1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    ezgiarslan çevrimdışı Üyelik tarihi: 20.05.2012 Son online zamanı: 17.11.2014

    Mesajları
    4
    Konuları
    4
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Post Personel hijyen talimati

    1.0 AMAÇ
    Yiyeceklerin hazırlandığı bir alanda çalışan herkesin kişisel temizliğini en üst düzeyde koruması için gerekli kişisel kuralları belirlemek ve hijyen disiplinini uygulamak.

    2.0 KAPSAM
    ……….ait tesisi kapsar.

    3.0 İŞLEMLER

    3.1 Gıda üretim alanında çalışan herkes kişisel hijyen kurallarına uyacak; işin niteliğine uygun olarak temiz ve koruyucu giysiler giyecektir.

    İnsanlar gıdaları bozabilir. Gıdalarla teması olabilecek kişiler her zaman yüksek düzeyde kişisel hijyen sahibi olmalıdır. Bu da, el hijyenine uyulması, temiz giyinilmesi, depolama ve üretim alanlarında yemek yenmemesi, kişisel eşyaların kullanılmaması ve sigara içilmemesi gibi uygun davranışlarla mümkündür.

    Bu şartlar o işletmede çalışan herkesi ve ziyaretçileri kapsar.

    Ellerin yıkanması

    Eller her zaman,

    · İşe (tekrar) başlamadan önce,tuvaleti kullandıktan ya da ara verdikten sonra
    · Çiğ bir yiyeceğe dokunduktan sonra
    · Hapşırdıktan, öksürdükten ya da yüz, kulak veya vücudun başka bir yerine dokunduktan sonra
    · Çöpe dokunduktan ya da temizledikten sonra
    · Çiğ gıdalara dokunduktan sonra
    · Kirli olduklarında yıkanmalıdır.

    Ellerin yıkanması gıdalardan kaynaklanan hastalık risklerini önlemede en önemli faktörlerden biridir.

    Eller, kirli çevrelerden gıdalara mikro-organizma transfer edebilir. Bu nedenle, mutfağa girmeden önce normal aktivitelerde bulaşmış olan kir ve mikro-organizmaların uzaklaştırılması için yıkanmalıdır. Özellikle dışkı kökenli mikroplar, gıda kaynaklı hastalıkların temel kaynağı olduğundan tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanması büyük önem taşır.

    El yıkama işlemi :

    · El, bilek ve tırnaklar ılık suyla ve (dezenfektanlı-sıvı) sabunla yıkanmalı; parmak araları ve baş parmaklar temizlenmeli
    · İyi şekilde durulanmalı
    · Kurulanmak için kullandıktan sonra atılan havlular kullanılmalı
    · Musluk ıslak elle dokunmadan kapatılmalı.

    Mutfaklarda, ellerin düzenli olarak yıkanması çiğ ve hazır yiyecekler arasındaki çapraz bulaşmayı engellemek için de büyük önem taşır.

    Baş ve diğer parmakların ve bileklerin 20-30 saniye boyunca ılık su ve dezenfektan özelliği olna bir sıvı sabunla yıkanması kir ve bakterilierin tamamen uzaklaştırlabilmesi için gereklidir.

    Elerin kurulanmasında bir kullanımlık kağıt havlular tercih edilmelidir.

    3.2 Giysi kuralı

    Temiz ve sağlıklı olunmalı, düzenli banyo yapılmalı
    · Uygun ve temiz giysi ve ayakkabılar giyilmeli; önlük veya koruyucu giysiler kirlendiğinde değiştirilmeli
    · Saçlar kısa olmalı veya geride sıkıca bağlı ve toplu tutulmalı
    · Takı takılmamalı. Kolye, küpe, saat, yüzük vb.
    · Tırnakları temiz, kısa ve ojesiz olmalı, takma tırnak kullanılmamalı
    · Aşırı makyaj yada parfüm kullanılmamalı

    Mutfağa giren tüm insanlar, gıdaların ve yüzeylerin kirlenmesini önlemek için temiz giyinmeli; koruyucu önlük ve elbiseler mutfak dışında (molalar, tuvaletler) giyilmemeli ve kirlenir kirlenmez değiştirilmelidir.


    Ekli Dosya(lar):

    Ekli dosya 1


    Kredi Kazanabilmek İçin Paylaştığınız Dökümanlarda:

    • - Gıda sektörüne yönelik içerik olması,
    • - Yazımsal içerik olması (doc, pdf, ppt vs..),
    • - Telif hakkı içermemesi,
    • - Bir-iki sayfalık genel bilgi içeren veri olmaması,
    nitelikleri aranmaktadır. Aksi durumlarda döküman eklenti yapılmaz ve link olarak konuya eklenir.






    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (12.11.2013 Saat 17:35 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Personel Hijyen Eğitimi
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan filizsel79
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.04.2017, 16:16
  2. Personel Kişsel Hijyen
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan meltemertan
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.04.2015, 16:07
  3. Kişisel hijyen talimati
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan ifteli
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 25.08.2011, 11:09
  4. Personel hijyen yardim
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan ank_gm
    Yorum: 9
    Son Mesaj: 24.12.2009, 11:38
  5. personel hijyen testi
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan phryne
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.01.2009, 07:22

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed