Margarin ve Tereyagi arasindaki farki biliyor musunuz?



Sonuna kadar okuyun.... Çok ilginç.



Her ikisi de hemen hemen ayni kaloriye sahiptir.

Tereyagi çok az daha fazla doymus yag oranina sahiptir. 8 grama 5 gram.

Harvard Tip Fakültesinin çalismasina göre tereyagi ile karsilastirilinca margarin yemek kadinlarda kalp hastaligina yakalanma olasiligini %53 artiriyor.

Tereyagi yemek, yiyeceklerdeki diger besin ögelerinin emilimini artiriyor. Tereyaginin besinsel degeri yüksek olmasina ragmen margarinin çok düsüktür. Çünkü katkilidir.

Tereyagi margarinden çok daha lezzetlidir ve diger yiyeceklerdeki tadlari zenginlestirir. Tereyagi yüzyillardir bilindigi halde margarin 100 yildan az bir süredir yapilmaktadir.

Ve simdi margarine gelelim...

Yag asitleri çok yüksektir...

Koroner kalp hastaligi riskini üçe katlar...

Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)

HDL'yi düsürür. (iyi kolesterol)

Kanser riskini bes katina çikarir...

Anne sütünün kalitesini düsürür...

Bagisiklik sistemini zayiflatir...

Insülin tepkisini düsürür.



ISTE EN ILGINÇ KISMI!

Margarin plastikten yalnizca 1 molekül farklidir. Iste bu gerçek beni hayatim boyunca bir daha margarin ve diger hidrojene yiyecekleri yemekten alikoymustur . (Hidrojene demek moleküler yapisina hidrojen eklenmis demektir.) Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarin alin ve gölge bir yere koyun. Iki gün içinde sunlari gözlemleyeceksiniz.Üzerinde bir tane bile sinek yok! (Bu size birseller anlatmali.) Çürümemis ve kötü kokmamistir. Çünkü hiçbir besin degeri yoktur ve üzerinde hiçbir sey gelismez. Hatta mikro organizmalar bile yerlesmez. Neden? Çünkü nerdeyse plastiktir. Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz?

Sadece margarinler degil, pek çok sivi yag da bu durumda. Yanma derecesini yükseltmek, yagi dayanikli hale getirmek için ayçiçek yagi, kanola yagi gibi pek çok sanayi tipi yagi hidrojene ediyorlar. Böyle yagin dayanikliligi artiyor ve uzun süre kizartmalarda kullanilabiliyor.