibelkural - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14 Mar 07
    Yaş
    37

    Mesajları
    1571
    Konuları
    162
    Eklentileri
    81
    Kredisi
    4092
    Harcanan
    0
    Kalan
    4092

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    teşekkürler vanilyacım bilgi için..

  6. #6
    Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    22 Feb 07

    Mesajları
    2419
    Konuları
    515
    Eklentileri
    144
    Kredisi
    7213
    Harcanan
    8
    Kalan
    7205

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    Gülsel çok önemli konulara değiniyorsun teşekkürler verdiğin bilgiler için

  7. #7
    Yrd. Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    12 May 07

    Mesajları
    1948
    Konuları
    184
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    teşekkürler

  8. #8
    Yeni Üye foodgida - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Mar 07

    Mesajları
    49
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart RE: m ve M sayıları

    ellerinize sağlık

  9. #9
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: m ve M sayıları

    teşekkürler...

Advertising

Advertising

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed