2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    aysentika çevrimdışı Üyelik tarihi: 24.02.2007 Son online zamanı: 09.07.2012

    Mesajları
    91
    Konuları
    29
    Eklentileri
    11
    Kredisi
    563
    Harcanan
    0
    Kalan
    563

    Standart shigella ve bazı türleri

    Shigella gram negatif, hareketsiz, oksidaz negatif, sitrat negatif, spor oluşturmayan, fakültatif anaerobik, çubuk şekilli bir bakteri cinsidir. KCN’de gelişemezler ve H2S oluşturmazlar. Basit besiyerinde Escherichia coli kadar değilse bile yine de yeterli gelişme gösterirler. 10-48oC gibi geniş bir sıcaklık sınırında gelişirler. Oksidaz negatif özellik gösterirler. 4,5 pH’nın altında ve 55oC’de 1 saatlik ısı uygulaması ile ölürler. Shigella’lar insanların bağırsak sistemlerinde bulunurlar ve de insanlar bu bakterilerin yegâne konakçısı olarak kabul edilmektedir çünkü diğer çiftlik hayvanlarında görülmezler....


    Dosya türü: word


    Şifre:www.forumfood.net
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 114.4 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 18 Kez






  2. #2
    md89 çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.06.2008 Son online zamanı: 12.07.2009

    Mesajları
    14
    Konuları
    9
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255
    SHIGELLA




    Önemli türleri: Shigella dysenteria, Shigella flexneri, Shigella boydii ve Shigella sonne


    Neden Önemli? Neden olduğu hastalıklar; basilli dizanteri veya shigellosis. Acı verici ve halsizleştiricidir ve tedavi gerektirebilir.


    Ekolojik ortamı: İnsan ve diğer canlılar


    Sıklıkla görüldüğü gıdalar


    Çoğunlukla normal gıdalarda görülmezler. Salatalarda, tavuk ve kabuklu deniz ürünlerinde görülürler.




    Karekterik özellikleri ve çoğalma koşulları


    Gram-negatiftir


    Çubuk şeklindedir


    Spor oluşturmaz


    Hareketsizdir


    Çoğalma sıcaklığı 6 – 47oC


    Çogalma pH 4.8 – 9.3


    Suaktivitesi Aw 5.2% NaCl




    Genel kontrol şekli


    Shigella genellikle gıdalarda bulunmaz. Gıdalarda çok nadiren rastlanır.


    S. sonnei; S. flexneri’den daha dayanıklıdır ve gıdalarda raslanmıştır örn: maydanoz


    Genellikle gıdalarla temasta bulunan insanlardan geçer ve kontrolü zordur.


    Düşük sıcaklıklarda dayanıklıdır örn;teteyağında 100 gün yaşayabilir.


    63oC sıcaklıkta 2-3 dakika yaşayabilir. 65 oC’nin üzerinde hızlıca inaktive olur.


    Asidik ortama dayanıklıdır.


    %15’e kadar tuzlu ortamlarda yaşayabilirler ve düşük nemli gıdalarda yaşayabilirler.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Shigella
    Genel Mikrobiyoloji forum içinde, yazan gdamla
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 20.04.2020, 13:44
  2. Shigella Dizanteri
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan hoshga
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.02.2015, 23:59
  3. Shigella
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan hoshga
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.10.2014, 11:19
  4. Shigella
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan Ümit ÖZTEK
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 10.12.2008, 18:14
  5. shigella izolasyonu
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan buyuksahin
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 30.06.2007, 09:31

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed