2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Uğur MARANGOZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Uğur MARANGOZ çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.03.2007 Son online zamanı: 26.11.2021

    Mesajları
    1087
    Konuları
    377
    Eklentileri
    81
    Kredisi
    4176
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ...

    saglikli pisirme yontemleri

    Lezzetten odun vermeden saglikli yemekler pisirmek zor degil. Neyi, nasil pisireceginizi bilerek geleneksel mutfagimizdaki yontemlerden yararlanabilirsiniz
    Asci olmaya luzum yok
    Saglikli ve lezzetli yemekler pisirmek icin mutlaka gurme veya asci olmaniza ya da pahali pisirme aletleri kullanmaniza ihtiyaciniz yok.
    Yemeklerinizi hazirlarken temel pisirme yontemlerini kullanarak saglikli yemekler pisirebilirsiniz. Oncelikli hedefiniz yemeklerinizi lezzetlendirmek icin asiri miktarda yag ve tuz eklemeyi sinirlamak; bunun yerine domates, cesitli sebzeler ve baharatlara daha fazla yer vermek olmalidir.
    Asagida, Mezura ekibimizin sizler icin onerdigi saglikli ve lezzetli teknikleri en sevdiginiz yemekler icin kullanabilirsiniz.
    Firinda pisirme: Deniz urunlerini, tavuk, hindi, yagsiz et, sebzeleri ve meyveleri firinda pisirebilirsiniz. Firindaki kuru havayla yiyecekleri az yagla pisirmeniz mumkun. Ustunu kapayabilir veya biraz kizarmasini istiyorsaniz uzerini acik birakarak pisirebilirsiniz. Firinlamanin olumlu yani, ekstra yag ilave etmenize gerek kalmamasidir. Besinleri firinda pisirirken yagin damladiktan sonra yanmasini engellemek icin besin ile kap arasina tel izgara koyabilirsiniz. Besinler icerdikleri yag veya suyla piser ve bu sekilde lezzetlerinden hicbir sey kaybetmezler.
    Agir ateste pisirme: Bu pisirme yonteminde once besinler yuksek ateste renk degistirinceye kadar, kisa sure tutulur. Ardindan cok az miktarda su ilave edilerek agir ateste pisirilir. Pisireceginiz yemegin turune gore bu yontemde su ilavesi yerine besleyici ozellikleri bakimindan zengin olan domates suyunu da kullanabilirsiniz. Ozellikle sebzeli yemekleri pisirmek icin uygun bir yontemdir.
    Izgara ve kavurma: Her iki yontemde de besinlerin her bolumunun esit pismesi onemlidir. Izgara yaparken besinlerin yeterli isiyi alip almadigindan emin olmak icin pisirdiginiz besinin her iki tarafini da 3 - 5 dakika pisirin. Acik havada izgara yapacaksaniz oncelikle komurun gercekten kor oldugundan emin olmalisiniz. Yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin. Izgara yaparken buyuk parcalar halinde dogradiginiz sebzeleri de aralara yerlestirmek, yiyeceginizin lezzetlenmesine ve icerigindeki suyun muhafazasina neden olur.
    Kavurma islemi ise pek tercih edilen bir pisirme yontemi degildir. Izgara ve kavurma yontemlerinde besinden yag disari atilmis olur.

    Pose yontemi: Bu yontemde amac besinin seklini koruyabilmektir. Genelde yumurta bu pisirme yonteminin en cok uygulandigi besindir. Pose yontemini uyguladigimiz en saglikli ve lezzetli yemeklerimizin basinda cilbir gelir. Yine baliklar, tavuk etleri de pose yontemiyle pisirilebilir. Pose yaparken suya besinin parcalanmamasi icin biraz sirke ve tuz ilave edilir. Yuksek isida, agzi kapali olarak kaynatilan suya yiyecek birakilir. Ancak bundan once mutlaka isi azaltilmalidir.
    Sote yapma: Kucuk ve ince parcalanmis besinlerin cabucak pisirilmesi icin sIklikla kullanilan bir yontemdir. Yapisma yapmayan tava kullaniyorsaniz yag ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak boyle bir tavaniz yoksa bir tatli kasigi yag ilave ederek sote islemini yapmaniz mumkun olabilir. Surekli karistirilarak pisen besinlerde besinin ozsuyunun disari cikmasi engellenmis ve besin ogelerinin muhafazasi saglanmis olur.
    Haslama: Az miktarda suyun icine koyulan besin, vitamin ve mineral kaybini onlemek icin kapagi kapatilarak pisirilir. Bu pisirme surecinde ekleyeceginiz cesitli baharatlarla yemegin lezzetini de artirmaniz mumkun.
    Baharatlarin kullanimi: Farkli ve lezzetli yemekler yaratmak istiyorsaniz baharatlar bu konuda en buyuk yardimcinizdir. Ozellikle taze olan baharatlari secmeniz ve bunlari pisirme isleminin sonunda yemeginize ilave etmeniz dogru olacaktir. Ancak kurutulmus baharatlari ise yemek pisirirken daha erken ilave etmeniz, aromanin yemege gecmesi icin daha dogru olacak yontemdir.

    Saglikli pisirmede ufak ipuclari
    • Sutlu tatli yaparken, sut, un ve seker birlikte pisirildiginde seker, sut ocaktan indirilmeye yakin eklenmelidir.
    • Dondurulmus besinler, ozellikle etler, buzu cozduruldukten sonra yeniden dondurulmamalidir.
    • Cozulme isi, oda sicakliginda, soba, radyator uzerinde ve altinda, hafif ateste veya gunesli yerlerde yapilmamalidir.
    • Cozulme islemi, buzdolabinin alt raflarinda bekletilerek yapilmalidir.
    • Cozulmus besinler bekletmeden pisirilmeli.
    • Kurubaklagiller, pisirilmeden once pestisit (bocek ilaci) kalintilarindan arindirmak icin iyice yikanmalidir.
    • Kurubaklagillerin iyi pismelerini saglamak icin 8 - 10 saat on islatma islemi uygulanmalidir. Islatma suyu dokulebilir.
    • Kurubaklagillerin haslama sularinin dokulmesi besin degerini azaltir.
    • Makarna, eriste vb. besinlerin haslama sularinin dokulmesi besin degerini azaltir.






  2. #2
    metin_darici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    metin_darici çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.06.2007 Son online zamanı: 20.10.2011

    Mesajları
    96
    Konuları
    23
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    Bu konuyu daha önce bende açmıştım.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. MİKROORGANİZMA EKİM YÖNTEMLERİ ve SAYIMI
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan ilkont
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.01.2010, 23:22
  2. SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN;DOĞRU ve SAĞLIKLI BESLENME
    SAĞLIK forum içinde, yazan selim84
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.04.2009, 20:40
  3. SAĞLIKLI PİŞİRME TEKNİKLERİ
    Genel Kültür forum içinde, yazan metin_darici
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.09.2007, 19:02
  4. BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan t_dikmen
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 28.08.2007, 15:54
  5. YEMEK PİŞİRME YÖNTEMLERİ
    Ortaya Karışık (tek dökümanlar) forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.08.2007, 08:22

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed