SAĞLIKLI SÜT İÇMEK HERKESİN
HAKKIDIR


Her bakımdan tam bir gıda olan süt
içmeyi alışkanlık hâline getirmek lâzımdır. Batıda bu işe çok önem
verilmektedir. Sütün, doğal özelliklerini ve besin değerini kaybetmeden,
sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulması için Pastörizasyon veya Ultra
Pastörizasyon işlemlerinden geçmesi ve sağlıklı bir şekilde ambalajlanması
gerekir.

Pastörize Süt: Sütün 720C-750C de, 15-20 saniye ısıtıldıktan sonra, hemen
50C ye kadar soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işlemi ile insan
sağlığına zararlı bakteriler yok edilir. Pastörize sütlerin
özellikleri:

1- İçinde katkı maddesi bulunmaz,

2- Cam şişelerde günlük satılır,

3- Besin değerini 2-3 gün korur.

Ultra Pastörize Süt: Sütün, 1350C de, 2-6 saniye ısıtılarak, hemen 200C ye
kadar soğutulması işlemidir. Ultra Pastörizasyon işlemi ile, hem insan
sağlığına zararlı bakteriler, hem de sütün bozulmasına sebep olan
bakteriler yok edilir. Evde kaynatıldığında besin değerini kaybeden süt,
bu yollarla besin değerini kaybetmeden sağlıklı bir şekilde müşteriye
sunulur. Bunların özellikleri:

1-İçinde katkı maddesi bulunmaz,

2-Aseptik karton kutularda satılır,

3-Özelliklerini ve besin değerini, açılmadıkça en az 4 ay korur,

4-Oda ısısında muhafaza edilebilir.