1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    alican52 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    alican52 çevrimdışı Üyelik tarihi: 05.03.2013 Son online zamanı: 13.11.2021

    Mesajları
    27
    Konuları
    11
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    210
    Harcanan
    63
    Kalan
    147

    Thumbs up Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurması

    : Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi
    : Word
    : .......

    Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi

    Trabzon hurmasının ana*vatanı Çin olup, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir (Karkacier 1998). Trabzon hurması (Diospyros kaki), sistematik olarak Ebenales takımı, Ebenaceae familyası ve Diospyros cinsi içerisinde yer almaktadır (Yıldız 2011). Diospyros türleri Asya, Afrika, Avustralya, Güney ve Kuzey Amerika kıtalarının subtropik ve tropik alanlarında doğal olarak bulunmaktadır (Yonemori et al 2000). Diospyros cinsi içerisinde yalnızca 4 türün ticari olarak meyve üretiminde kullanıldığı, bunların Diospyros kaki Thun., Diospyros lotus L., Diospyros virginiana L. ve Diospyros oleifera Cheng olduğu Kitagawa & Glucina (1984) tarafından bildirilmiştir (Yıldız 2011).

    Diospyros adı Yunancada “Dios” (Baştanrı, Jupiter) ve “pyros” (tane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan “kutsal yiyecek” ya da “tanrıların yiyeceği” anlamına gelmektedir. Meyvelerinin görünümlerinin güzelliği ve tatlarının mükemmelliğinden dolayı bu ismi almıştır (Onur 1990; Yıldız 2011). Dünyanın büyük bir bölümünde ‘Kaki’ diye, Amerika’da ise ‘Persimmon’ olarak adlandırılır. Türkiye’nin değişik bölgelerinde “Hurma”, “Cennet meyvesi”, “Japon elması” ve “Amme” olarak adlandırılan Trabzon hurması, daha çok üretim bölgelerinde tanınmakta ve tüketilmektedir (Onur 1985).

    Trabzon hurması, ağacının bakımının kolay olması, az masrafla yetiştirilmesi ve yüksek oranda geliri dolayısıyla, avantajlı bir türdür. İçerdiği çeşitli mineral maddeler, vitaminler (özellikle yüksek oranda A ve C vitaminleri) ve kendine özgü bir tat ve aroması olması sebebiyle tüketici açısından da tercih edilen bir meyvedir. Ayrıca üstün kalitede reçel ve marmelat yapımında, dondurma ve pastalarda kullanılması, dondurularak veya kurutularak muhafaza edilebilmesi ve değişik şekillerde işlenerek gıda endüstrisi için çok değerli bir hammadde olabilme niteliklerine sahiptir (Sütyemez & Ergenoğlu 2000).

    Meyve ve sebzelerin bozulmadan ve kalitesini koruyarak uzun süre saklanabilmeleri için uygulanan yöntemlerden birisi olan kurutma, en eski ve uygulama alanı en geniş olan yöntemdir. Meyve ve sebzelerin soğutularak, dondurularak, kimyasal maddelerle işlemlerden geçirilerek, oksijensiz ortamda depolanarak, ultraviyole ve radyoaktif ışınlardan yararlanmak suretiyle uzun süre saklanması mümkün olmakla birlikte bu uygulamalar içerisinde kendine en geniş uygulama alanı bulan yöntem kurutmadır (Yağcıoğlu 1996; Mutlu & Ergüneş 2008).


          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 1.24 MB (Megabyte)
      İndirme Sayısı : 8 Kez





    Konu Çiğdem Coşkun tarafından (17.11.2015 Saat 16:07 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Soğuk Hava Depolar Sıcaklık Takip Formu
    Örnek Sistem Dökümanları forum içinde, yazan mehmet39
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 08.07.2017, 19:31
  2. Trabzon Hurması Bezoar Yapıyor
    Sağlık forum içinde, yazan Çiğdem Coşkun
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.05.2013, 13:41
  3. Trabzon Hurması
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan fahrettinozden
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.05.2011, 14:09
  4. Degisik pH Ve Sıcaklık Degerleri le Farklı Sodyum Polifosfat Ve NaCl
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan gmcihankaya
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.09.2010, 10:37
  5. Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.02.2008, 08:17

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed