9 sonuçtan 1 ile 9 arası
  1. #1
    buyuksahin çevrimdışı Üyelik tarihi: 29.05.2007 Son online zamanı: 30.04.2021

    Mesajları
    401
    Konuları
    96
    Eklentileri
    29
    Kredisi
    1467
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart maya küf sayımı

    KÜF VE MAYA ARANMASI

    1.AMAÇ ve KAPSAM

    Tüm gıda numunelerinde Küf ve Maya aranması amacını taşır.Küfler ve Mayalar, gıdada değişen düzeylerde bozulmaya, yapı değişikliğine neden olmaktır. Gıdaların, maya ve küflerle kontaminasyonu sonucu, üretici, işletici,ve tüketici ekonomik zarara uğratmaktadır.Küf ve mayalar üretim teknolojisi gereği açık hava ile teması fazla olan, yıkama işlemi yapılmadan öğütülerek paketlenen, soğutma yada dondurma gibi işlem gören gıdalar açısından önemli bir kalite kriteridir.

    2.PRENSİP

    Küf maya sayımında mikroorganizmalarla birlikte örnekte bulunabilecek baktrilerin gelişimini engellemek amacıyla besiyerinin pH’sı 3.5-5.4 düzeyine düşürülür ve besiyeri içeriğine penisilin,kloramfenikol gibi antibiyotik veya Rose Bengal gibi inhibitör bir madde katılır. Funguslar bakterilerden farklı olarak inorganik tuzlarla karbonhidrat içeren hafif asidik besiyerinde iyi gelişirler.

    3. ALET VE EKIPMANLAR

    •Otoklav
    •Sterilizatör ( 160+5 oC)
    •İnkübatörler (25+1oC,)
    •Analitik teraziler (0.01g hassasiyette)
    •Su banyosu(80-100oC)
    •Stomacher
    •pH metre
    •Bunzen beki
    •Steril bıçak, pens,spatül, vb. malzemeler
    •Tüp karıştırıcı
    •Plastik steril petriler (15x90mm )
    •Otomatik pipet ve steril pipet ucu
    •Cam tüpler ve tüp sporlar
    •Erlen ,beher,mezür vb. standart laboratuvar cam malzemesi
    •Koloni sayacı

    3.KULLANILAN BESIYERLERI

    •MAXİMUM RECOVERY DİLUENT :

    Formül :
    Pepton : 1,0 g
    Sodium clorür : 8,5 g
    Distile su : 1 litre

    Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. Otoklav sonrası pH 7+0,2 olacak şekilde ayarlanır. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir.

    •DICHLORAN ROSE BENGAL CHLORAMPHENICOL (DRBC) AGAR :

    Formül:
    Glucose : 10g
    Bacteriological peptone : 5g
    KH2 PO4 : 1g
    MgSO 47H 2O : 0.5g
    Rose bengal(%5 sulu çözelti) : 0.5ml
    Dichloran(%0.2 etanol çözeltisi) : 1ml
    Chloramhenicol : 0.1g
    Agar : 15g
    Distile su :1000ml

    Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. 121+1 oC‘de 15 dakika sterilize edilir. 45 oC de petrilere dökülür. Petriler streç film ile sarılarak, buzdolabında saklanır.

    Ayrıca; Dichloran 18%glycerol, Malt Agar, Malt extract agar, Potato dextrose agar da kullanılabilir.

    5. UYGULAMA

    25 g(ml) örnek 225 ml (yada x numune miktarı x9 dilisyon sıvısı) Maximum Recovery Diluent ile gıda mikrobiyolojisi laboratuvar kurallarına uygun olarak homojenize edilir.1/10’luk seri dilüsyonlar olmak üzere numunede beklenen sayıya göre dilüsyonlar hazırlanır. Son dilüsyondan ilk dilüsyona doğru gitmek koşulu ile, aynı pipetle her dilüsyondan 0.1ml önceden hazırlanmış DRBC agar besiyeri bulunan petrilere paralelli olarak 0,1 ml yayma yöntemiyle besiyerinin yüzeyine ekim yapılır. 25+1oC de 5 gün inkübasyona bırakılır.Petrilerin inkübasyon sırasında hareket ettirilmemesi önemlidir.

    6. HESAPLAMA

    Koloniler çıplak gözle veya koloni sayacı ile sayılır. Birimi kob/g veya kob/ml şeklindedir. 10-150 koloni arasındaki petriler hesaplamaya alınır.

    N= ∑C/[(1 X n1)+(0.1 X n2)] X d

    N : koloni sayısı (gram(g) yada ml)
    ∑C : petrilerde sayılan kolonilerin toplam miktarı
    n1 : birinci dilüsyondaki petri sayısı
    n2 : ikinci dilüsyondaki petri sayısı
    d : ilk sayılan petrinin dilüsyon katsayısı

    Orjinal Link
    Şifre: "www.forumfood.net" (sadece link ""lar yok)
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 27.4 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 52 Kez






  2. #2
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    emre süpersin çok hızlısın ama sitede yaşlılar da var


  3. #3
    sssensei çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.02.2007 Son online zamanı: 09.12.2010

    Mesajları
    2611
    Konuları
    54
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    763
    Harcanan
    0
    Kalan
    763
    biz de aşırı hıza ceza yok


  4. #4
    fatihalt çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2007 Son online zamanı: 18.11.2011

    Mesajları
    1924
    Konuları
    184
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    teşekkürler


  5. #5
    my.ozkara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    my.ozkara çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.08.2007 Son online zamanı: 17.09.2010

    Mesajları
    58
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    link değişmiş yenilermisiniz lütfen..


  6. #6
    eyup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    eyup çevrimdışı Üyelik tarihi: 13.06.2007 Son online zamanı: 19.12.2016

    Mesajları
    234
    Konuları
    15
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    380
    Harcanan
    0
    Kalan
    380
    linklere hiç bakılmıyor burda cıkcıkcıkcık


  7. #7
    Akın52 çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 24.10.2019

    Mesajları
    2360
    Konuları
    499
    Eklentileri
    144
    Kredisi
    7213
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Linki Bulamadım fakat Küf ve Mya ile ilgili ayrı bir dokuman ekledim
    umarım işinize yarar..


  8. #8
    Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Oğuz Pelikli çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 26.09.2016

    Mesajları
    2504
    Konuları
    345
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    linklere bakılmamaktan değil, yükleme yaptığımız sitenin bütün linkleri bir anda silmesindne kaynaklanıyor. Artık sitemizin kapasitesi arttırıldığı için dosyaları yavaş yavaş kendi sitemize ekliyoruz.

    Önceliği report tuşuyla veya mesajla link yardımı istenen dosyalara vermeye çalışıyoruz. dosyaların sitemize aktarımı biraz zaman alacak o güne kadar artık sizlerden anlayış bekliyoruz


  9. #9
    Şengül PARLAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Şengül PARLAK çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 30.01.2021

    Mesajları
    1234
    Konuları
    134
    Eklentileri
    42
    Kredisi
    2225
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Link yenilenmiştir ilk mesajdan indirebilirsiniz


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.12.2015, 14:03
  2. kuru meyve-sebzelerde maya ve küf sayımı
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan hicranyilmaz34
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.12.2012, 13:07
  3. Mikroorganizma Sayımı
    Mikrobiyoloji ve Toksikoloji forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 10
    Son Mesaj: 25.02.2008, 16:26
  4. osmofilik maya sayımı
    Mikrobiyoloji ve Toksikoloji forum içinde, yazan buyuksahin
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 03.01.2008, 15:58
  5. proteolitik m.o. sayımı
    Mikrobiyoloji ve Toksikoloji forum içinde, yazan buyuksahin
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 30.06.2007, 09:16

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed