2 sonuçtan 1 ile 2 arası
-
06.03.2013, 20:40 #1
Üyelik tarihi: 06.03.2013 Son online zamanı: 01.04.2013
- Mesajları
- 4
- Konuları
- 2
- Eklentileri
- 1
- Kredisi
- 55
- Harcanan
- 0
- Kalan
- 55
margarin üretim teknolojisi
: Margarin Üretim Teknolojisi
: Word
: -
A-Margarinin Tarihçesi
Dünyada ilk margarin, 1869 yılında Fransa’da üretilmiştir. Zamanın Fransa kralı III.Napolyon’un emriyle kimyager “Mége – Mouriés” don yağıyla sütü karıştırarak margarini ilk keşfeden kişi olmuştur.
Margarinin bu ilkel yöntemle üretimi 40 yıl kadar sürmüştür. Ancak Alman kimyager Wilham Norman’ın 1903’de hidrojenasyon prosesini keşfetmesiyle margarin sanayiinde önemli bir devrim yaşanmıştır. Likit yağların hidrojen gazıyla sertleştirilmesi yöntemiyle ilk kez 1909’da, o günlere göre modern teknoloji devreye girmiştir. 1940’larda margarinin kristalizasyon prosesinde önemli gelişmeler olmuş ve margarin tam tereyağı benzeri bir ürün haline gelmiştir. Ancak esas gelişme, 20. yüzyılın ikinci yarısında fraksiyon (1960) inferesterifikasyon (1980) tekniklerinin keşfedilmesiyle yaşanmıştır.
Yine 1980’ lerde çok düşük yağlı kase (yumuşak) margarinler üretilebilmiştir. 1990’ların ortalarında trans yağların sağlık yönünden riskli olduğunun bilimsel olarak saptanması sonrasında (Trans yağ likit yağların ilavesiyle kısmi (partial) hidrojenasyonu sırasında kısmen oluşan bir miktar oluşan yağ asidi cinsidir) geliştirilen modern teknolojiler sayesinde Avrupa’da 1995’den sonra, Türkiye’de ise 2000’lerin başında da trans yağ içermeyen margarinler üretilmeye başlanmıştır.
2007 yılında MÜMSAD üyesi margarin üreticilerinin tamamı, trans yağsız üretime geçmiş ve etiketleme tebliğinin çıkmasıyla birlikte “Trans Yağ Yoktur” bilgisini etiketlerinin üzerine taşımışlardır.
Margarin endüstrisinde en son inovasyon, 2000’li yıllarda gündeme gelen fonksiyonel ürünlerdir. Bitkisel sterol ve stanol ilavesiyle, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan margarin üretimi, Türkiye’de 2006 yılı sonunda başlamıştır.
:
Konu Didem SALİCİK tarafından (07.03.2013 Saat 12:58 ) değiştirilmiştir.
-
17.04.2014, 11:22 #2
Üyelik tarihi: 15.04.2012 Son online zamanı: 15.08.2016
- Mesajları
- 5
- Konuları
- 0
- Eklentileri
- 0
- Kredisi
- 5
- Harcanan
- 0
- Kalan
- 5
Güzel paylaşım.Teşekkürler
Advertising
Advertising
Benzer Konular
-
Margarin Üretim Teknolojisi
Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan cazo01Yorum: 0Son Mesaj: 26.07.2012, 13:45 -
Tuz Üretim Teknolojisi
Özel ve Hazır Gıdalar forum içinde, yazan mentolYorum: 0Son Mesaj: 05.10.2011, 09:36 -
Margarin Ketçap Mayonez Üretim Sanayi--Endüstriyel Kirlenme Kontrolü
Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan e.yelizzYorum: 0Son Mesaj: 03.05.2011, 19:50 -
Margarin üretim tesisi
Yatırım projeleri forum içinde, yazan dusrengimYorum: 3Son Mesaj: 21.09.2008, 14:27 -
Margarin sektörü üretim ve sorunları
Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan Oğuz PelikliYorum: 0Son Mesaj: 30.08.2007, 14:35
Yer imleri