Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, sınava hazırlanan öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, sınava hazırlanan öğrencilerin beslenmeyle hem büyüme hem de beyin ve sinir sistemlerinin ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini söyleyerek, ?Sınava hazırlık döneminde yoğun strese bağlı yeme bozuklukları, kilo kaybı ya da aşırı kilo alma gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav günü yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte stres ve mutsuzluk ön planda olduğu için, bu duygu durumu öğrenciyi karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimine iter. Stresin azalmasına yardımcı olması bakımından balık, ceviz, fındık gibi antioksidanların tüketilmesi son derece önemlidir? ifadelerini kullandı.

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ

Sınav sabahı düzgün yapılacak kahvaltının faydalarından bahseden Erge, ?Yapılan bilimsel çalışmaların neticesine bakacak olursak özellikle sınav sabahları yeterli ve dengeli kahvaltı yapmanın gerekli besin öğelerini ve enerjiyi sağlaması nedeniyle sınavdaki başarı oranını arttırdığı söylenebilir. Özellikle bir su bardağı taze sıkılmış elma suyu ve bir adet yumurta stres, ağrı ve yorgunluk şikayetlerini engellemesi ile birlikte beyin fonksiyonlarını düzenlemesi nedeniyle sınav günü kahvaltıda tercih edilebilir. Aynı zamanda kahvaltı yapmayan öğrencilerin yoğun şekilde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon kaybı yaşayabildiği görülmektedir? şeklinde konuştu.

Sınavdaki başarısızlıkların nedenlerinden birinin de yanlış beslenme olduğunu söyleyen Sema Erge, kızartmaların, birden fazla gıdanın karışımından oluşan yemeklerin ve ağır soslu yemeklerin mümkün olduğunca sınav döneminde yenmemesi gerektiğine dikkat çekti.

[ucluhaber]