Sayfa 1/3 123 SonSon
28 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: mayonez

  1. #1
    KURUCU Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Feb 07
    Yaş
    38

    Mesajları
    2238
    Konuları
    195
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2742
    Harcanan
    0
    Kalan
    2742

    Standart mayonez

    Merhabalar arkadaşlar. Artık her hafta bi ürünü ele alarak o ürün hakkında kendimize ait bilgileri ve yorumlarımızı paylaşacağız. Tabi konu hakkında başka kaynaklardan yararlanmak gerekecektir ancak o kaynaklardan yararlansak bile kendi yorumumuzu katarak burda paylaşıma sunacağız.

    Bu hafta konumuz : MAYONEZ

    Mayonez hakkında tüm bilgilerinizi buradan paylaşmanızı bekliyorum. Üretim aşamalarını, kullanılan maddeleri, uygulanan prosesleri, ambalajlamalar ve pazarlamasını vs.

    Dikkat edilecek bir diğer husus bütün prosesi bi kişi anlatmasın. Yazacağınız mesaj benim yazdığım bu mesaj kadar uzunlukta olsun. Böylelikle üyelerimiz sıkılmadan okur ve de kendileride fikirlerini beyan eder.

    Ayrıca haftanın sonunda tüm mesajlar derlenip toparlanacak ve portal sayfamızda köşe yazısı olarak kullanıcılara sunulacak. Umarım eğlenceli ve bilgili bir paylaşım olur. Herkese şimdiden bol yorumlu mesajlar dileğiyle...


    Dosya Türü : pdf

    Şifre :www.forumfood.net
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 25,0 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 195 Kez


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Onursal Üye Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 May 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    2125
    Konuları
    317
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3081
    Harcanan
    0
    Kalan
    3081

    Standart Cvp: mayonez

    Ben konuya biraz tersten başlaıyorum ama kusura bakmayın artık ketçap-mayonez gibi sosların ambalajlanması, ambalajlarının albenisi her zaman dikkatimi çekmiştir, o nedenle konuya burdan daldım

    Mesajımda değerli hocamız Prof.Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ'nün "Gıdaların Ambalajlanması" isimli kitabından yararlanıcam ve bizim ambalajlama teknolojisi dersi içeriğinde yaptığımız gibi sizlerden de ilginç tasarımlar bekliyorum

    Mayonezi sıvı ve koyu kıvamlı soslar kategorisinde ele alırsak, bu ürünün ambalajlanmasında 3 çeşit ambalaj malzemesi kullanılabilir;

    1- Cam : Geniş ağızlı cam şişeler kullanılır, hacimleri 250 ml kadardır. Dolum sonrası kavanozların ağzı yapışabilir bir plaka ile sıvanır: Al-folyo, 7 mikrometre, altın sarısı / Dispersiyon yapıştırıcı, 2-3 g/m2 / Kraft kağıdı, 50 g/m2 / Dispersiyon yapıştırıcı, 3-4 g/m2 .
    Kapak olarak HDPE(yüksek yoğunluklu polietilen) veya duroplast kapaklar kullanılır.

    2- Plastikler :Sıvı soslar PET( polietilenterefitalat) şişelere koyulabilir. Gaz geçirmeliğinin gerekli olduğu durumlarda EVOH(etilen vinil alkol kopolimer) ile koekstruzyon önerilebilir;
    PET, 50 mikrometre / EVOH, 35-50 mikrometre / PET, 700-900 mikrometre

    3- Metaller : OPP(çift veya tek yönlü gerdirilmiş polipropilen) veya PP(polipropilen) folyo ile kaplanmış aluminyum kaplar önerilebilir.


    Mayonezin ambalajlanmasında kullanılan EVOH 'un en önemli özellikleri; bariyer özelliğinin mükemmel, gaz geçirgenliğinin düşük, sıcaklık ve suya dayanımının yüksek, yapışma özelliğinin iyi olmasıdır.

  3. #3
    Yüksek Lisans Üye DİDO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Mar 07

    Mesajları
    607
    Konuları
    138
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    771
    Harcanan
    0
    Kalan
    771

    Standart Cvp: mayonez

    MALZEMELER
    1/2 yarım limonun suyu
    2 adet yumurtanın sarısı
    3/4 su bardağı zeytinyağı
    tuz

    İki yumurtanın sarısı , Biraz tuz ve yarım limonun suyunu bi kaba koyun. Tahta bi kaşıkla çırparak birbirlerine yedirin.
    Sonra kabı, içinde kaynar su bulunan diğer bir kaba koyun
    Su dolu kabı ateşe koyarak ateşi en kısık duruma getirin
    sürekli çırparak yumurta sarılarının rengi koyulaşmaya yüz tutuncaya kadar pişirin.
    Sonra kabı, sıcak su dolu kaptan alın ve içinde soğuk su bulunan diğer bir başka kaba oturtun.
    Hiç bekletmeden ağır ağır zeytinyağını, çırpmakta olduğunuz limon suyu ve yumurta karışımına iyice yedirin.
    Zeytinyağının tamamını bu şekilde yedirdikten sonra afiyet olsun

    hardal falan karıstırmanızı tavsiye etmem

    Mayonez yaparken yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olmasına dikkat edin...


    ayrıca yaptığınız mayonezi saçlrınız kuruysa şaclarınız için de kullanabilirsiniz fakat tuz atmadan önce...
    yani bir yumurta bir çorba kaşıgı sirke ve 2 kaşık kadar da bıtkısel yağı iice karıstırın...
    yaptığınız karışımı başınızı ovarak iice yedirin sacınızı tarayarak her tarafa eşitrak dagılmasını saglayın 15 dk kadar bklyın ve sacınız bol suyla durulayı. bu işlme saç derınızın nem kazanmasını sağlıyacak kolay gelsın...

  4. #4
    Ar. Gör. tuanabelit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Apr 08
    Yaş
    36

    Mesajları
    1194
    Konuları
    308
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1177
    Harcanan
    0
    Kalan
    1177

    Standart Cvp: mayonez

    ben tarifinden başka bişey bulamadım şimdilik araştırmaya devam ediyim en iyisi

    MAYONEZ


    Malzemeler ; Derin bir kaba 2 yumurta sarısı, 2 tatlı kaşığı tuz ve yarım kahve kaşığı un konulur ve bir kaşıkla bir müddet karıştırılarak, homojen bir kıvam elde edilir.

    Bu yumurta sarısı karışımına ılık bir bardak zeytinyağ önce damla damla, sonra kaşık kaşık katılır ve bir kaşıkla hep aynı yöne çevrilerek yedirilmeye çalışılır. Katılan zeytinyağ yedirilmeden yeni yağ eklenmez aksi takdirde mayonez bozulur.

    Yağın tamamı verildikten sonra yine azar azar Limon suyu eklenir. Mayonez yapılmış olunur.

    2 adet Yumurta Sarısı
    ½ Limon
    1 bardak Zeytinyağ
    ½ tatlı kaşığı Un
    Hardal
    Tuz, Karabiber
    Mayonez Salata, Balık, Et, Tavuk ve Sebzelerle kullanılabilir.
    Zeytinyağ ilavesi sırasında mayonez bozulursa, başka bir kaba 1 yemek kaşığı su konur ve karışım kaşık kaşık yedirilerek ve hep aynı yöne çevrilerek bu suya ilave edilir. Bu yolla tüm karışım öbür kaba alındığında Mayonez düzelir.

    Afiyet olsun......

  5. #5
    Ar. Gör. tuanabelit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Apr 08
    Yaş
    36

    Mesajları
    1194
    Konuları
    308
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1177
    Harcanan
    0
    Kalan
    1177

    Standart Cvp: mayonez

    yoğurtla mayonez karıştırılıp makarna üzerine ilave edilince bide bezelye ve kornişon turşuyla süper bir lezzet oluşuyor denemeyenler varsa duyurulur ))

  6. #6
    Ar. Gör. Uğur MARANGOZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Mar 07
    Yaş
    41

    Mesajları
    1330
    Konuları
    434
    Eklentileri
    83
    Kredisi
    4281
    Harcanan
    7
    Kalan
    4274

    Standart RE: mayonez

    Mayoneze ait fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler...


    Duyusal ve Fiziksel özellikler:

    1. Yapı ve Görünüş:homojen bir görünüş ve yapıda olacak, topaklaşma, yağ-su fazı ayrılması, iç kısmında hava kabarcığı olmayacaktır.
    2. Renk,Koku, ve Tat: Parlak,yumurta sarısı renginde veya bu rengin değişik tonlarında, kendine has koku ve tatta olacaktır. Acılaşmış, ekşimiş, sabunumsu veya küflü tat ve yabancı kokuda olmayacaktır. Yabancı madde bulunmayacaktır.

    Kimyasal özellikler:

    1. Toplam yağ:en az %75
    2. Toplam asitlik(asetik asit cinsinden):en çok %2,5
    3. pH:en çok:4
    4. Metalik maddeler(kontaminasyon) miktarı:
    · Arsenik:en çok 0,1 mg/kg
    · Bakır:en çok 2 mg/kg
    · kurşun:en çok 0,3 mg/kg

    Mikrobiyolojik Özellikler:

    1. E.coli bulunmayacaktır
    2. 25 gramında Salmonella bulunmayacaktır
    3. Staphylococcus aureus bulunmayacaktır
    4. Maya ve küf en çok 10 adet/g
    5. Toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı en çok 1000 adet/g
    6. Koliform bakteri sayısı en çok 10 adet/g olacaktır.

  7. #7
    Onursal Üye Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 May 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    2125
    Konuları
    317
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3081
    Harcanan
    0
    Kalan
    3081

    Standart Cvp: mayonez

    Kopya çekelim biraz

    İçindekiler : Bitkisel sıvı yağ, su, yumurta sarısı, glikoz şurubu, sirke, modifiye mısır nişastası, limon suyu konsantresi, tuz, koruyucu(sorbik asit), antioksidan(E.D.T.A), limon aroması.
    İz miktarda soya lesitini, hardal, süt ve türevleri içerebilirmiş

    Bu kimyasal ağırlıklı oldu sanki ya hem yağlı hem kimyasal yağ ikamesi kullansak...

  8. #8
    Ar. Gör. Uğur MARANGOZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Mar 07
    Yaş
    41

    Mesajları
    1330
    Konuları
    434
    Eklentileri
    83
    Kredisi
    4281
    Harcanan
    7
    Kalan
    4274

    Standart RE: mayonez

    bu arada;mayonezdeki yumurta sarısı miktarı en az %6 olmalıdır

  9. #9
    Onursal Üye Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 May 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    2125
    Konuları
    317
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3081
    Harcanan
    0
    Kalan
    3081

    Standart Cvp: mayonez

    Koruyucu katılmış bir mayonezin raf ömrü 1 yıldır, tamamen doğal olursa bu süre ne kadar olur ?

  10. #10
    Ön Lisans Üye kübrayln - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20 Sep 07
    Yaş
    30

    Mesajları
    230
    Konuları
    110
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Standart RE: mayonez

    Mayonez, Fransız mutfağı kökenli soğuk sos.

    Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur.Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.Limon suyu, hardal ya da sirke ile tatlandırılan bu bileşim, mayonnaise verte (yeşil sebze püreli), sauce remoulade (ançüez, tuşu ve kaparili), sauce aioli (bol sarmısaklı Provans mayonezi), Bin Adalar (Thousand Islands) ve Rus usulü salata sosları gibi çok sayıda mayonez türünün temelini oluşturur.Mayonez terimi, üzerine bu sosun konduğu soğuk yemekler ve salatalar için de kullanılır.

Sayfa 1/3 123 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Ketcap ve Mayonez
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 30-05-2008, 12:13
  2. Mayonez Kavanozu ve 2 Fincan Kahve
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan bilana
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03-01-2008, 14:15

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed