Sayfa 1/2 12 SonSon
13 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sinan COSKUN çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.02.2007 Son online zamanı: Bugün

    Mesajları
    1655
    Konuları
    4126
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2737
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici

    Standart Pirinç Patlağı

    Merhaba arkadaşlar yine bi haftanın konusu ile karşınızdayız. Hafta geçtikçe bu olaya eğilim artıyor. Sizlerden sadece bilgi değil ayrıca tartışma ve fikir beyanlarıda bekliyorum.

    Bu haftaki konu : Pirinç Patlağı


    Özellikle çikolata üretiminde yaygın olarak kullanılan pirinç patlağını, bu hafta tartışmaya ve bilgilendirmeye sunuyorum. Aşamaları ve geliştirilmesi hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum. İyi paylaşımlar...






  2. #2
    Akın52 çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 24.10.2019

    Mesajları
    2360
    Konuları
    499
    Eklentileri
    144
    Kredisi
    7213
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Çikolata sektöründe daha çok pirinç patlaklı draje üretiminde kullanılıyor.
    Bazende küçük boyuttaki pirinç patlakları dolgulu ürünlerde dolgu malzemesi ile birlikde ürün içerisnde ve dış kaplamayla birlikde kullanılıyor.
    En büyük sorun zamanla rutubet alması ve gevrekliğini kaybetmesi, çikolatada nemi sevmeyen bir ürün olduğundan ürünün raf ömrü kısalıyor.
    Bu nedenle üretimi yapılan pirinç patlalarının nem almaması için dış yüzeyleri bariyer oluşturacak şekilde bir jel ile kaplanıp kurutuluyor.


  3. #3
    Didem SALİCİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Didem SALİCİK çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.11.2007 Son online zamanı: 01.11.2019

    Mesajları
    722
    Konuları
    152
    Eklentileri
    37
    Kredisi
    1956
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    pirinç patlağı denilince sanki mısır gibi patlıyacakmış gibisine geliyor insanın ben meraktan denemiştim hiçte öyle olmadığını gördum
    patlamış mısır gibi yapılamamasının temel nedeni iç çekirdeğin nem içermemesiymiş.önce iç çekirdek nemlendiriliyor, sonra üstü kurutuluyor pirincin. sonra fırında ya da yağda tavada patlatılabiliyor. bir de yüksek basınç altında pirişip basıncı aniden serbest bırakmakla da elde edilebiliyormuş ki evde yapılacak iş değildir herhalde. (düdüklü tencerenin kapağını aniden açmanız falan gerek ama o basınca ulaşır mı bilmiyorum)
    ülkemizde genellikle çikolata üretiminde kullanılıyor. önce karamel üzerine pirinç patlakları sonra çikolata sosu ımmm bayılırım
    çikolata dışında yiyon pek yok ama çikolata ile severek yendiği kesin.


  4. #4
    recep uysal çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.05.2007 Son online zamanı: 07.09.2010

    Mesajları
    98
    Konuları
    14
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155
    arkadaşlar biz cornflaxele karıştırarak veriyorduk ama öğrenciler beğenmediği için artık sadece cornflaxe veriyoruz.çocuklar neredeyse seçip yemiyorlar...

    butür kahvaltılık gevreklerde pek sevilmeyen bir tür olarak biliyorum...


  5. #5
    Cvitaamini çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.02.2007 Son online zamanı: 18.05.2011

    Mesajları
    611
    Konuları
    33
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255
    [size=medium]Tamda bu konuyu okurken pirinç patlaklı draje yemek durumundayım
    haftasonu Gaziantepte bulunan bir çikolata fabrikasına gittik,o fabrikada üretilen bir ürün.
    Neredeyse her markanın pirinç patlaklı çeşitli ürünleri mevcut. Ayrıca Pirinç patlağı ilk kez 1904'te St. Louis Dünya Fuarı'nda tanıtıldı. Aslında burada patlamış mısıra bir rakip olarak satılmıştır, ama kahvaltıda da tüketilebileceğinin anlaşılması çok uzun zaman almamıştır.
    [/size]


  6. #6
    yusufcukur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    yusufcukur çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.08.2008 Son online zamanı: 07.09.2021

    Mesajları
    112
    Konuları
    12
    Eklentileri
    18
    Kredisi
    919
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    merhaba arkadaşlar,


    pirinç patlağı farklı extrüzyon makineleri ile üretilen çikolata sanayinde krema içinde dolgu veya fındık draje ürününe muadil olması için çikolata kaplanarak tüketilmekte.Bunun yanında müsli var ve tahıl barlarda yine dolgu maddesi.yoğunluğunun düşük olması nedeniyle sırf pirinç patlağı kullanılarak yapılan ürünlerde oldukça gösterişli nem oranının düşük olması nedeniyle uygulama türüne göre bariyer kaplama ihtiyacı duymakta.kolay gelsin


  7. #7
    nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    nimfi çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.10.2008 Son online zamanı: 30.04.2020

    Mesajları
    81
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305
    Çok ilginçtir ben de evde denedim patlatamamıştım. Sonra iyicene yıkayıp gene tavaya attım gene olmadı. Fırına attım gene olmadı Demekki iç çekirdeğin nemli olması lazımmış :o Ben de hep çikolata sektöründe gördüm pirinç patlağını. Başka sektörlerde de kullanılıyor mu? Hiç rastlamadım. Mesela pirinç patlaklı kurabiye,bisküvi gibi pastacılık ve fırıncılık'ta yada bisküvi üretiminde uygun olmaz mı ki?Ya daaa kurabiye/bisküvinin üzeri pirinç patlaklı sütlü çikolatayla kaplanamaz mı?? Hmmm

    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

  8. #8
    feza çevrimdışı Üyelik tarihi: 25.03.2010 Son online zamanı: 13.02.2016

    Mesajları
    20
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Merhabalar;
    Pirinç patlagı konusunda söyleyeceklerim var. Hem sanırım türkiyede ilk pirinç patlagı makinasını yapan, hem ürün geliştiren, hem bir çok çikolata firmasına bu ürünü tanıtan hemde bu ürünün yaygın olarak kullanılmaya başladıgı 1999 yılından beri bu ürünle ilgili olmamdan dolayı tesadüfen haberdar oldugum sitenizde bildiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu tür ürünlerin kullanımı bizdeki kadar çabuk yayılan ülke yok sanırım. Ama şu an ürün kalitesi olarak diger dünya ülkelerindeki kaliteye yakınız diyebilirim. Ancak Firmaların istekleri ve üretim yapanların bir iki firma harici Bu konuda yeterli birikimleri olmadıgından şu an oturmuş bir ürün yapısı hala oluşmadı. Bu konuda merak ettiklerinizi bildigim kadarda yanıtlamakdan mutlu olurum.

    Arkadaşlar pirinç patlagı benim bildigim 2 şekilde oluyor. Birincisi exstruder teknolojisi ile yapılan. Sanayii tipi makinalarda üretimi yapılır ev tipleri yoktur. Bu türü ürünlerde pirinç kullanıldıgı gibi diger tahıllar, şeker, süttozu gibi eklentilerde kullanılır Ancak bu üretimde hammadde oldugu gibi degil irimik yada un şeklinde kullanılır. İkinci tip pirinç patlagı patlatma ise pirincin oldugu gibi patlatılmasıyla olur. Evlerde mısır patlattıgımız gibi. Bu tür makinalar yüksek basınç alında çalışan makinalardır. Bu sebeple evlerde deneme yapmamanızı önerim. Öldürücü olabilir. Düdüklü tencerede vs lütfen denemeyin. Bu makinalarda diger tahıl ve bazı bakliyatlarıda patlatmak mümkündür.

    Extruder teknolojisi ürünü olan pirinç patlagı hakkında konuşmadan önce sanırım önce makinayı tanımak daha dogru olacaktır. Bu tür ürünler tek vidalı (Single screw) yada çift vidalı (Duble screw) exstruderde üretililir.

    Tek vidali exstruderlerde irmik boyutunda hammadde kullanılır. Vida boyu kısadır. Her hammaddeyi tek vidalı exsruderde işleyemezsiniz.
    Çift vidalı exstruderde genelde hammadde un olarak kullanılır. İrmikde kullanılmasında sakınca yoktur. Hammadde ve nihayi ürün çeşidi çok fazladır.

    Komple bir hattaki makinalar şunlardır.

    Kırma makinası ; Kullanılan hammaddelerin boyutlarını ayarlamak için kullanılır.
    Mikser ; Tahılları formuldeki ölçülere göre miks edilmesi işinde kullanılır.
    Exstruder ; Asıl işi yapan makinadır. Miks edilen hammadenin ısı, nem, basınç altında yogurulması ve uygun kalıplardan extrude edilmesi işini yapar. Kalıp dışında bıçak yardımıyla uygun ölçülerde ürün kesilir.
    Fırın ; Genelde ürün nemini düşürmek için kullanılır. Nem oranı % 3 den aşagı olması istenir genelde.
    Kaibrasyon ; Üretilen hammaddeler de ürün boyutlarını kalibre etmek için kullanılır.

    Üretilen ürünün kalitesi Öncelikle formuldeki karışımla ilgilidir. Exstruder ürünlerinde ürün geliştirmek çok meşakkatli ve uzun çalışmaları gerektir. Çünkü ekstruderde hammaddeden makina ve ekipmana ve prosesteki şartlara kadar çok girdi vardır. Her tahılın kendine has bir exstrude edilebilirliği vardır. Pirinç patlagı denince akla çıtır, lezzetli, patlayacakmış gibi lezzetler geliyor.
    Ürün geliştirmede ikinci öncelik makina parkının yeterli ve istenilen amaca hizmet eder özelliklerde olması gereklidir. Bizim ülkemizde

    Ürün geliştirmede bence önce kullanılacak yere göre üretim yapılmalıdır. Şöyleki. Standart tek kulak yada çif kulak tabir edilen kokolin çikolata ürünlerde şu an %76 pirinç % 20 bugday irmigi %3 şeker %1 kakao karışımında ürün kullanılır. Bu ürün nem için dayanıksızdır. Eger ürüetildikten sonra kısa sürede kullanılırsa problem olmaz. Çünkü Çikolatanın içinde kalacagından çikolata yagı onu koruyacaktır. Ama Piko yada tadımca türü ürünlerde Kullanılacak pirinç patlakları neme karşı daka korunmalı olmalıdır. Yani ürünler neme karşı daha dayanıklı olmalıdır. Bu sebeple Hammaddenin miks edilmesi esnasında ek katkılara ihtiyaç olur. Bu katkılar ürünün nem almasına karşı mukavim bir yapıda olmalı, aynı zamanda ürün üzerinde nem tutucuda olmamalıdır. Kullanılacak yere göre yusuf beyin söylemiş oldugu bariyer yagları ilede dışları kaplanmalıdır.
    Kahvaltılık gevreklerde aynı mantıkda üretilen ürünlerdir. Hepimiz biliriz. Süte konulmasına ramen zamanla çıtırlıklarını kaybetmektedirler. Buna en büyük sebep dışındaki şeker kaplamadır.

    Çikolata ve Pirinç patlagı biri birine gelin ve gelinlik gibi yakışıyor bence. Tahılların tamamının kullanılmasından dolayı sindirimi kolay ve verimli bir ürün oldugundan çeşitlendirilmesinin faydalı oldugunu düşünüyorum. Ama emeğe saygı göstermek lazım.


  9. #9
    feza çevrimdışı Üyelik tarihi: 25.03.2010 Son online zamanı: 13.02.2016

    Mesajları
    20
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Pirinç patlagı hafif bir ürün. 130-150 oC den yüksek sıcaklıklarda alevlenebilir. (Tecrübe edilmiştir. ) Bu sebeple büskivi gibi ürünlerde kullanılacaksa dikkat etmek gerekir. Fırın sıcaklıkları çok fazla sanıyorum. Aslında pirinç Patlagı 15 gr cm3 den 30 gr cm3 e kadar olan ürünlerdir. Genelde de 15-22 gr cm3 arası kulllanılıyor şu an. Bence kulllanılması gereken 20-25 grcm3 arasında olanları. Bu üründe özgül agırlık belirleyici bir özellik ne yazıkki şu an. İnternette çam kozalagı pastası tarifleri var güzel oluyor (denenmiştir) Dogal bir ürün oldugundan denemeler yapmak mümkün. Sıvı karışımların oldugu karışımlarda hızla eriyeceginden illaki deneme yapacaksanız proses süresi kısa olmalı bence. Ve mümkünse karışıma en son ilave edilmeli. Hep 2 mm boyutunda üretilen pirinç patlaklarını çikolata ile kaplayıp pastacılık sektörüne süs olarak kulllanılabilecegini düşünmüşümdür. Lokum benzeri ürünlerde denemeler yapanlar var hatta benden numune isteyenlerde oldu ama önermedim. Lokumda nem oranı çok yüksek. Muhtemelen ürün içinde bozulacaktır. Geçenlerde bir firmada ezmenin içinde kullanıldıgnı gördüm adını vermeyecegim. Arkadaşlar sizler genelde gıda mühendisisiniz. illaki insanlar kazanmalıdırlar. Ama hangi pozisyonda olursanız olun(iş sahib, sorumlu müdür vs) Yeni ürün formulasyonu yaparken insan saglıgı meselesini göz ardı etmeyin. Ezmede nem oranı yüksek. pirinç patlagı exstrude edilsede takıl nihayeti nemde kalmış tahılla nerdeyse aynı davranışta oluyor. Küflenmeler olabilir.


  10. #10
    yusufcukur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    yusufcukur çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.08.2008 Son online zamanı: 07.09.2021

    Mesajları
    112
    Konuları
    12
    Eklentileri
    18
    Kredisi
    919
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Açıklama ve bilgilendirmeler için teşekkürler.Nem olayı ile ilgili neme dayanıklılık anlamında içine katabileceğimiz katkılar ile ilgili mümkünse bilgi verebilir misiniz ?


Sayfa 1/2 12 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Pirinç patlağı masum değil!
    Beslenme forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.10.2016, 16:54
  2. Pirinç ÜRETİMİ
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan mervmery
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08.08.2015, 20:31
  3. Bir Porsiyon Pirinç....
    Beslenme forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.12.2014, 15:54
  4. Pirinç Patlağı
    Özel ve Hazır Gıdalar forum içinde, yazan soner
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.02.2012, 20:40
  5. Pirinç Patlağı Yardımı
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan okhan
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 28.02.2009, 12:02

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed