Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Misirda mikotoksijenik küfler ve etkileri
İçindekiler
1.Giriş 3
2.Türkiye’de Mısır Bitkisinin Önemi
3.Mikotoksinler Ve Özellikleri
4.Mısırda Oluşabilecek Mikotoksin Türleri
4.1.Mısırda Aflatoksin Sorunu
4.1.1.Türkiye’de Aflatoksin Limitleri;
4.1.2.TMO’nin Aflatoksinli Mısır Konusunda Karşılaştığı Sorunlar
4.1.3. Mısırda Aflatoksin Oluşumunu En Düşük Seviyede Tutabilmek İçin Alınacak Tedbirler
4.2.Mısırda Fusarium Mikotoksinleri Sorunları
4.2.1.Trikotesenler
4.2.1.1. Deoksinivalenol (DON)
4.2.1.2. Diacetoxyscirpenol (DAS)
4.2.1.3. Nivalenol (NIV)
4.2.1.4. T-2 Toksin
4.2.2. Fumonisin Ve Moniliformin
4.2.2.1. Fumonisinlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Açısından Önemi
4.2.2.2. Fumonisinler İle İlgili Dünyada ve Ülkemizde Yasal Düzenlemeler
4.2.3. Fusarin C
4.2.4. Zearalenon
Zearalenon’un Ürediği Ve Geliştiği Besinler
4.2.4.2.Zearalenon’un Gıdaları İşleme Yöntemlerine Göre Kayıp Oranları
4.2.4.3. Zearalenon’un Toksik Etkileri
5.Sonuç
6.Kaynakça
1.Giriş
Tarım ürünlerinin çeşitliliği bakımından zengin, aynı zamanda bu ürünlerle işlenmiş gıdaların üretiminin, ihracatının ve ithalatının yoğun ve önemli olduğu ülkemizde bu ürünlerin yetiştirilmesi, işlenmesi, depolanması ve taşınması aşamalarında çeşitli kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar olabilmektedir.
Küfler bu biyolojik kontaminasyonda ilk sırayı almaktadırlar. Küfler sıklıkla, yağlı tohumlar, baklagiller, hububat gibi çeşitli tarımsal ürünlerin mikroflorasında yer almakta veya hasat, işleme ve depolama aşamalarında bu tür ürünlere bulaşabilmektedirler (Elden ve Tağı, 2001).
Küflerle kontaminasyon iki açıdan önemlidir. Yakın zamana kadar tarımsal ürünlerdeki küflerin varlığı yalnızca bozulmalar, ürünün besin değerindeki kayıplar, danelerin çimlenme kabiliyetindeki düşüşler nedeniyle ve özet olarak ekonomik açıdan önemli görülmüştür. (Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2000). Üzerinde fungusların geliştiği tahılların ve yağlı tohum küspelerinin hayvan yemi olarak değerlendirilmesi sakıncalı bulunmamıştır. Küflerin verdiği ekonomik zararlar, tarım ürünlerindeki kayıplar dikkate alındığında gerçekten azımsanamayacak düzeydedir. Ancak gıda ve yemlerde gelişen fungusların gelişme sürecini tamamladıktan sonra miselleri içerisinde oluşturdukları ve birçok durumda üzerinde bulundukları ürüne (substrata) salgıladıkları toksik metabolitler, insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiğinden, küflenme ekonomik boyutun ötesinde önem taşımaktadır.