1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen ferhat123456789

Konu: Meyve ve Sebze Fabrikasında Sanitasyon

  1. #1
    ferhat123456789 çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.08.2011 Son online zamanı: 26.09.2017

    Mesajları
    5
    Konuları
    5
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Standart Meyve ve Sebze Fabrikasında Sanitasyon

    : Meyve ve Sebze Fabrikasında Sanitasyon
    : Doc
    : .......

    Sebze meyve işleme tarıma dayalı sanayinin üç genel, aynı zamanda da önemli niteliğini taşımaktadır. Bunlar ham maddenin “mevsime bağımlılığı”, “bozulma eğilimi” , “miktar ve nitelik olarak değişkenliği” dir. Ham maddeden kaynaklanan bu özellikler, bu sanayi kolunun kendine özgü yeni nitelikler kazanmasına ve hatta bazı sorunların doğmasına neden olmaktadır. Ham maddenin mamul madde hâline dönüşmesiyle kazandığı değer, ham maddeye uygulanan değişiklikle orantılı olarak artar. Üretim maliyetini etkileyen faktörler: ham madde, teknolojik yatırım, enerji, ambalaj, işçilik, ulaşım, tanıtım, reklam vb. dir

    Minimum işlenmiş meyve ve sebzeler taze, yıkanmış ve ağzı sıkıca kapalı uygun polimerik bir ambalaj içindeki gıdalardır. Minimum işlenmiş meyve ve sebzeler Türkçe’de “hazır meyve sebze” veya “tüketime hazır meyve sebze” olarak adlandırılmaktadır. Minimum işlenmiş meyve ve sebzelerin kalitesi tazeleri ile aynı olmak zorundadır. Bir çok durumda minimum işlenmiş meyve ve sebze dokuları canlılığını korumaktadır.

    Her yatırımda olduğu gibi meyve sebze işleyecek fabrikaların kurulması güvenilir etütlere dayandırılmalıdır. Yatırımın ilerleyen aşamalarında geri dönülmesi büyük maddi kayıplara yol açar. Bu nedenle ayrıntılı fizibilite (yapılabilirlik) raporu hazırlanmalıdır. Fizibilite raporunda kurulacak tesisin yeri, kapasitesi, teknoloji seçimi, yatırılan sermayenin geri kazanım süresi, akım şeması ve yerleşim planı detaylı olarak etüt edilmelidir.

    Fabrika kurulmasında yer seçimi de önemlidir. Bunlar; yöre seçimi, pazar ve taşıma olanakları, su, elektirik ve yakıt, işçilik, yaşam koşulları ve çevreye ilişkin faktörlerdir. Sebze ve meyve işleme şekillerindeki farklılıklar (konserve, kurutma, şoklama, meyve suyu gibi) işletmelerin planlanmasına da yansır.

    İşleme tekniğine uygun ham madde alımı, uygun araç-gereçlerle nakil işleminin yapılması, işletmede işleme yoğunluğunun iyi organize edilmesi, işletmenin başarılı bir sezon geçirmesinde etkilidir. Ayrıca ürünlerin pazarlanması da önemli bir unsurdur. Genellikle üretim öncesi pazar belli olmakla beraber üretimdeki aksaklıklar, istenen şartlarda üretim yapılamaması pazarlama ve satış sorunu yaratmaktadır.

    Sebze ve meyve işleyen fabrikalar işletme binası veya binaları, mamul madde ve yardımcı madde depoları, idari bina, depolar, sosyal tesisler gibi çeşitli yapılardan oluşur. Bu binalar arsa üzerine yerleştirilirken;
    • Genel iş akışı
    • Hijyen
    • Emniyet
    gibi hususlara dikkat edilir

          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 173.6 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 37 Kez





    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (17.12.2012 Saat 23:19 ) değiştirilmiştir.
    sahdarms bunu beğendi.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Meyve ve Sebze Sanayiinde Sanitasyon
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan emrecesur85
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 20.11.2015, 10:22
  2. meyve suyu üretimi hijyen ve sanitasyon planıdır.
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan oznur.turan
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.01.2011, 10:32
  3. meyve suyu üretimi hijyen ve sanitasyon ??
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan ugurkayaardi
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13.12.2010, 19:14
  4. un fabrikasında hijyen ve sanitasyon
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan nily87
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.04.2010, 13:21
  5. Yaş meyve ve sebze
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan synchronic
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.01.2008, 19:31

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed