Sayfa 1/2 12 SonSon
12 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: maya ve küf analizleri

  1. #1
    elenceli çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.03.2012 Son online zamanı: 24.03.2012

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart maya ve küf analizleri

    kuruyemiş ürünleri maya küf analizleri için rbc agar kullanmaktayım ancak çok ciddi problem yaşıyorum. ceviz ekimlerimde sonuçlarım anormal şekilde artış gösteriyor. başka lablada karşılaştırma yaptığımda(farklı besiyeri kullanıyorlar) temiz buluyorlar. rbc agar(merck) kullanımı ceviz ürünü için uygun olmayabilir mi? sorun besiyeri ile ürünün uyumsuzluğu olabilir mi?! bilgiye ve fikirlere ihtiyacım var. teşekkür ederim.






  2. #2
    solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    solway çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.12.2008 Son online zamanı: 26.09.2019

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    sorunuzu doğrudan merck'e sorarsanız bence daha iyi olur.
    gıda segment bölümüne sorabilirsiniz. çekinmeyin.
    onların bir çoğuyla yüz yüze tanıştım. gayet kaliteli ve mütevazi insanlar. merck in internet sitelerinden ilgili telefon numaralarına ulaşabilirsiniz.kolay gelsin


  3. #3
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    kullandığınız besiyerlerinin sterilitesi yitirilmiş olabilir mi ? veya besiyerinizin kullanım ömrü sona ermişde olabilir. solway'e katılıyorum. eğer merck in ürününü kullanıyorsanız size tavsiyem direk firmayla iletişime geçip sorunu dile getirmenizdir. peki maya üremesi mi yoğun oluyor yoksa küf mü ? analiz prosedürünüzü bidaha gözden geçirmenizde de yarar var kanımca.

    Livesu bunu beğendi.

  4. #4
    elenceli çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.03.2012 Son online zamanı: 24.03.2012

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    daha çok küfte artış var. maya zaman zaman oluyor. yaklaşık bir aydır sürekli olarak bu meseleyle ilgili hergün yeni birşey deniyorum. analiz yöntemimden ekipmana kadar herşeyi elden geçirdim. tabi buna rağmen atladığım bir yer olabilir diye herkesin fikrini alıyorum. mercki arayacağım. teşekkür ederim. birde bak aleviyle ilgili bir problem olabilirmi diye düşünüyorum. daha önce bak aleviyle ilgili problemi olan arkadaşımız olmuşmudur, besiyeri şişesinin ağzını bak alevi kirletiyor olabilir mi? paylaşılırsa sevinirim.


  5. #5
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    acaba analiz yaptığınız ortam nemi ve sıcaklığı nedir ? bide bu analizi ne kadar sürede gerçekleştiriyorsunuz ? bek ile ilgili bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.


  6. #6
    elenceli çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.03.2012 Son online zamanı: 24.03.2012

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    labın fiziksel şartlarıyla ilgili problem var (düzeltilme aşamasında) evet ancak ortam havası ölçümlerim 15 dkda 7 koloni civarında. steril kabinde ekimlerimi yapıyorum steril kabin hava sonuçlarımda en fazla 3 koloni/15dk. benim kafamı karıştıran şu : örneğin 10 ekim yapıyorum seri halde. bunların içinde kavrulmuş üründe oluyor, mikrobiyal yükü değişik sayılarda olan ürünlerde oluyor. bunlarla ilgili bir sorun çıkmıyor ama ceviz de sonuçlar artıyor. aynı ceviz numunesini dış laba gönderdiğimde onlarda temiz demiyim ama daha makul seviyelerde buluyorlar. örneğin dış lab 700 bulduğunu ben 30binlerde buluyorum. bu çok anormal. bende biryerlerde sorun olduğu gözüküyor ama neden sadece cevizde yaşıyorum bunu açıklayamıyorum. son iki gündür kafama takılan bir durum daha var onuda paylaşmak istiyorum: yayma ekim yöntemiyle ekim yapıyorum. besiyerinin yüzeyinin tam kuru olmaması böyle bir artışa sebep olur mu? çünkü su damlacıkları olduğu dikkatimi çekti. iki gündür dökme yöntemi ile paralel çalışmaya başladım. sonuçlarını henüz almadım tabi. bu konuda sizin fikriniz nedir?


  7. #7
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    "örneğin dış lab 700 bulduğunu ben 30binlerde buluyorum. bu çok anormal." yani bu kesinlikle anormal ve olasılıksız bir durum : ) zaten besiyerlerinin yüzeyleri tam olarak kuru olmaz. yani hafif jel kıvamındadır. ama su partikülleri var diyorsanız. besiyerlerini sakladığınız dolabın derecesini kontrol edin. azalmış olabilir. TSK mikrolabında bende bu sorunu bir ara yaşamıştım. bir gün tam ekim yapacakken bir baktım rose bengal besiyerleri hiç olmuş . yyani sizin dediğiniz sorunla karşılaştım. bu saklama koşullarının uygun olmadığını gösteriyor. besiyerlerinizi daha uygun şartlarda saklamalısınız. birde mümkün mertebe çok sayıda dökmeden kullanım yaparsanız sizin için daha iyi olacaktır. şimdi attığınız sonuçları merak ettim doğrusu. düzelecek gibi geldi bana . ama kesinlikle su damlacıkları olması istenmiyor. böyle bir durumda biz besiyerlerinin hepsini tıbbi atığa atmıştık. tabi sonrada yaktık : )


  8. #8
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    bişey daha sormak istiyorum. ekim yaparken. seyreltmeye kaça kadar götürüyorsunuz. ? 30 bin saymışsınız ya. merak ettim.


  9. #9
    elenceli çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.03.2012 Son online zamanı: 24.03.2012

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    -2 lik ve -3 lük dilüsyonlardan 0,1 ml ekim yapıyorum. sonuçlarımı da kadir halkmanın gıda mikrobiyolojisi kitabında verilen formüle göre hesaplayıp veriyorum. formüle göre hesaplamasamda ortalama alıp versemde aşağı yukarı aynı sonuçları elde ediyorum(hatta formül daha düşük çıkıyor).sorunun su damlacıklarından kaynaklandığı konusu biraz daha ağır basmaya başladı. çünkü toplam canlı petrilerimdede sürekli bir yayılma söz konusu. ben hep numunemi homojen karıştırmadığım için yada üründen kaynaklanıyor diye düşünüyordum ancak sanırım besiyerinin yüzeyinin kuru olmaması sorunun kaynağı. benden önce çalışan 3 arkadaşta sürekli küf problemi yaşamışlar. ve küf sorunu hiç bitirilememiş.sanırım artık tamamen dökme yöntemine döneceğim.


  10. #10
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Sorununuzun kaynağını tam olarak netleştirdiniz mi ? merak ettim de tam olarak neden kaynaklanıyormuş ?


Sayfa 1/2 12 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Maya Küf
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan C5n
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.09.2020, 22:10
  2. maya ve küf analizleri
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan elenceli
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.03.2012, 22:48
  3. Maya Canlandırma
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan callaci
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.09.2010, 15:00
  4. Yaş maya üretimi
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan gokhanacar81
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 25.02.2010, 18:59
  5. maya biyoteknolojisi
    Özel ve Hazır Gıdalar forum içinde, yazan enderux
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.08.2009, 15:16

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed