1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    gıdacı06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    gıdacı06 çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.10.2009 Son online zamanı: 13.11.2019

    Mesajları
    12
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    126
    Kalan
    179

    Standart Örnek hazırlamada katı faz ekstraksiyonu metodu

    ÖRNEK HAZIRLAMADA KATI FAZ EKSTRAKSİYONU METODU
    Oğuzhan YAVUZ Abdurrahman AKSOY
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Samsun – TÜRKİYE


    ÖZET
    Örnek hazırlama; çeşitli cihazlar (yüksek basınçlı sıvı kromatografi, gaz kromatografi, radioimmun assay, spektrometrik teknikler vb.) yardımıyla yapılan analizler öncesinde yapılması gereken önemli bir basamaktır.
    Yıllardan beri sıvı-sıvı ekstraksiyon ve bunu takiben çözücülerin çeşitli şekillerde uzaklaştırılması, örnek hazırlamada en çok kullanılan yöntem olmuştur. Fakat geleneksel sıvı-sıvı ekstraksiyon uygulamalarının fazla miktarda çözücü harcanması, çok zaman alması ve yüksek maliyetli olması gibi dezavantajları vardır. Ayrıca bu yöntemler, ekstraksiyon sırasında emülsiyon faz oluşması, gerekli saflığa sahip olmayan ekstraktlar elde edilmesi, çözücülerin yeterince uzaklaştırılamaması ve duyarlı kantitatif sonuçlar elde edilememesi gibi istenmeyen durumlara da neden olabilmektedir. Sıvı-sıvı ekstraksiyonu dışında santrifüj etme, süzme, distilasyon, liyofilizasyon gibi diğer önemli ekstraksiyon metotları da benzer sakıncalara sahiptir.

    Bu metotlara alternatif olarak, 1970’li yılların ortalarında yeni bir teknik olan katı faz ekstraksiyonu (solid phase extraction, SPE) metodu kullanılmaya başlanmıştır. Bu yaklaşım, çeşitli tutucu maddelerin (adsorban) küçük, tek kullanımlık ekstraksiyon kolonlarına doldurularak pratik bir örnek hazırlama düzeneği tasarlanması esasına dayanmaktadır. Katı faz ekstraksiyonu, günümüzde etkili bir örnek hazırlama yöntemi olarak birçok laboratuvarda kullanılmaktadır. Katı faz ekstraksiyon metodu, klasik sıvı-sıvı ekstraksiyon ile karşılaştırıldığında daha hızlı, az çözücüye ihtiyaç duyan, emülsiyon oluşumun şekillenmediği, çok daha ucuz bir tekniktir. Bunun yanında katı faz ekstraksiyonu ile daha temiz ekstrakt ve yüksek geri kazanım (recovery) oranları elde edilebilmektedir.

    Bu derlemede, katı faz ekstraksiyonu ve diğer örnek hazırlama yöntemleri; katı faz ekstraksiyonun prensipleri, uygulama işlemleri ve avantajları; katı faz ekstraksiyonunda kullanılan kolon, tutucu madde ve çözücüler ile katı faz ekstraksiyonunun başlıca kullanım alanları değerlendirilmiştir.

    Anahtar Kelimeler: Analiz, Örnek hazırlama, Katı faz ekstraksiyonu, SPE.


    Devamı…


    Dosya Türü: pdf
    Şifre: www.forumfood.net



          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 339.7 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 9 Kez






Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. HACCP planını hazırlamada yardım !!!
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan hayalsehir
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.10.2015, 11:26
  2. katı-sıvı ekstraksiyonu deneyi
    Karışık forum içinde, yazan bioengineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03.08.2012, 23:20
  3. Katı - Sıvı Ekstraksiyonu (deney)
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan ezgi1313
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.12.2011, 01:41
  4. hastane mutfaklarında ve mama hazırlamada das uygulamaları
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 25.09.2007, 14:16
  5. Su hazırlamada ters osmoz sistemleri
    Makine, Alet ve Ekipmanlar forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 01.07.2007, 02:58

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed