1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen isa58

Konu: Pastörize Süt Fabrikasında Isı Değiştiriciler

  1. #1
    isa58 çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.10.2014 Son online zamanı: 24.12.2014

    Mesajları
    2
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Red face Pastörize Süt Fabrikasında Isı Değiştiriciler

    Pastörize Süt Fabrikasında Isı Değiştiriciler

    ISI DEĞİŞTİRİCİLER

    Sütün ısıtılması ve soğutulmasında genellikle ısı değiştiriciler kullanılır. Isının, bir sıvıdan diğer bir sıvıya veya bir gazdan diğer bir gaza transferinin gerçekleştiği ekipmanlar ısı değiştirici (eşanjör) olarak adlandırılır. Süte uygulanan ısıl işlem; ısı değiştiricilerdeki metal katmanın bir yüzünden süt, diğer yüzünden ısıtma veya soğutma ortamından geçirilerek, çoğu zaman iki sıvının birbirine ısı aktarımı şeklinde gerçekleşir. Isı değiştiriciler; sütün işlenmesi sırasında uygulanan soğutma ve ısıtma işlemlerinde kullanılan en uygun ve yaygın ekipmanlardır.

    ISI DEĞİŞTİRİCİLERDE ARANAN ÖZELLİKLER
    Aranan özellikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
    1. Süt, ısı değiştiricilere belli bir basınç altında, mümkün olduğu kadar ince bir film şeklinde ve köpük oluşmadan girmelidir.
    2. Sütün ısıtılması veya soğutulması için gerekli minimum ısı miktarı garanti altına alınmış olmalıdır.
    3. Her ısı değiştiricide mutlaka pastörizasyon etkinliğini belirleyen kontrol araçları bulunmalıdır. Eğer süt yeterince pastörize edilmemişse, sütü otomatik olarak yeniden balans tankına gönderecek vanalarla donatılmış olmalıdır.
    4. Her ısı değiştiricide, sıcaklığı ve o sıcaklıkta kalma süresini kaydeden yazıcı bir sistemin bulunması gerekir.
    5. Isı değiştiricinin yapıldığı materyal, hiçbir şekilde süt üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmamalıdır. Bu materyal kimyasallardan etkilenmelidir.

    Süt ve süt ürünlerinin değişik viskozite yapıda olması, farklı ısı değiştiricilerin kullanılmasını ve bu ısı değiştiricilerin farklı özelliklerde olmasını zorunlu kılar. Seçim yapılırken:
    1. İşletmenin kapasitesine uygun akış hızında olan ısı değiştirici seçilmelidir.
    2. Hangi ürün için kullanılacağının belirlenmesi gerekir. Örneğin; içme sütü, krema vb.
    3. Ürünün giriş ve çıkış sıcaklığı belirtilmelidir.
    4. Ürünün özgül ısısı ve yoğunluğu bilinmelidir
    5. Standardizasyon, homojenizasyon gibi ara işlemlerin yapılıp yapılmayacağı belirtilmelidir( Metin , 2013).


    SÜT SANAYİİNDE KULLANILAN ISI DEĞİŞTİRİCİ ÇEŞİTLERİ

    Plakalı Isı Değiştiriciler: Süt gibi düşük viskoziteli sıvılar için en uygun olan ısı değiştiricilerdir. Bu ısı değiştiriciler; istenilen kapasitedeki sütün, istenen basınç ve sıcaklıkta ısıtılması veya soğutulması için değişik sayıda birbiri ardına dizilmiş plakalardan yapılmıştır. Plakalar optimum ısı transferini sağlayacak şekilde dizayn edilirler.

    Plakalı ısı değiştiricilerde uygun bir ısıl işlemin gerçekleşebilmesi için ;
    1. Plakalar sızdırmayı önleyecek şekilde monte edilebilmeli,
    2. Isı transferi sırasında tüm plakalar devreye girecek şekilde dizayn edilmeli,
    3. Plakalar sökülmeksizin içindeki akışkanlar boşaltılabilmeli ve plakalar temizlenebilmeli,
    4. Ekipman çalışmaya başladığında ve proses sırasında, ekipmanın içerisindeki havanın uzaklaştırılabileceği bir sistemle donatılmış olmalıdır.

