1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    emreakca1 çevrimdışı Üyelik tarihi: 03.06.2020 Son online zamanı: 14.06.2020

    Mesajları
    3
    Konuları
    3
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    7
    Kalan
    148

    Standart Makarna Üretimi

    : Makarna Üretimi
    : Docx
    : .......

    Tanım:
    Makarna, Türk Gıda Kodeksi’nde şu şekilde tanımlanmaktadır: Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir ürün olup; sade, tam buğday, çeşnili, zenginleştirilmiş, güçlendirilmiş makarna ile vitamin ve mineral ilaveli makarna olarak adlandırılır.

    Tarihçesi:
    Makarnanın tarihi kökeni net değildir. M.Ö. 1700 yıllarında Çin’de kullanıldığı, 5 inci yüzyılda Arapların uzun yolculuklarda nudıl benzeri bir ürünü yiyecek olarak taşıdıkları, 1292 yılında Marco Polo tarafından İtalya’ya getirildiği gibi iddialar öne sürülmüştür. Kaşgarlı Mahmud tarafından 11 inci yüzyılda yazılan Divanu Lugati’t-Türk’te geçen “tutmaç”ın erişteli bir yemek olduğu düşünülmektedir. Makarnanın, 12 veya 13 üncü yüzyıl dolaylarında İtalya’da üretilmeye başlandığı değerlendirilmektedir.

    Güney İtalya’da makarna çok tüketildiğinden İtalyanlara ‘makarnacı ulus’ denir. Onların dilinde makarnanın karşılığı ‘pasta’ olarak telaffuz edilir. Makarnanın tarihi Etrükslere, Çinlilere, Yunanlılara, Romalılara ve Araplara kadar uzanır. Çoğu yemek tarih bilimcilerine göre makarnanın tamamen hangi millete ait olduğu tartışmaya açık bir konudur. Bunun nedeni ise buğdayın yapısına bağlı olarak yetiştiği coğrafyadır.

    14. yüzyıla damga vuran ve ilk modern yemek kitabının yazarı olan Maestro Martino’ya göre makarna ancak sert buğday Triticum Turgidum’un İtalya’da tanınmasından sonra yapılabildi. Çünkü, durum ya da irmik buğdayı denilen sert buğdayın yüksek oranda glüten içermesi ve çok düşük nem oranı nedeniyle kurutma sırasında makarnada kırılma ya da gerilme meydana gelmiyor; pişirilme sırasında da şekli bozulmuyordu. Bu Rönesans dünyası için bir devrim, çağ atlama ve kırılma noktası niteliğindeydi. Kurutulmuş makarnanın raf ömrü uzun olduğundan, kıtlık dönemleri depolanabilme özelliğinden istifade edildi ve pasta secca ya da peksimet gibi ürünlerin ortaya çıkması uzun gemi yolculuklarının yapılmasını uygun kılarak, yapılacak olan keşiflerin başlamasına teşvik etti.


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 397.7 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 6 Kez

    Konu Sinan COSKUN tarafından (09.06.2020 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Gıda Gündemi

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. makarna üretimi
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan sibelkural
    Yorum: 13
    Son Mesaj: 09.04.2015, 13:55
  2. Makarna Üretimi
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan tugcezehir
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02.11.2014, 15:53
  3. Makarna Hammaddesi ve Üretimi
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan Atalay
    Yorum: 6
    Son Mesaj: 15.01.2014, 14:31
  4. Makarna Üretimi
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan m.ertem
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 16.12.2011, 22:34
  5. Makarna Üretimi
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan CEMUS
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 19.03.2009, 16:40

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed