1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Konu: Makarna Üretimi
-
06.06.2020, 10:06 #1
Üyelik tarihi: 03.06.2020 Son online zamanı: 14.06.2020
- Mesajları
- 3
- Konuları
- 3
- Eklentileri
- 3
- Kredisi
- 155
- Harcanan
- 7
- Kalan
- 148
Makarna Üretimi
: Makarna Üretimi : Docx : .......
Tanım:
Makarna, Türk Gıda Kodeksi’nde şu şekilde tanımlanmaktadır: Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir ürün olup; sade, tam buğday, çeşnili, zenginleştirilmiş, güçlendirilmiş makarna ile vitamin ve mineral ilaveli makarna olarak adlandırılır.
Tarihçesi:
Makarnanın tarihi kökeni net değildir. M.Ö. 1700 yıllarında Çin’de kullanıldığı, 5 inci yüzyılda Arapların uzun yolculuklarda nudıl benzeri bir ürünü yiyecek olarak taşıdıkları, 1292 yılında Marco Polo tarafından İtalya’ya getirildiği gibi iddialar öne sürülmüştür. Kaşgarlı Mahmud tarafından 11 inci yüzyılda yazılan Divanu Lugati’t-Türk’te geçen “tutmaç”ın erişteli bir yemek olduğu düşünülmektedir. Makarnanın, 12 veya 13 üncü yüzyıl dolaylarında İtalya’da üretilmeye başlandığı değerlendirilmektedir.
Güney İtalya’da makarna çok tüketildiğinden İtalyanlara ‘makarnacı ulus’ denir. Onların dilinde makarnanın karşılığı ‘pasta’ olarak telaffuz edilir. Makarnanın tarihi Etrükslere, Çinlilere, Yunanlılara, Romalılara ve Araplara kadar uzanır. Çoğu yemek tarih bilimcilerine göre makarnanın tamamen hangi millete ait olduğu tartışmaya açık bir konudur. Bunun nedeni ise buğdayın yapısına bağlı olarak yetiştiği coğrafyadır.
14. yüzyıla damga vuran ve ilk modern yemek kitabının yazarı olan Maestro Martino’ya göre makarna ancak sert buğday Triticum Turgidum’un İtalya’da tanınmasından sonra yapılabildi. Çünkü, durum ya da irmik buğdayı denilen sert buğdayın yüksek oranda glüten içermesi ve çok düşük nem oranı nedeniyle kurutma sırasında makarnada kırılma ya da gerilme meydana gelmiyor; pişirilme sırasında da şekli bozulmuyordu. Bu Rönesans dünyası için bir devrim, çağ atlama ve kırılma noktası niteliğindeydi. Kurutulmuş makarnanın raf ömrü uzun olduğundan, kıtlık dönemleri depolanabilme özelliğinden istifade edildi ve pasta secca ya da peksimet gibi ürünlerin ortaya çıkması uzun gemi yolculuklarının yapılmasını uygun kılarak, yapılacak olan keşiflerin başlamasına teşvik etti.
Konu Sinan COSKUN tarafından (09.06.2020 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir.
Advertising
Advertising
Benzer Konular
-
makarna üretimi
Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan sibelkuralYorum: 13Son Mesaj: 09.04.2015, 13:55 -
Makarna Üretimi
Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan tugcezehirYorum: 0Son Mesaj: 02.11.2014, 15:53 -
Makarna Hammaddesi ve Üretimi
Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan AtalayYorum: 6Son Mesaj: 15.01.2014, 14:31 -
Makarna Üretimi
Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan m.ertemYorum: 3Son Mesaj: 16.12.2011, 22:34 -
Makarna Üretimi
Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan CEMUSYorum: 0Son Mesaj: 19.03.2009, 16:40
Yer imleri