    Plakalı ısı değiştiricin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
    1. Yüksek etkinliğe sahiptir,
    2. Az yer kaplar.
    3. Kolay temizlenebilir.
    4. Maliyeti düşüktür,
    5. Kolay gözlenebilir,
    6. Isıtma, soğutma ve rejenerasyon için kullanılabilir,
    7. İstenilen sıcaklıkta bekletme olanağı tanır.


    Gövde Borulu Isı Değiştiriciler:
    Borulu ısı değiştiriciler, genelde çok yüksek derecelerdeki ısıtmalarda ve sütün sterilizasyonunda kullanılmaktadır. Isı transfer yüzeyleri, içinden ısıtılmak istenen akışkanın veya ürünün geçtiği, belli aralıklarla yerleştirilmiş düz, spiral veya petek şeklindeki borulardan oluşur. Ürün boruların içinden, ısıtıcı veya soğutucu akışkan ise boruların dışından yani gövde içerisinden akar. Ürünle temas eden yüzeylerin mutlaka paslanmaz çelikten veya süte zarar vermeyecek bir alaşımdan yapılması gerekir. Bu ısı değiştiricilerde, gövde ve boruların temizlenmesi oldukça zordur. Bu amaçla boru demeti, hareket eden ve temizlik sırasında açılabilen başlıklı şeklinde yapılabilir. Ancak bu tip ısı değiştiriciler bir hayli pahalıdır. Bu ısı değiştiricilerin seçiminde çeşitli faktörler rol oynar. Bunlar; maliyet, temizlenebilirlik, sıcaklık, korozyon, çalışma basıncı, basınç düşüşü ve güvenilirliktir.

    Çift Borulu Isı Değiştiriciler:
    En basit ısı değiştirici türü çift borulu ısı değiştiricilerdir. Bu ısı değiştiricilerde üründen ürüne rejenerasyon söz konusu değildir ve aynı kapasitedeki plakalı ısı değiştiricilere göre yüksek basınca ihtiyaç duyulur.Bu ısı değiştiriciler orta viskozitedeki süt ürünleri için uygundur.Ayrıca plakalı ısı değiştiricilere göre daha fazla yer kaplamaktadır. Isı transfer etkinliği plakalı ısı değiştiricilerle aynıdır.

    Spiral Isı Değiştiriciler:
    Isı değişim etkinliğini arttırmak ve türbülans akım oluşturmak için, ısı değiştiricinin boruları içerisine paslanmaz çelik spiraller monte edilmiştir. Böylelikle akış kanallarında kargaşalı akış sağlanır. Isıtma veya soğutma ortamı tek yönde akar ve ürün zıt yönde akar (Metin, 2013).
    Sıyırıcılı Isı Değiştiriciler: Bu tür ısı değiştiriciler genellikle dondurmanın dondurulmasında ve yağların soğutulmasında kullanılır. Genellikle 150 C’nin üzerindeki ve donma noktasının altındaki sıcaklıklar için uygundur.

    Roswel Isı Değiştiricisi:
    Bu ısı değiştiricisinde, buhar ceketli bir ısıtma tüpünün içine ürünün geçtiği kapalı bir boru sistemi yerleştirilmiştir. Ürün spiral ince bir akışla ısı değiştirici yüzeyinden akar. Ürünün basınç ve sıcaklığı ayarlanarak 150 C’nin üzerindeki sıcaklıklara çıkarılabilir. Ürünün yanıp, zarara uğramasını önlemek amacıyla ürünün ısı değiştiricide homojen ve çok çabuk hareket etmesi gerekmektedir. Bu ısı değiştirici genellikle, dondurma üretimi sırasındaki pastörizasyonda, son ısıtıcı olarak kullanılır.





    Konu Busra Timur tarafından (25.12.2014 Saat 09:08 ) değiştirilmiştir.
    Çiğdem Coşkun bunu beğendi.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Isı Değiştiriciler
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan bdeveci
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 30.04.2014, 08:54
  2. ısı değiştiriciler
    Makine, Alet ve Ekipmanlar forum içinde, yazan bitkiselhayat
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.04.2011, 13:07
  3. Isı Değiştiriciler
    Makine, Alet ve Ekipmanlar forum içinde, yazan 4738
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.04.2011, 13:35
  4. Plakalı Isı Değiştiriciler
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan oldboy79
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.05.2008, 21:30
  5. ısı değiştiriciler
    Üretimde Kullanılan Prosesler forum içinde, yazan yasiven
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.02.2008, 10:46

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed