3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    yelly çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.04.2007 Son online zamanı: 01.04.2011

    Mesajları
    1401
    Konuları
    632
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    280
    Harcanan
    0
    Kalan
    280

    Standart Pekmez,bal ve reçelden daha faydalı!

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, çocuklara bal ve reçel yerine kara üzüm pekmezi yedirilmesini önerdi.

    Doç. Dr. Elmacıoğlu, bal ve reçelin besleyici özelliği bulunmadığını belirterek, bal ve reçelin sadece iyi bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

    Doç. Dr. Elmacıoğlu, "Besleyici değeri olmamasına rağmen bal çok yüksek fiyattan satılıyor. Halbuki bal ve reçel yerine besleyici özelliği olan pekmez tercih edilmelidir." diyor. Elmacıoğlu, bal ve reçelin adeta bir karbonhidrat deposu olduğunu ifade ederek, bunların yerine, çocuklara besleyici özelliği olan kara üzüm pekmezi yedirilmesi gerektiğini söylüyor: "Pekmez çok daha faydalıdır; çünkü demir ve kalsiyum içerir."

    Doç. Dr. Elmacıoğlu, bal ve reçelin çok kolay sindirildiğini ve kana kolay geçtiğini, bu nedenle de acil enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılabileceğini söyledi. Balın iştahlı, şişman ve şeker hastaları için uygun bir besin olmadığını belirten Doç. Dr. Elmacıoğlu, "Bal, aniden kana geçerek kan şekerinin yükselmesine, sonra da düşmesine neden olur.

    Bu nedenle kan şekeri ani düşenlerin baldan sakınmaları gerekir." dedi. Balın kilosunun 10 ile 40 YTL arasında satıldığını belirten Elmacıoğlu, "Oysa kilosu 3-5 YTL'ye çok daha besleyici özelliği olan kara üzüm pekmezi alınabilir.'' diye konuştu.



    AA






  2. #2
    gıdacıfatma çevrimdışı Üyelik tarihi: 28.09.2007 Son online zamanı: 01.08.2008

    Mesajları
    508
    Konuları
    108
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Balın İnsan Sağlığı Açısından Önemi
    Yüksek enerjili ve karbonhidratlı bir madde olan bal, tadı, aroması ve diğer üstün özellikleri nedeniyle insanlar tarafından daha çok bir besin ve enerji kaynağı olarak tüketilmektedir. Bal, aynı zamanda tedavi edici olarak da örneğin çam balı sindirim sistemi rahatsızlıklarında, okaliptüs balı ise solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılabilmektedir.

    Zengin bir besin kaynağı olan bal, bebek ve çocukların beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Çabuk sindirilmesi, bünyesindeki serbest asitler dolayısıyla yağ hazmını kolaylaştırması, anne ve inek sütündeki demir ve diğer eksikliklerin gidermesi, iştah açması gibi özellikleri ve ayrıca sakinleştirici etkisi balın önemini daha da arttırmaktadır. Koyu renkli balların kan yapıcı özelliği, açık renkli ballara kıyasla daha fazladır.

    Bal, yalnızca bebek ve çocukların beslenmesinde değil büyüklerin beslenmesinde de yararlıdır. Özellikle çabuk enerjiye dönüşen hazır bir gıda olması nedeniyle, yüzme, dağcılık, atletizm, basketbol, futbol, bisiklet yarışı gibi sporlarla meşgul olan kimselere güç vermek ve yorgunluklarını hafifletmek için kullanılabilir.

    Bal, bir besin ve enerji kaynağı olması yanında çeşitli hamur işlerinde ve pastalarda da kullanılmaktadır. Kattığı hoş tat ve aromasının yanı sıra, özellikle levüloz şekerinin su tutma yeteneğinden dolayı, bu yiyeceklerin uzun süre bayatlamadan taze kalmasını sağlar


  3. #3
    feraset - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    feraset çevrimdışı Üyelik tarihi: 28.08.2007 Son online zamanı: 18.06.2021

    Mesajları
    854
    Konuları
    290
    Eklentileri
    19
    Kredisi
    1065
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    bence de balı sadece bir şeker deposu olarak görmek yanlış olur. balda şeker dışında birçok fenolik madde, tanen vs var ki bunların sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. hem balı atalarımız 40 derde deva bir madde olarak nitelendirmişler, hem de bal hakkında Peygamberimizin (sav) hadisi bile var. o yüzden bala haksızlık etmeyelim diyorum.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Püskülü kendisinden daha faydalı
    Beslenme forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 28.05.2018, 17:05
  2. Kabuğu suyundan daha faydalı!
    Sağlık forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04.12.2015, 12:04
  3. Kendisi mi, suyu mu daha faydalı?
    Sağlık forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.11.2015, 12:41
  4. pekmez
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 12.10.2008, 12:33
  5. pekmez
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan utkan
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 20.02.2007, 23:24

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed