Sayfa 1/2 12 SonSon
12 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Pilavlar:Börekler

    en son tarifler bomba olacak bekleyin


    MANTARLI PİLAV

    Malzemeler:

    2 su bardağı baldo pirinç,
    250 gr. konserve mantar,
    2 yemek kaşığı kuş üzümü,
    2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
    5 çorba kaşığı konserve bezelye,
    2 adet havuç,
    1 adet kuru soğan,
    4 su bardağı et suyu,
    4 yemek kaşığı tereyağ,
    1 çay kaşığı tarçın,
    1 çay kaşığı toz şeker,
    1 çay kaşığı karabiber,
    1/2 demet dereotu,
    tuz yeterince

    Yapılışı:
    Soğanları ince kıyın. Fıstıkla birlikte yağı tencereye alıp, hafif kavurun. Pirinci yıkayıp ilave edin. Rendelenmiş havucu, kuş üzümünü ekleyin. Kavurmaya devam edin. Mantarı kesin, bezelye ile pirince katın. Tuz, şeker, tarçın, karabiber, kıyılmış dereotu katıp, kaynar et suyunu üzerine dökün. Pirinçler uzayıp, pişince ateşten alın. Biraz dinlendirip, ezmeden karıştırıp servis yapın.


    AYVALI PİLAV

    Malzemeler:

    2 su bardağı pirinç
    2 adet ayva
    3 yemek kaşığı tereyağ
    2 su bardağı et suyu
    1 yemek kaşığı dolma fıstığı
    1 yemek kaşığı dolma üzümü
    1 adet kesme şeker
    1 çay kaşığı safran
    ½ limon suyu
    ½ çay kaşığı tarçın
    tuz

    Yapılışı:

    Pirinçleri ayıklayıp kaynar kuzlu suda 20 dakika bekletin. Ayvaları soyup küçük kuşbaşı doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Ayvaları atıp 5 dakika kavurun. Pirinçleri yıkayıp süzün. Fıstıklarla beraber ayvalara katın. 5 dakika kadar kavurun. Limonsuyu, tuz, safran, şeker, sıcak etsuyunu ilave edin. Üzümleri yıkayıp ekleyin. Kaynamaya başlayınca tencerenin altını kısıp pirinçleri uzayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Biraz demlendikten sonra sıcak servis yapın.

    RAMAZAN PİLAVI

    Malzemeler:


    2 su bardağı pirinç,
    2 yemek kaşığı dolma fıstık,
    2 yemek kaşığı İzmir üzümü,
    7-8 adet kuru kayısı,
    2 adet havuç,
    ½ kg kuşbaşı hindi eti,
    1 çay bardağı nohut,
    4 yemek kaşığı tereyağ,
    1 adet soğan,
    1 çay kaşığı karabiber,
    2 yemek kaşığı tuzot.

    Yapılışı:
    Pirinçleri kaynar tuzlu suda yarım saat bekletip yıkayıp süzün. Soğanı ince kıyın. Hindi etini 2 su bardağı suda haşlayın. Havucu kazıyıp kibrit çöpü şeklinde kıyın. Nohutu akşamdan ıslatıp haşlayıp süzün. Kayısıları 4 parçaya bölün. Tereyağının yarısını tencereye alıp eritin. Soğan ve fıstıkları kavurup havuçları ekleyin. Biraz kavrulunca üzerine haşlanmış nohutları, üzüm ve kayısıları ekleyin. Etleri ilave edin. Karabiber ve tuzotla tatlandırın. Pirinci üzerine yayın. Üzerine 3,5 su bardağı hindi suyunu ekleyip hiç karıştırmadan pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökün. Tabağa ters çevirip

    HİNT PİLAVI

    1 beyaz soğan, dilimlenmiş
    1 çorba kaşığı karanfil
    1 çorba kaşığı tane kakule
    1 küp şeker
    2 bardak basmati pirinci
    2 çorba kaşığı tereyağı
    4 bardak sıcak su
    5 cm tarçın kabuğu
    1 beyaz soğan, dilimlenmiş
    tuz

    Narin kokulu bu pilav lezzetli olduğu kadar kolay da. Pirinciniz mutlaka basmati olmalı. Baharatları toz haline getirmeden pişirmeli ve pilavı yerken bütün baharatları çıkarmalısınız. Basamati pirincini bol soğuk suda 10 dakika bekletin (tuz koymamalısınız). Pirinci pamuklu bir beze alıp yüksek bir yere asarak 20 dakika tüm suyunun süzülmesini bekleyin. Tereyağını ısıtın. Baharatları atıp 20 saniye kavrulmamasına dikkat ederek çevirin. Soğanı ekleyin, şeffaflaşana kadar kavurun. Pirinci ilave edip 2 dakika karıştırın. Sıcak suyu tencereye dökün. Şeker ve tuzu da atarak tenceredeki pilavı karıştırın. Tercerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pirinç tüm suyu çekene kadar demlendirin. Sıcak servis yapın.


    ALİPAŞA PİLAVI

    3 su bardağı pirinç
    1 soğan
    250 gr kıyma
    2 dilim bayat ekmek içi
    Yarım su bardağı un
    4 çorba kaşığı margarin
    3 patlıcan
    2 çorba kaşığı çam fıstığı
    1 çorba kaşığı tereyağı
    6 dal dereotu, 1 domates
    4,5 su bardağı et suyu
    tuz, karabiber
    Kızartma için sıvıyağ

    Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu suda bekletin. Bayat ekmeği ıslatıp yumuşayınca suyunu sıkın. Rendelenmiş soğan, kıyma, ekmek içi, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve köfteleri unlanmış tepsiye alın. Tepsiyi sallayarak köfteleri una bulayın. İki çorba kaşığı margarini tavada eritip köfteleri kızartın ve kağıt havlu üzerine çıkarın. Patlıcanları alacalı soyup minik küpler halinde doğrayın. Tuz serpin ve 15-20 dakika bekletip bol suda yıkayın. Suyunu sıkıp kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Çam fıstığını tereyağı ile pembeleştirip ateşten alın. Dereotunu ince kıyın. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Pilav tenceresinde 2 çorba kaşığı margarini eritin. Pirinci ilave edip kavurun. Domatesi soyup ince ince doğrayın ve pirince ekleyip karıştırın. Kızarttığınız köfte, patlıcan ve fıstıkları ileve edin. Sıcak et suyunu döküp tuz ve karabiber serpin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp pilav suyunu çekene kadar pişirin. Dereotunu da serpip pilavı ateşten alın. 15 d






  2. #2
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    BADEMLİ PİLAV

    2 su bardağı pirinç
    1 bardak badem içi
    3 su bardağı tavuk ya da et suyu
    2 yufka
    100 gr tereyağ (ya da margarin)

    Bademlerin yarısını kaynar suda haşlayıp kabuklarını soyun ve yağda pembeleştirin, ayıkladığınız ve yıkadığınız pirinçleri ilave edip, bademlerin yanmamasına dikkat ederek pirinci kavurun. Ayrı bir tencerede et veya tavut suyunu kaynatın. Kaynayan suyu pirince dökerek pilavınızı pişirin. Piştikten sonra demlenmeye bırakın. Bir kalıbı margarinle bolca yağlayın. Kalan bademleri kalıba döşeyin, üzerlerine iki kat yufkayı düzgünce yerleştirin. Pilavı kalıba koyup yufkayı bohça şeklinde kapatın. Fırında, yufka kızarana kadar pişirin, daha sonra çıkarıp, ters çevirerek servis yapın.


    BİRALI PİLAV

    1 bardak pirinç
    1,5 bardak bira

    Pirinci suya koyun, suyunu boşaltıp iki kez daha yıkayın. Yıkanan pirinci orta boy bir tencereye koyun ve içine bir buçuk bardak birayı dökün. Altını iyice kısın ve kapağını kapatın. 20 dakika sonra ateşin üstünden alın ve on dakika kadar soğumaya bırakın. Pirinçler lapa haline gelmemişken tutturabilirseniz nefis bir biralı pilav yiyebilirsiniz.


    DENİZ MAHSULLÜ PAELLA 1/4 bardak zeytinyağı
    1 bütün tavuk, 8 parçaya ayrılmış
    2 soğan, ince kıyılmış
    5 diş sarımsak, dövülmüş
    2 bardak kısa taneli beyaz pirinç
    1/2 tatlı kaşığı safran, hafifçe ezilmiş
    4 bardak sıcak tavuk suyu
    16 çiğ karides, kabukları çıkarılmış
    4 kalamar, 1 cm kalınlığında dilimlenmiş
    12 süt midyesi, kabuğu fırçayla temizlenmiş
    12 midye, kabuğu fırçayla temizlenmiş, iplikçikleri dipten kesilmiş
    1 bardak dondurulmuş bezelye, buzu çözülmüş
    limon dilimleri
    tuz
    karabiber

    Barselona'da sokaklar balıklı bir kokuyla kaplı, paella kokusu.... Safranlı sarı pirinçler, içinde piştikleri siyah tava, üstte renkli deniz böcekleri... Fırını 220C'de ısıtın. Orta hararetli ateşteki geniş bir tencerenin içinde zeytinyağını ısıtın. Tavuk parçalarını tuzlayıp biberleyin, her tarafları esmerleşinceye kadar, yaklaşık yedişer dakika, kızartın. Tavukları tencereden alın. Soğan ve sarımsakları tencereye atın. Esmerleşmeye başlayana kadar karıştırarak, yaklaşık 10 dakika, pişirin. Pirinç ve safranı ekleyin, karıştırarak pirinçler saydamlaşana kadar pişirin. Tavuk suyu ve tuz ilave edin, kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak pirinçler tavuk suyunun bir kısmını çekinceye kadar ( pirinç hafif sulu kalmalı) demlendirin. Tencereyi ateşten alın. Geniş, sığ bir fırın kabına pirinci boşaltın. Üzerine tavuk, karides, kalamar, süt midyesi ve midyeyi yerleştirin. Bezelyeyi üzerine serpiştirin. Alüminyum folyoyla fırın kabının üzerini kapatın. Paellayı tavuklar yumuşayıp midyeler açılıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika, pişirin. (Kendiliğinden açılmamış olan midye ve süt midyelerini atın.) Folyoyu üzerinden atıp 10 dakika fırınlayın. Limon dilimleriyle servis edin.


    ELMALI-ÜZÜMLÜ RİSOTTO

    2 yemek kaşığı esmer şeker
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 orta boy elma (kabuklarını soymadan çekirdeklerini çıkarıp doğrayın)
    1/4 bardak çekirdeksiz kuru üzüm
    1 bardak pirinç
    1/2 çay kaşığı tarçın
    bir tutam tuz
    1/4 bardak Marsala veya tatlı şarap
    1 bardak elma suyu
    4 bardak su

    Şekeri, 1 yemek kaşığı tereyağında, orta ateş üzerinde ısıtın. Elma ve üzümleri ekleyip hızlıca kavurun. Pirinç, tuz ve tarçını katıp 2-3 dakika pişirin. Şarabı ilave edin ve çekinceye dek karıştırın. Ateşi biraz yükseltin ve elma suyunu ilave edin. Sürekli karıştırarak elma suyunu çekitirin, azar azar suyu ilave ederek kıvama gelinceye kadar pişirmeye devam edin. Sıcak sıcak servis yapın.


    ENGİNARLI RİSOTTO

    1/2 fincan kıyılmış soğan
    2 fincan dilinlenmiş enginar kalbi
    1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
    2 fincan pirinç
    1/3 fincan sek beyaz şarap
    400 gr et suyu
    tuz, karabiber
    ¼ fincan doğranmış maydanoz
    ¼ fincan rendelenmiş parmesan peyniri

    Büyük ve yapışmaz bir tavada soğanları yumuşayıncaya dek kavurun. Enginarları ve sarımsağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Pirinci ilave edin, yaklaşık 1-3 dakika daha kavurun. Şarabı dökün, sık sık karıştırarak, pirinç tüm sıuyu çekene kadar pişirin. Et suyunu ısıtın. Yarım fincan kadarını pirince ekleyin, suyunu çekene dek, 3-5 dakika süreyle karıştırın. Kalan et suyunu yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmayı ihmal etmeyin. 25 dakika kadar pişirin. Daha fazla sıvıya gerek varsa su ekleyin. Pişen risottoyu tuz ve karabiber ile tatlandırın. Maydanoz ve parmesan peynirini serpin, iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.


    İÇ PİLAV - 2

    2 su bardağı pirinç
    1/4 kilo kuzu veya tavuk ciğeri
    1 baş soğan
    1 fincan çam fıstığı
    1/2 fincan kuş üzümü
    2 yemek kaşığı margarin
    1 adet kesme şeker
    1 tatlı kaşığı yenibahar
    1/2 demet dereotu
    Karabiber, tuz

    Margarini bir tavada eritin, fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.İyice temizlenmiş ve küçük küçük doğranmış ciğerleri tavaya alıp pişirin. Ayıkladığınız pirinci ciğerlere ilave edip karıştırdıktan sonra yeterli miktarda su, tuz, kuşüzümü ve baharatları koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


  3. #3
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    ISPANAKLI VE KIRMIZI ŞARAPLI RISOTTO

    60 gr. pirinç
    50 gr. tuzsuz tereyağ
    3 gr. tuz
    2 gr. beyaz biber
    50 gr. ıspanak
    80 ml kırmızı şarap
    50 cl tavuk suyu
    20 ml zeytinyağı
    80 gr. parmesan peynir
    5 gr. dilimlenmiş beyaz soğan
    3 mg. safran

    Soğanı zeytinyağı içinde birkaç dakika için kavurun. Pirinci ve safranı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kırmızı şarabı ekleyin ve buharlaşana kadar pişirin. Tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyin ve 15 dakika ağır ateşte kaynatın. Pirinçler yumuşayınca tereyağı ve parmesan peyniri ekleyin.


    İZMİR PİLAVI

    1 bardak pirinç
    1 çay kaşığı tuz
    1 soğan, rendelenmiş
    1/2 çay kaşığı şeker
    1/2 çay kaşığı tarçın
    2 bardak tavuk suyu
    2 bütün kuru kayısı, ufak ufak doğranmış
    2 çorba kaşığı çam fıstığı
    2 çorba kaşığı kuş üzümü
    2 çorba kaşığı küçük doğranmış ceviz
    5 çorba kaşığı margarin
    tuz, biber

    Pirinci ayıklayıp, bir tepsiye koyun. 1 çay kaşığı tuz katın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip, soğumasını bekleyin. Birkaç kez yıkadıktan sonra iyice süzüp bir kenarda bekletin. Rendelenmiş soğanı tencereye koyun, margarin ilave edin ve devamlı karıştırarak orta hararette 3 dakika kadar pembeleştirin. Çam fıstıklarını katın 2 dakika kadar kavurun. Tavuk suyu ve doğranmış kayısıları ilave edin; kaynatın. Kuş üzümü, ceviz, tarçın, şeker, biber, tuz ve pirinci de katın sadece bir defa karıştırın, kapağını kapatın ve yüksek ateşte karıştırmadan 5 dakika pişirin. Sonra ateşi iyice kısın ve pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin. Ateşten alın; kapağını kaldırın; tencerenin üstünü bir peçete ile örtüp kapağını kapatın. Bu şekilde 40 dakika kadar ılık bir yerde demlendirin. Pirinçleri zedelemeden servis tabağına aktarıp servis yapın.


    KARİDESLİ RİSOTTO

    6 yemek kaşığı zeytinyağı
    5 diş sarımsak (kıyılmış)
    24 iri karides, ayıklanmış
    1 soğan, kıyılmış
    1 pırasa, ince doğranmış
    2 bardak pirinç
    1/2 bardak beyaz şarap
    4 bardak kaynat tavuk suyu
    10 olgun domates, soyulmuş ve doğranmış
    4 yemek kaşığı tereyağı
    1/4 kıyılmış maydanoz
    2 yemek kaşığı kekik
    1/2 bardak parmesan peyniri

    Geniş bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını, orta ateşte kızdırın. Sarımsağı, rengi dönene kadar kavurun. Karidesleri ekleyin ve renkleri pembeleşene dek sote edin. Ateşten alın. Bir başka tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağını orta ateşte kızdırın. Soğan ve pırasayı kavurun. Pirinci ekleyip 3 dakika pişirin. Şarabı azar azar ilave edin. Pilav suyunu çekince tavuk suyunu yarımşar bardaklık dozlar halinde katın ve sürekli karıştırın. Dördüncü eklemeden sonra, pirincin durumuna göre ekleyeceğiniz dozu ayarlayın. Pirinçler, çiğnenecek kadar yumuşak, dişe gelecek kadar diri olmalıdır. Pirinçler kıvama geldiğinde karides ve domatesleri ilave edin. Suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ateşten alıp tereyağı, maydanoz ve kekiği ekleyin. Tuz ve biberle tatlandırıp sıcakken servis yapın.
    Not: Taze karides kullanıyorsanız, karideslerin kabuklarını tavuk suyunda kaynatıp daha yoğun bir aroma elde edebilirsiniz. Ancak kabukların yemeğe kaçmamasına dikkat!


  4. #4
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    KAYISILI PİLAV

    2 su bardağı pirinç
    200 gr kuru kayısı
    50 gr badem
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 adet tavuk göğsü
    1 tatlı kaşığı safran
    yeteri kadar tuz

    Tavuğu haşlayıp iri parçalara bölün.Pirinci kaynar tuzlu suda en az yarım saat bekletin.Tavuk suyundan 3,5 su bardağı alıp içine safranı ekleyin.Tereyağını tencerede kızdırın.Kabukları soyulmuş bademleri ilave edin.İyice yıkanmış pirincide ekleyip,4-5 dakika kavurun. Üzerine içine safran kattığınız tavuk suyunu ekleyin.Kayısıları küp şeklinde doğrayıp,tavuk etleri ile birlikte pirince ilave edin..Tuzunu ekleyin.Önce harlı sonra da ağır ateşte pirinç göz göz oluncaya kadar pişirin.15-20 dakika dinlenmeye bırakan.Pilavı taneleyip servise sunun.


    KOLAY PERDE PİLAV

    1 kase pirinç
    1,5 kase Tavuksuyu yada Tavuk Bulyon
    1 kase didiklenmiş Tavuk Eti
    1 tane Yufka
    2 yemek kaşığı Tereyağ
    1 fincan Dolmalık Üzüm
    Tuz, Karabiber

    Bir kase pirinci bol tuzlu sıcak suda ıslatarak en az bir saat bekletin. Tencereye iki kaşık tereyağını koyarak eritin. 1.5 kase tavuk suyunu ya da suyu ekleyip bulyonlayın. Su kaynayınca iyice yıkadığınız pirinci tencereye alın. Yıkama suyundan pilav tenceresine kaçırmamaya dikkat edin. Kısık ateşte pilavı pişirip demlendirin. Diğer tarafta çukur bir kabı eritilmiş tereyağ ile yağlayın.Yufkaları 2'şer santimlik şeritler halinde keserek yağlanmış çukur kabın içine sıra ile kafes oluşturacak şekilde dizin. Şeritlerin iki ucu dışarda kalsın. Pilav demlenince, dolmalık üzümlerive didiklenmiş tavuk etini pilava karıştırın. Hepsini yufkadan yapılmış kafesin üzerine yavaşça yerleştirin. Kenardan sarkan yufkaları pilavın üzerine kapatın. Perde pilavınızı bozmadan ters çevirerek bir fırın tepsisine alın. Yufkaların üzerini isterseniz soyulmuş badem ile süsleyebilirsiniz. 180 derece sıcaklıktaki fırında yufkalar pembeleşene kadar kızartın. Fırından çıkarınca üzerine yarım kase tavuk suyunu serperek hafifçe ıslanmasını


    LİMON VE NANELİ PİLAV

    1 bardak yasemin pirinci
    3 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
    1/2 bardak soğan, ince doğranmış
    1/4 bardak taze nane, kabaca doğranmış
    1 limon kabuğunun ince rendesi
    1/4 bardak taze maydanoz, kabaca doğranmış
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

    Orta boy bir tencerede su kaynatın. Pirinci ekleyin ve 20 dakika, pirinç yumuşayana kadar pişirin. Pirinci süzgeçte süzün, soğuyana kadar soğuk sudan geçirin. Bir tavada, 1 tatlı kaşığı zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyin ve şeffaf hale gelene dek, 2-3 dakika kadar pişirin. Soğanları pirinçle birlikte bir servis çanağına alın. Taze nane, limon rendesi, maydanoz, tuz, limon suyu ve kalan 2 tatlı kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırın. Oda ısısında servis edin.


    MANTARLI RİSOTTO

    175 gram mantar
    2 yemek kaşığı tereyağı
    2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
    4 bardak sebze suyu
    1 ufak soğan, kıyılmış
    1/2 bardak sherry veya beyaz şarap
    300 gram pirinç
    tuz, karabiber

    Geniş bir tavada dilimlenmiş mantarları bir kaşık yağda kavurun. Maydanozlu ekleyin, 30 saniye daha çevirdikten sonra ateşten alın. Aynı tavada, kalan yağla soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun. Pirinci ekleyin, bir dakika sonra mantarları da ilave edin ve iyice karıştırın. Şarabı katın ve pirinçler şarabı çekene dek pişirmeye devam edin. Sebze suyunu azar azar katın. Dört bardaktan sonra ateşi kısıp 25-30 dakika daha pişirin. Servis yapmadan evvel 3-4 dakika dinlendirin.


  5. #5
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    OYSTER MANTARLI RISOTTO
    (sote edilmiş kerevit ile)

    4 kerevit kuyruğu, temizlenmiş
    100 gr. risotto pirinci
    1 yemek kaşığı soğan, küp kesilmiş
    1 yemek kaşığı taze ot çeşitleri, ince doğranmış
    1 litre su
    10 gr. parmesan peyniri
    5 gr. tereyağ
    30 gr. "oyster" mantarı

    Soğanları sote ettikten sonra pirinci ekleyin. Bir miktar su koyun ve pirinç suyu çektikçe azar azar su ilave edin. Pirincin bütün suyu çekmesi 12 dakika civarında sürecektir. Tereyağını ve parmesan peynirini ekleyin. Ayrı bir tavada mantarları sote edin ve risotto'ya ekleyin.Yine ayrı bir kapta kerevit kuyruklarını sote edin. Servis tabağına önce risotto'yu koyun. Üzerini kerevit kuyrukları ve taze otlarla süsleyin.


    PAELLA ALA VALENCIANA

    3 iri sarımsak
    1/2 fincan soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış domates
    1 orta boy soğan, iri kıyılmış
    1 orta boy dolmalık biber, irice doğranmış
    1/4 fincan zeytinyağı
    1/4 fincan kırmızı şarap
    1/2 fincan sherry
    6 damla acı biber sosu
    1/2 çay kaşığı kimyon
    2 çay kaşığı tuz
    1/2 çay kaşığı safran ve zerdeçal
    3 defne yaprağı, ufalanmış
    5 fincan haşlanmış istiridye suyu
    2 fincan pirinç
    4 tavuk butunun eti
    250 gram orta boy karides
    2 düzine midye, ayıklanmış ve yıkanmış
    1 ıstakoz, tütsülenmiş ve dört parçaya ayrılmış
    Taze maydanoz, yenibahar ve yeşil zeytin

    Sarımsakları mutfak robotunda iyice kıyın. Domates, soğan, biber, zeytinyağı, kırmızı şarap, sherry, acı biber sosu ve baharatları ekleyin ve sıvı hale gelene dek robotta karıştırın. İstiridyenin suyunu ekleyin. Pirinci tavaya koyun, karışımla pişirin. Tavuk parçalarını tavaya dizin. 175-dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Fırından alın, karides, midye ve ıstakoz parçalarını en üste ekleyin. 15 dakika daha pişirin. Maydanoz, yenibahar ve yeşil zeytinlerle süsleyin.


    PASSION RISOTTO 2

    ıstakoz (yarımşar kiloluk)
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 büyük domates
    1 orta boy soğan
    1 demet yeşil soğan
    6 kuru kayısı
    60 gr şam fıstığı (kabuksuz, tuzsuz)
    1 yemek kaşığı tarçın
    tuz, taze çekilmiş karabiber
    1 yemek kaşığı tane karabiber
    2 adet anason
    1 çay kaşığı gülsuyu
    1 kırmızı gül
    1 bardak pirinç
    2 çay kaşığı havyar

    Başlamadan önce bir noktayı belirtmekte fayda var. Istakozlar, çok kişinin cesaret edebileceğinin aksine, canlı canlı pişirilir. Eğer "Ben dayanırım" diyorsanız, iri ve keskin bir bıçakla, kafadan kuyruğa kadar ikiye ayırmalısınız. Aksi takdirde bu işlemi balıkçınıza yaptırın. Daha sonra kesik yüzü yukarı gelecek şekilde bir tepsiye yerleştirip, zeytinyağının yarısını üzerine gezdirdikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında kabukları kızarana, eti iyice pişene kadar tutun. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Eti kabuklardan ayıklayın. Kuyrukları bir kenara ayırın, geri kalan eti iri iri doğrayın.
    Diğer yanda kabukları geniş bir tencereye, b

    BÖREKLER


    TALAŞ BÖREĞİ


    Malzemeler:

    10 adet milföy hamuru,
    ½ kg hindi but kuşbaşı,
    3 soğan,
    1 havuç,
    1 çay kaşığı karabiber,
    3-4 yemek kaşığı konserve bezelye,
    2 yemek kaşığı tereyağ,
    1 yemek kaşığı kekik,
    3-4 yemek kaşığı un,
    1 yemek kaşığı tuzot,
    1 yumurta.

    Yapılışı:
    Hindi etlerinin üzerine 1 çay bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu çekince tereyağını ekleyin. Piyazlık doğranmış soğanları ilave edin. Havuçları zar şeklinde doğrayıp soğanla birlikte kavurun. Kekik, karabiber ve tuzotu ekleyin. Karıştırıp bezelyeleri ilave edin. 2 adet milföy hamurunu ayırın. Tezgahı unlayıp herbir milföy hamurunu enine ve boyuna merdane ile inceltin. Ortasına 2 yemek kaşığı harç koyup bohça şeklinde kapatın. Kapanan yer alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Ayırdığınız milföy hamurlarını şeritler halinde keserek böreklerin üzerine dekore edin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızartın.


  6. #6
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    ÇİĞ BÖREK

    Malzeme :
    10 kaşık un
    1 kaşık sıvıyağ
    kızartmak için sıvıyağ
    1 -2 sivribiber
    l çay bardağı su
    250 gr kıyma
    l baş soğan
    l -2 domates
    yeteri kadar tuz, karabiber, maydanoz

    Yapılışı :
    l0 kaşık un bir kaba elenir, ortası havuz gibi açılarak içine tuz, yağ konup, su ilave edilir ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur bir kenarda üzerine nemli bir bez örtülerek 5-10 dakika kadar dinlendirilir. Öte yandan böreğin içi hazırlanır. Bunun için kıymanın içine soğan, biber küçük küçük doğranır. Domatesin kabukları soyulup fındık büyüklüğünde kesilerek ilave edilir. Tuz, karabiber, maydanoz katılıp sulandırmadan karıştırılır. Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Un serpilmiş hamur tezgâhında her parça tabak büyüklüğünde açılıp, ortasına hazırlanan iç konur ve yarım daire şeklinde kapatılır. Hamur parçaları kızgın sac üzerinde veya yağ konmuş bir tavada kızartılır. Çiğ börek kıyma yerine beyaz peynirli içle de hazırlanabilir.

    PATCANLI MUSKA BÖREĞİ

    Malzemeler:

    3 adet yufka
    3 adet patlıcan
    2 adet domates
    4 adet sivri biber
    2 adet soğan
    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
    1 yemek kaşığı tuzot
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 kahve fincanı tahin

    Kızartmak için:

    2 su bardağı sıvı yağ





    Yapılışı:

    Patlıcanları alacalı soyup minik zar şeklinde doğrayın. Soğanı ve biberleri ince kıyın. Domatesleri küp şeklinde doğrayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağda önce soğanları sırasıyla patlıcan, sivri biber ve domatesleri katıp kavurun. Tuzot, kırmızı pul biber, tahini ekleyin. Yufkaları 3 parmak eninde şeritler halinde kesin. Uç kısmına yeteri kadar harç koyup muska şeklinde sarıp ucunu suya batırıp yapıştırın. Kızgın yağda her iki tarafını kızartıp servis yapın.



    PEYNİRLİ BURMA BÖREK

    4 kişilik
    Malzeme :
    2 yufka
    l ,5 fincan erimiş tereyağı
    3 fincan ezilmiş beyaz peynir
    l demet maydanoz
    1 demet dereotu
    l yumurta
    Yarım bardak zeytinyağı

    Yapılışı :
    Her bir yaprak yufka karşılıklı ortadan bölünerek dörder parçaya kesilir. Yufkaların birer yüzü erimiş tereyağıyla yağlanır.
    Bir başka kapta kıyılmış dereotu ile maydanoz, ezilmiş beyaz peynir ve yumurta iyice karıştırılarak birbirine yedirilir. Sonra bu harç eşit bir şekilde yüzleri yağlanmış yufka parçalarının geniş kenarlarına yayılır.
    Harçların yerleştirilmesi tamamlanınca yufkalar sigara sarar gibi fakat fazla sıkmadan sarılır. Hepsi sarılınca uç kısımları suyla hafifçe ıslatılır sonra burarak birer rulo yapılır ve 10 dakika bu şekilde tutulur.
    Bu süre sonunda tava ateşe oturtulur veZeytinyağı kızdırılır. Yağ kızınca börekler, biçimleri bozulmadan tavaya oturtulur ve her iki yanı da nar gibi pembeleşinceye kadar kızartılır. Yağı iyice süzüldükten sonra servis tabağına alınır ve sıcak sıcak sofraya götürülüp servis yapılır.
    MANTARLI TEPSİ BÖREĞİ



    Malzemeler:


    5 adet yufka,
    750 gr mantar,
    4 adet kuru soğan,
    ½ su bardağı sıvıyağ,
    1 su bardağı süt,
    2 yemek kaşığı yoğurt,
    3 adet yumurta,
    1 yemek kaşığı tuzot,
    2 yemek kaşığı çörek otu.



    Yapılışı:
    Soğanı yemeklik doğrayın. 3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Mantarları ince kıyıp soğana ilave edin. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Yumurta sarısının birini üzerine sürmek için ayırın. Süt, kalan sıvı yağ, yumurtalar ve yoğurdu iyice çırpın. Yağlanmış fırın tepsisini yufkayı bir kat serin. Karışımdan fırçayla sürün. 3 yufkayı tekrarlayın. Üzerine mantarları yayın. Kalan yufkaları karışımı sürerek bitirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ekin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.



    GÖZLEME

    Malzeme :
    3 bardak un
    l kaşık yoğurt
    l kaşık margarin
    l kaşık sıvıyağ
    1 kaşık karbonat
    1 çay kaşığı limon suyu
    250 gr. beyaz peynir
    yarım demet maydanoz
    yeteri kadar tuz

    Hazırlanışı :
    Un hamur tahtasına elenip, ortası açılır. Açılan yere yoğurt, sıvıyağ, karbonat, limon suyu, tuz konur, su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur özleştirilerek 5 parçaya ayrılır. Margarin eritilir. Hamur parçaları 2-3 mm incelikte açılıp, yağlanır. Yukarıdan aşağıya kavuşturmaca üçe katlanır. Tekrar hafif yağ sürülerek bu defa da soldan sağa üçe katlanıp kare biçimi verilir. Hepsi aynı şekilde hazırlanıp 20 dakika dinlendirilir.
    Öte yandan beyaz peynir rendelenir ve iyice yıkandıktan sonra ince ince kıyılmış maydanozla iyice karıştırılır. Beri tarafta dinlenen hamur kare şeklinde açılır. Bir kenarına peynirli iç konur, öbür kenar üzerine kapatılıp, kenarları bastırılır Kızgın sac üzerinde altı, üstü hafifçe kızartılır. Pişen gözlemeler servis tabağım konur, üzerine yağ sürüldükten sonra bekletmeden sıcak sıcak servis yapılır.


    KIYMALI BÖREK

    Malzemesi :
    200 gr yağsız kıyma
    2 baş soğan
    l çay kaşığı karabiber
    7 fincan un
    6,5 kaşık sadeyağ
    3/4 bardak su
    1 kaşık tuz
    2 fincan zeytinyağı
    l yumurtanın şansı

    Yapılışı :
    Bir kuşhaneye rendelenmiş veya ince ince doğranmış soğan konur ve kap orta ısılı bir ateşe oturtulur. Tahta bir kaşıkla soğanlar bir dakika kadar kavrulup öldürüldükten sonra kıyma katılır.
    Soğanla kıyma yağsız olarak kıymanın rengi dönünceye kadar karıştırılarak kavrulur. Tuzu ve karabiber serpildikten sonra bir-iki defa daha karıştırılır ve kabın ağzı örtülerek kıymalar suyunu salıp da tekrar çekinceye kadar ara ara karıştırılarak orta ısılı ateşte pişirilir.
    Sonra kuşhane ateşten alınıp içindekiler bir kenarda soğumaya bırakılır. Hamur malzemesiyle katmerlenmiş yufkalar hazırlanır.
    Sonra bunların ortalarına kıymalı iç eşit parçalara bölünerek konur. Yufkaların kenarları, içlerin üstlerine örtülerek bohça gibi kapatılır ve hafifçe çırpılmış yumurta sarısı bir fırçayla üzerlerine sürülür. Sonra börek hamurları fırın tepsisine ikişer parmak aralıkla dizilir ve orta ısılı bir fırına konur. Börekler kabarıp üzerleri nar gibi pişinceye kadar yani 25-30 dakika kadar fırında pişirilir. Sonra fırından çıkarılıp servis tabağına yerleştirilir ve sıcak sıcak servis yapılır.


  7. #7
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    KIYMALI PİDE

    Malzeme :
    l paket margarin
    1 yumurta
    1 çay kaşığı tozşeker
    l bardak ılık su
    yeteri kadar un
    ceviz yaş maya
    250 gr kıyma
    1 baş soğan
    yarım demet maydanoz

    Hazırlanışı :
    Maya bir bardak su, tuz ve şekerle iyice ezilir. Un ve yağ konup tekrar ılık su ilavesiyle yumuşak hamur yapılır. Hazırlanan hamurun üzeri örtülür, ılık bir yerde mayalandırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, ortası biraz şişkin kenarları ince, oval hamurlar hazırlanır. öte yandan bir tencereye veya bir tavaya kıyma, ince doğranmış soğan ve yağ konur. Soğanlar sararınca et de saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Sonra tava ateşten alınır ve içine maydanoz, tuz, karabiber ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu kıymalı börek içi açılan hamurlara konur, ince kenarları, iç biraz gözükecek şekilde kapatılıp pide şekli verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve sıcak fırında pembeleşinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Fırından alınıp, sıcak servis yapılır.


    PEYNİRLİ PATATES BÖREĞİ

    6 kişilik
    Malzeme :
    1 kg patates
    125 gr beyaz peynir
    yarım demet maydanoz
    3 yumurta
    yeteri kadar un
    galeta unu
    1 bardak zeytinyağı
    yeteri kadar tuz ve karabiber

    Hazırlanışı :
    Patatesler iyice yıkanıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Haşlanmış patatesler sudan çıkarılıp kabukları soyulur ve kompresten geçirerek püre durumuna getirilir. Bunlardan ceviz iriliğinde parçalar alıp elde yuvarlayıp iki avuç içinde bastırarak yas-sı köfteler yapılır. Yalnız bu köftelerin hep aynı boyda olmasına dikkat edilir
    Beri yanda bir kâseye iki yumurtanın beyazlarından ayrılan sarılarıyla bir yumurta akı konup hafifçe çırpılır, sonra bunun içine çatalla ezilmiş beyaz peynirle kıyılırcasına doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber katılıp çırpılır.
    Bir başka yayvan kaba iki yumurta akıyla bir yumurta sarısı konup bunlar da hafifçe çırpılır.
    Yassı köfte biçimindeki patates püresinin bir parçası alınır buna bir tatlı kaşığı kadar peynirli karışımda konur üstüne ikinci bir patates püresi parçası yerleştirilir ve una hafifçe bulanır.
    Yumurtaya ve kurutulmuş ekmek tozuna bulandıktan sonra börek kızgın zeytinyağına atılıp her yanı nar gibi kızartılır. Böylece öbür patates pürelerinden de börekler yapılıp kızartılır ve bunlar sıcak bir yerde tutulan servis tabağına alınır. Böreklerin kızartılması sona erince bunlar sıcak sıcak sofraya çıkarılıp servis yapılır.

    PUF BÖREĞİ

    4 Kişilik

    Malzemesi :
    4 yumurta
    1 su bardağı un
    4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
    8 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir
    2 kahve fincanı tereyağı
    2 su bardağı zeytinyağı
    yarım limonun suyu
    l demet dereotu
    1 demet maydanoz

    Yapılışı :
    Düz bir zemine (hamur yoğurma mermeri veya mutfak tezgâhı olabilir) üzerine bir su bardağı un dökülür. Ortası havuz gibi açılır. 2 yumurta, yarım limonun suyu ve 1,5-2 çay kaşığı tuz konur. 6 çorba kaşığı su azar azar katılarak un yoğrulur.
    Hamur iyice yoğrulduktan sonra üstü ıslatılmış bir bezle örtülür ve bir kenara bırakılarak yarım saat kadar dinlendirilir. Daha sonra bez kaldırılır, hamur iki el yardımıyla bir boru gibi uzatılıp 14 eşit parçaya bölünür. Sonra bu parçalardan her biri alınarak oklavayla yaklaşık yarım santimetre kalınlığında yuvarlaklar biçiminde açılır.
    Böylece açılarak hazırlanan 14 parça hamurdan her birinin üzerine l tatlı kaşığı hafifçe eritilmiş tereyağı konur. Kaşığın tersiyle yağ hamurun ü-zerine iyice yayılır. Her hamurun üstü aynı biçimde yağlanarak üst üste 6 hamur konur. 7. hamur biraz daha ince ve daha büyük olarak açılır ve yağlanmadan 6 hamurun üstüne, yanlarını da kapayacak biçimde oturtulur. Kalan ikinci grup parça hamur da bu ilk 7 parça gibi hazırlanır. Sonra iyice ıslatıldıktan sonra sıkılmış bir bezle iki parti hamurun da üstü örtülür ve 10 dakika kadar dinlendirilir.
    Bu arada yıkanıp ayıklanan dereotu ile bir demet maydanoz ince ince kıyılır. Bunların üzerine iyice ezilmiş 8 çorba kaşığı beyaz peynir, rendelenmiş 4 çorba kaşığı kadar kaşar peyniri ve kırılan bir yumurta katılır, bir tel veya çatal yardımıyla iyice karıştırılarak, karışım bir bulamaç haline getirilir.
    Hamurlar dinlenince iki grup üst üste konur ve bir merdaneyle yassıltılır. Sonra da oklavayla 2-3 milimetre inceliğinde bir yufka olarak açılır. Bu yufka yaklaşık 8 cm eninde ve 12 cm uzunluğunda parçalara bölünür.
    Daha önce bir kenara ayrılmış olan bir yumurta küçük bir kabın içine kırılıp birkaç defa çırpılır. Sonra, açılan yufkadan kesilerek hazırlanan her hamur parçasının tam ortasına l tatlı kaşığı kadar peynirli karışım konur. Fırçayla hamurun içi ve kenarlarına önceden çırpılmış yumurta sürülür. Peynirlerin üzerine kapatılan hamurların kenarları da parmakla bastırılarak tutturulur. Bütün börekler hazır olduktan sonra, kızgın zeytinyağında kızartılır ve sıcak sıcak servis yapılır.


    TALAŞ KEBABI

    malzemeler:
    750 gr. un
    750 gr. margarin
    750 gr. kekiksiz kuşbaşı kuzu eti
    400 gr. soğan
    5 çorba kaşığı sadeyağ
    1 adet yumurta sarısı
    Kekik
    Karabiber
    Tuz
    hazırlanışı:
    Soğanların kabuklarını soyup zar şeklinde, eti de kuşbaşı olarak doğrayın. Yumurtanın da sarısını iyice çırpın. Bir mermerin üstüne un ve margarini milföy hamuru kıvamında yoğurun ve yarım saat dinlendirip tekrar açın. Bu işlemi yarım saat aralarla 3 kez tekrarlayın.
    Bir tavada sadeyağ kızdırıp soğanların renkleri pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra etleri bu kaba koyup tuz, karabiber ve kekik ilave ederek tat verin. Ateşin üzerinde 45 dakika pişirip soğumaya bırakın. Bu arada fırınınızı yakıp orta ısıya getirin. Şimdi hamuru 5 eşit büyüklükte olan parçaya ayırın ve her bir parçayı ayrı ayrı açın.
    Her bir parçanın ortasına hazırladığınız etli iç malzemesinden eşit miktarda koyun. Daha sonra bunları dört köşe şeklinde kapatın ve üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp bir tepsiye dizin ve orta ısılı fırında 30 dakika kadar pişirin. Yanında kabuğu çıkarılmış domates ve nane yaprakları koyup servis yapın.


  8. #8
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    MANTI

    Malzeme :
    5 bardak un
    l yumurta
    2 kaşık yağ
    l kahve kaşığı kırmızıbiber
    250 gr kıyma
    1 baş soğan
    400 gr yoğurt
    l /2 demet maydanoz
    yeteri kadar tuz, karabiber

    Yapılışı :
    5 bardak un hamur tahtasına konur, içine l yumurta, tuz ve su ilave edilerek sertçe bir hamur yapılır, iyice özleştirilir. Sonra üzerine nemli bir bez örtülür, yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurlar un serpilmiş tahtada 2-3 mm incelikte açılır. Açılan hamurlar 3-4 cm karelere kesilir. Öte yanda kıymanın içine l baş soğan incecik doğranır. Sonra kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ilave edilir ve karıştırılır. Karelerin tam ortasına kıyma içi konur, dört ucu üstte birleştirilip iyice yapıştırılır.
    Hamurlar yağlanmış bir tepsiye muntazam olarak dizilir. Tepsi orta hararetli fırına konur, hafifçe pembeleştirilir. Hafif kızaran hamurların üzerine, hamurların yarısına gelecek kadar, varsa et suyu, yoksa su sıcak olarak konur. Hamurlar bütün suyu çekip yumuşayıncaya kadar fırında bırakılır. Hamurlar suyunu çekince servis tabağına veya birer kişilik tabaklara muntazam olarak konur.
    Mantıların üzerlerine iyice ezilmiş yoğurt dökülür (arzu edilirse sarımsaklı). En üste de kırmızıbiberli yağ dökülür ve sıcak olarak servis yapılır.


    TATAR BÖREĞİ

    Malzeme :
    5 bardak un
    l yumurta
    2 kaşık yağ
    l kahve kaşığı kırmızıbiber
    250 gr kıyma
    l baş soğan
    400 gr yoğurt
    l /2 demet maydanoz
    yeteri kadar tuz, karabiber

    Hazırlanışı :
    Mantı hamuru hazırlanır (bkz. MANTI). Hamur oklavayla 2-3 milimetre incelikte açıldıktan sonra 3-4 santimetrelik kareler halinde kesilir. Ortalarına, 250 gr kıyma, ince kıyılmış bir baş soğan, bir kaşık yağ ve yarım demet maydanozdan hazırlanmış kıymalı iç konur ve üçgen biçiminde katlanır. Bir tencereye bolca su konur, içine tuz ve l kaşık zeytinyağı ilave edilir (yapışmaması için) ve kaynatılır. Su kaynayınca içine kıymalı hamurlar atılır, yaklaşık 15-20 dakika haşlanır. Haşlanan hamurlar delikli süzgeçten geçirilip, tabaklara veya çukur servis tabağına konur. Hamurların üzerine iyice ezilmiş yoğurt (istenirse sarımsaklı) dökülür. Yoğurdun üzerine nane ve kırmızıbiber karıştırılmış yağ gezdirilip, servis yapılır.


    BÖREK İÇİ

    Malzemeler:
    1 büyücek sakız kabağı
    1 orta boy kemer patlıcan
    1 orta boy soğan
    1 orta boy domates
    tuz-karabiber
    ½ kahve fincanı ayçiçek yağı
    1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Hazırlanışı:
    İnce doğranmış soğanı yağda kavurun. İçine rendelenmiş domates katın.
    Kabak ve patlıcanı soyup kalın rendeden geçirin ve soğana karıştırın.
    Üstü kapalı olarak kısık ateşte pişirin.
    Rendelenmiş kaşar, tuz ve karabiber koyup gereken böreklerde kullanın.


    LAHMACUN BÖREĞİ

    Malzemeler
    3 adet yufka,
    500 gr kıyma,
    3 adet domates,
    2 adet kuru soğan,
    5 adet sivri biber,
    1 adet patates,
    Karabiber,
    1 yemek kaşığı tuzot,
    1 adet yumurta,
    125 gr margarin,
    1 kahve fincanı su,
    2 yemek kaşığı
    susam.

    Yapılışı:
    Domatesi küp şeklinde doğrayın. Soğanı, patatesleri rendeleyin. Sivri biberi ince
    kıyın. Karabiber, tuz ekleyip kıyma ile birlikte yoğurun. Yufkaları ikiye bölün. Erimiş margarini ve suyu karıştırıp yufkalara sürün. Uç kısmına harçtan yeteri kadar koyup rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. 200 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıçak servis yapın


    EV EKMEĞİ

    Malzemeler:
    1 bardak süt
    2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
    2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
    2 yemek kaşığı yaş maya
    1 ½ bardak ılık su
    8-9 bardak (1 kg) buğday unu
    1 yemek kaşığı silme tuz

    Hazırlanışı:
    1-Kaynamış sütün içine tuz, şeker ve yağ katın.
    2-Ilık suyun içinde mayayı ezin ve 4-5 kaşık un katıp karıştırın. Üstü kapalı olarak ılık bir yerde 10-15 dakika kabarmasını bekleyin.
    3-Mayalı hamurla sütlü karışımı birbirine katın. Sonra kalan unu ekleyin; iyice yoğurarak bir hamur yapın. (Hamur, önce elinize yapışabilir, yoğurdukça elastikiyet kazanır.)
    4- Bu yumuşak hamuru yağlanmış bir kaba alın; uzerini de yağlayın, iki misli kabarana kadar, ılık bir yerde bekletin.
    5-Hamur göz göz olup hafif ekşimsi kokmaya başladığı vakit, hamur tahtasına alın ve bir iki kez yoğurun. Ekmekleri şekillendirin.
    6-Yağlanmış bir tepsiye veya uzun ekmek kalıplarına yerleştirin, üzerini yağlayıp tekrar iki misli kabarmalarını bekleyin.
    7-Büyük ekmekleri sıcak fırında 40 dakika, küçük ekmekleri 20 dakika pişirin.


  9. #9
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    PIRASA BÖREĞİ

    Malzemeler:
    3 adet Pırasa
    3 adet Hazır yufka
    1 1/4 su bardağı Süt
    2 adet Yumurta
    5 yemek kaşığı Margarin
    5 yemek kaşığıSıvı yağ
    1 tatlı kaşığı Tuz
    1/2 tatlı kaşığı Kara Biber
    1/3 demet Maydanoz

    Hazırlanışı:
    Sebzeleri yıka, ayıkla. Pırasayı enine verev olarak yarım santimetre kalınlıkta doğra, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, 20 dakika kadar pişir, ocaktan al, tuz ve kara biberi koy. Maydanozu ince ince doğra. Pırasa ılıklaşınca içine 1 yumurta kır, maydanozu ekle, karıştır. 30 santimetre çapta bir tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağla. Margarini erit, içine kalan sıvı yağı ve sütü kat, ılımış karışıma 1 yumurta kır, karıştır. Yufkaların yarısını, her katın arasına sütlü karışımdan sürerek tepsiye 4 kat koy, içi düzgünce yay. Kalan yufkaları da aynı şekilde yerleştir, üzerine yine sütlü karışımdan sür. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir. Fırından çıkar, sıcakken 1 yemek kaşığı su serp, üzerini kapat, 20 dakika dinlendir.


    SANDVİC HAMURU

    Malzemeler:
    8-9 bardak buğday unu
    2 yemek kaşığı (50 gr) yaş maya
    3 adet yumurta
    2 yemek kaşığı toz şeker
    125 gr (1/2 paket) margarin
    2 bardak ılık su (yarı yarıya sütte olabilir)
    1 yemek kaşığı silme tuz

    Hazırlanışı:
    1-Unu hamur yoğuracağınız yere eleyin. Ortasını açın, mayayı koyup ½ bardak ılık suyla ezin. Biraz un katarak koyulaştırın, üzerini kalan unla örtün.
    2-Maya genişleyip unu çatlattğığı zaman ortasını açın. 2 yumurta, yağ, şeker ve tuz koyun; kalan ılık suyu azar azar katarak hamuru yoğurun.
    3- Hamuru, yağlanmış bir tencereye alın; üzerini yağlayıp örtün ılık bir yerde 30 dakika mayalandırın.
    4-Hamuru hafif unlanmış bir yere alın ve bir iki kere yoğurun. 1-2 ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Yuvarlak veya iki uçları uzun, ortası kalın biçimde şekillendirin.(30 adet)
    5-Sandaviç hamurlarını yağlanmış fırın tepsisine bir iki parmak arayla sıralayın. 10 dakika kabarması için bekleyin. Kalan yumurtayı iyice çırpın ve hamurların üzerine sürün.
    6- Kızgın fırında 15 dakika pişirip çıkartın. Isi iyi ayarlanmazsa hamur sertleşir ve kabarmaz.
    7-Fırından çıkan Sandaviçlerlerin üzerine nemli bir peçete örtün. 15-20 dakika bekletin, sonra ortalarından ikiye kesip yağ sürün. Aşşağıda açıkladığımız içlerden birini koyup servis yapın ya da düz ekmek olarak kullanın.
    Not: Sandaviçler içlerine zeytin ezmesi, peynir ezmesi, çeşitli mayonezli salatalar, haşlanmış dil, tavuk eti, salam, sosis, sucuk, pastırma, et köfteleri, ciğer sote konur.


    SARIYER BÖREĞİ

    Malzemeler:
    4 bardak(500 gr) buğday unu
    250 gr margarin(50 gr içine)
    1 yemek kaşığı sirke
    3 adet yumurta sarısı(2 sarı hamura, 1 sarı üstüne)
    1 çay bardağı zeytinyağı (hamuru açmak için)
    İçi: 250 gr beyaz peynir
    ½ demet maydanoz
    2 adet yumurta akı

    Hazırlanışı:
    Unun ortasına 50 gr eritilmiş yağ, sirke, 2 yumurta sarısı, tuz koyun. ¾ bardak suyu azar azar katarak bir hamur yapın. Hamuru özleşinceye kadar yoğurun. 3 cm çapında yuvarlayarak uzatın.
    Hamuru 3 cm uzunluğunda, 20 parçaya bölün. Hamurları unlanmış bir yerde 3 mm çapında yuvarlak açın.
    Kalan yağı eritin. Yağı, bir hamur fırçasıyla, hamurların üzerine sürün. Her hamuru bohça gibi kapatırken katlarına da yağ sürün.yalnız üst kat hamura sürmeyin. Nemli bir bez altında 10-15 dakika dinlendirin.
    Hamurları ikinci kez tekrar açın; aynı şekilde yağlayıp bohçalayın. Tekrar bez altında bekletin. 5. Hamur açılacak yeri ve merdaneyi zeytinyağıyla yağlayın. Hamurları üçüncü kez yağlanmış yerde açın; elle çekerek inceltin. Hamurların bir kenarına peynirli içten birer kaşık koyun, iki kenarı peynirin üzerine kapatın ve iki parmak genişliğinde, 10 cm uzunluğunda yastık şeklinde sarın. 6. Yağlanmış bir tepsiye sıralayın. Üzerlerine sulandırılmış yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirin.


    PATATESLİ BÖREK

    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    6 adet patates,
    250 gr. kaşar peyniri,
    1 çay bardağı süt,
    Tuz, kırmızı pul biber,
    2 adet yumurta,
    2 su bardağı kızartmak için sıvıyağ.

    Yapılışı:
    Patatesi haşlayıp püre haline getirin. Süt, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve kırmızıpul biber ekleyip karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarıları püreye katın. Yumurta beyazlarını çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Düz kısmına püre koyun. Yuvarlak kenarlarına yumurta beyazı sürün. Rulo haline getirin. 5 cm. eninde kesin. Kızdırılmış yağda kızartın.


    KAYSERİ MANTILARI

    MANTI HAMURU
    500 gr. un
    l yumurta
    tuz
    su
    Un elenip ortasına tuz, yumurta, su konularak kulak memesinden sert bir hamur hazırlanır. Hamur orta büyüklükte bezelere ayrılır. çeşitli. incelikte oklava ile açılır. Yapılacak mantının cinsine göre çeşitli büyüklükte kesilir.

    1.PÜROĞLU MANTI

    250gr. beyaz peynir,
    l kuru soğan,
    2 tane yeşil biber,
    5 dal maydanoz,
    2 y.k. süzme yoğurt,
    l y.k. tereyağı,
    l y.k. salça,
    karabiber,
    tuz.
    Maydanoz, soğan, yeşil biber ince ince doğranır. Rendelenmiş peynir ile karıştırılır. 3 mm. incelikte açılan mantı hamuru 4 cm2'lik karelere kesilir. Hazırlanan karışımdan fındık büyüklüğünde konulup, hamurun bir kenarı içe bükülüp geriye .alan kısmı ikiye kapatılır. Haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökülür.

    2. ETLİ MANTI
    250 gr. kıyma,
    l orta boy soğan,
    2 tane yeşil biber,
    l y.k. tereyağı,
    l y.k. salça,
    3 dal maydanoz,
    karabiber,
    tuz,
    4 y.k.
    süzme yoğurt
    Soğan, biber, maydanoz çok ince doğranır; kıyma, tuz, karabiber ilâvesiyle yoğrulur.
    Açılan hamur 3 cm2'lik kareler halinde kesilir. Bir miktar hazırlanan içten konulup karşılıklı uçları birbirine kapatılır. Haşlandıktan sonra suyunun bir kısmı süzülüp sarımsaklı yoğurt, yağ ve salçadan hazırlanan sos ile servis yapılır.

    3. TEPSİ MANTISI
    250 gr. kıyma,
    l orta boy kuru soğan,
    2 tane yeşil biber,
    3 y.k.süzme yoğurt,
    l y.k. tereyağı,
    l y.k. salça,
    maydanoz,
    karabiber,
    sarımsak.
    Etli mantıda olduğu gibi mantı içi hazırlanır. Mantı hamuru açılarak 2 cm.'lik kareler halinde kesilir, ortasına harç konularak hamurun kenarları birleştirilir, ortası açık kalacak şekilde, mantılar tepsiye dizilir. Sıcak su konularak pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça, tereyağı ile hazırlanan sos ilâvesiyle servis yapılır.


    PATATESLİ MANTI


    MALZEME
    Hamuru için:
    1 kg. un,
    Yeterince tuz ve su.

    İç malzemesi için:
    500 gram patates,
    1 adet kuru soğan,
    1 tatlı kaşığı biber salçası,
    1/4 paket margarin,
    Yeterince tuz ve karabiber.

    Üzeri için:
    Et suyu veya sıcak su,
    Sarımsaklı yoğurt,
    Kırmızıbiberli yağ.

    Kızartmak için:
    Sıvı yağ.

    YAPILIŞI
    İlk iş olarak, patatesleri haşlayalım.
    Un, tuz ve su ile birlikte, kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurup, 15-20 dakika dinlendirelim.
    Haşladığımız patateslerin, kabuklarını soyup, rendeleyelim.
    Kuru soğanı ince ince kıyıp, margarin yağında pembeleştirdikten sonra, salçasını ilave edip, 1-2 dakika daha kavuralım.
    Rendelediğimiz patatesleri ve yeterince baharatı da kavurduğumuz soğanlara katıp 1-2 dakika daha kavurduktan sonra, ocaktan indirip, soğumasını bekleyelim.
    Dinlendirdiğimiz hamuru, bezelere ayırıp, yufka şeklinde açalım.
    Açtığımız yufkaları, 5x5 ebadında kare şeklinde kesip, ortalarına yeterince patatesli içten koyduktan sonra, üçgen şeklinde katlayıp, ağız kısımlarını yapıştıralım.
    Kızgın yağda kızartıp, önceden hazırladığımız et suyu veya sade su dolu pencereye atıp, hemen çıkartalım.
    Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiberli yağ gezdirip, sıcak sıcak servis yapalım.


    PİZZA HAMURU

    MALZEME
    500 gram un,
    30 gram maya,
    1 su bardağı ılık süt veya su,
    1 çay kaşığı toz şeker,
    1 çay kaşığı tuz.


    DOMATESLİ KIYMALI PİZZA


    MALZEME
    300 gram kıyma,
    1 adet domates,
    2 adet sivri biber,
    1 adet kuru soğan,
    50 gram margarin,
    Yerince tuz, karabiber.
    YAPILIŞI
    İnce kıydığımız kuru soğanı, margarin yağında pembeleştirdikten sora, ince yuvarlak kıydığımız sivri biberleri ve kıymayı ilave edip, kavuralım.
    Kıyma suyunu salıp da çektiği zaman, yeterince baharatını ilave edip, ocaktan indirelim.
    Pizza tavasına yaydığımız hamurun üzerine, bu karışımdan yeterince serelim. Kabuğunu soyup ince kıydığımız domatesleri, pizzanın üzerine yayıp, önceden ısıttığımız fırında pişirelim.


  10. #10
    Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Oğuz Pelikli çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 26.09.2016

    Mesajları
    2504
    Konuları
    345
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    tatlılar, yemekler hepimizin kilo alması için elinden geleni yapıuyorsun


Sayfa 1/2 12 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. pohaça ve börekler
    Hamur İşi forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.11.2007, 10:56
  2. börekler....
    Hamur İşi forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 05.09.2007, 16:13
  3. Börekler
    Hamur İşi forum içinde, yazan suren
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 25.06.2007, 07:36

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed