Sayfa 1/2 12 SonSon
19 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Son tüketim tarihi yaklaşan -18 de şoklanarak raf ömrü uzatılabilir mi?

  1. #1
    BLACKEAGLE-BJK çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2014 Son online zamanı: 24.11.2021

    Mesajları
    258
    Konuları
    46
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    220
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Question Son tüketim tarihi yaklaşan -18 de şoklanarak raf ömrü uzatılabilir mi?

    Merhabalar;
    Tüketim hızımın dönemsel olarak azaldığı günlerde spesifik bazı ürünlerin (suda mozarella,kaymak,pastırma vb.) son tüketim tarihinden önce elimizde patlamaması için (bazı ürünler firma iadesiz oluyor) orjinal ambalajında şoklayarak , ihtiyaç oldukça buradan alarak kullanabilir miyiz? Bunun nasıl riskleri olabilir? Olası bir il tarım denetlemesinde ürünün ambalajında tarihi geçmiş gibi görüneceği için , bu konu nasıl izah edilebilir,kabul görür mü? Olmazsa cezası ne olur?

    Teşekkürler,,,

    Herkese mutlu bayramlar dilerim bu arada





    AlexleSonsuza bunu beğendi.
    "Gökyüzü KARTALındır!"

  2. #2
    BLACKEAGLE-BJK çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2014 Son online zamanı: 24.11.2021

    Mesajları
    258
    Konuları
    46
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    220
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Alıntı BLACKEAGLE-BJK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhabalar;
    Tüketim hızımın dönemsel olarak azaldığı günlerde spesifik bazı ürünlerin (suda mozarella,kaymak,pastırma vb.) son tüketim tarihinden önce elimizde patlamaması için (bazı ürünler firma iadesiz oluyor) orjinal ambalajında şoklayarak , ihtiyaç oldukça buradan alarak kullanabilir miyiz? Bunun nasıl riskleri olabilir? Olası bir il tarım denetlemesinde ürünün ambalajında tarihi geçmiş gibi görüneceği için , bu konu nasıl izah edilebilir,kabul görür mü? Olmazsa cezası ne olur?

    Teşekkürler,,,

    Herkese mutlu bayramlar dilerim bu arada
    Yardımcı olabilecek?

    "Gökyüzü KARTALındır!"

  3. #3
    zulal akk çevrimdışı Üyelik tarihi: 05.02.2015 Son online zamanı: 24.01.2016

    Mesajları
    24
    Konuları
    7
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Alıntı BLACKEAGLE-BJK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhabalar;
    Tüketim hızımın dönemsel olarak azaldığı günlerde spesifik bazı ürünlerin (suda mozarella,kaymak,pastırma vb.) son tüketim tarihinden önce elimizde patlamaması için (bazı ürünler firma iadesiz oluyor) orjinal ambalajında şoklayarak , ihtiyaç oldukça buradan alarak kullanabilir miyiz? Bunun nasıl riskleri olabilir? Olası bir il tarım denetlemesinde ürünün ambalajında tarihi geçmiş gibi görüneceği için , bu konu nasıl izah edilebilir,kabul görür mü? Olmazsa cezası ne olur?

    Teşekkürler,,,

    Herkese mutlu bayramlar dilerim bu arada
    tam da böyle bir durum başıma geldi ve denetimde uyarı aldım. Sonradan şoklamak hiçbir şekilde raf ömrünü uzatmıyor.

    BLACKEAGLE-BJK bunu beğendi.

  4. #4
    BLACKEAGLE-BJK çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2014 Son online zamanı: 24.11.2021

    Mesajları
    258
    Konuları
    46
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    220
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Alıntı zulal akk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tam da böyle bir durum başıma geldi ve denetimde uyarı aldım. Sonradan şoklamak hiçbir şekilde raf ömrünü uzatmıyor.
    hadi yaaa... teşekkürler , denetim il tarım denetlemesi miydi? cezai işlemle ilgili bir şey dediler mi peki?

    "Gökyüzü KARTALındır!"

  5. #5
    solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    solway çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.12.2008 Son online zamanı: 26.09.2019

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    cok bildikleri için tarım il...
    bence skt geçmeden dondurulabilir. tabi ki hemen dondurmak tercih edilesidir. hepsinden önemlisi ise dondurulan şeyin porsiyonlaması. kucuk porsiyonlar halinde olup çabuk tüketilmeli. bızım evde mesela hatun ,hiçbişeyden anlamadığı gibi, dondurulmuş ürün yemez; hatta ufak bir elektrık kesintisinde dondurucudaki şeyleri çöpe atmaya kalkar.o kadar ahmak olmaya gerek yok. bana kalsa vururum ustune tak tak ses gelıyosa, yumuşama yoksa yerim. hiç de zehirlenmedim.toplu yeme yrlerinde dikkatli olunmalı tabi.


  6. #6
    hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    hi_axy07 çevrimdışı Üyelik tarihi: 28.09.2008 Son online zamanı: 31.05.2021

    Mesajları
    495
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1096
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Bu sizin bahsettiğiniz durum 2 üründe benim de başıma gelmişti.
    1- taze piliç
    2- yaş maya
    Bu ürünleri SKT'sinden önce -18C'de şoklayarak saklıyordum. Ama denetime gelen değişik kurumlar bunun asla mümkün olmayacağını söylediler ve gerekçeleri aşağıdaki gibidir:

    +4C satın alınan ürünün hiç bir şekilde işletmelerde şoklanarak saklanma gibi bir durumu söz konusu olamaz.
    Şok ürün satan firmalar ürünleri hazırladıktan sonra -40C'de ani şoklama yapmaktalar ve daha sonra -18C'de muhafaza etmektedir. sizin -40C'de şoklama imkanınız ve bu iş için üretim izinleriniz olmadığı için böyle bir şey mümkün değildir.

    Bence mantıklıda. O yüzden ister otel olsun, ister yemek fabrikası olsun tüm ürünleri reçetelerdeki miktarlarda satın almak lazım. eğer elimizde ürünün artacağını hissediyosak onu bir şekilde değerlendirmek lazım.
    Örn: Suda mozerallalı yeşillik salatası (Bayılırım
    Pastırma: cafe breaklerde pastırmalı paçanga böreği
    Kaymak: Kahvaltılarda ballı kaymak veyahut ekmek kadayıfının üzerine Kaymak
    Maliyetler şişecek ama memnuniyet yükselecek..

    AHMAHOP, brucella, nimfi ve 3 diğerleri bunu beğendiler..

  7. #7
    cenkmermer çevrimdışı Üyelik tarihi: 14.07.2013 Son online zamanı: 29.11.2016

    Mesajları
    5
    Konuları
    2
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105
    İyi günler,
    Dondurulmuş,yada şoklanmış ürün üretimi yapan bir fabrikada çalışmaktayım. Bana sorarsanız yapacağınız işlemde risk almış olursunuz. Üretimde ürünü şoklamak için -30/-40 C larda çalışıyoruz ve daha sonrasında -18 C de muhafaza ediyoruz bu şekilde belirli bir raf ömrü belirliyoruz.

    Yapmak isteğiniz işlemin psikrofil bir bulaşı olmadığı sürece mikroorganizma gelişimini engelleyeceğini düşünüyorum fakat denetimlerde bu durumun sizi haklı çıkaracağını sanmıyorum. Raf ömrünün geçmiş olmasından dolayı sorun yaşayacağınız kanaatindeyim.

    nimfi, BLACKEAGLE-BJK ve yağmur07 bunu beğendiler.

  8. #8
    BLACKEAGLE-BJK çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2014 Son online zamanı: 24.11.2021

    Mesajları
    258
    Konuları
    46
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    220
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Peki bu ürünleri orjinal ambalajından çıkartarak başka bir kaba alsak,şoka attığımız tarihi yine üzerine etiketle belirterek şoklasak... tüketim süresi zaten en fazla 15 gün olacağı için açıkçası mikrobiyal bir risk oluşmayacağı kanaatindeyim.. çok sık başımıza gelen bir durum değil ancak olduğunda da mecburen bir çözüm üretmek gerekiyor.Önerilerde olduğu gibi salata veya büfelerde kullanım miktarını arttırsanızda bazen hemen tüketilemeyen ürünler olabiliyor.Tabiiki önceliğimiz tüketim miktarına bağlı satınalmalar yapmak ama nadirende olsa evdeki hesapta çarşıya uymuyor..

    nimfi bunu beğendi.
    "Gökyüzü KARTALındır!"

  9. #9
    hilalnazli çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.04.2015 Son online zamanı: 08.08.2015

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    merhaba
    nasıl şoklama yaparsan yap il tarımdan geldiklerinde her türlü uygunsuzluk yazacaklar ve uyarı alırsın işletmende dondurma işlemıni yapa bilmen için üretim iznin varmı diye soruyorlar yakalanmış biri olarak hiç riske girme derim.

    BLACKEAGLE-BJK ve Çiğdem Coşkun bunu beğendiler.

  10. #10
    nimfi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    nimfi çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.10.2008 Son online zamanı: 30.04.2020

    Mesajları
    81
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305
    Alıntı BLACKEAGLE-BJK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Peki bu ürünleri orjinal ambalajından çıkartarak başka bir kaba alsak,şoka attığımız tarihi yine üzerine etiketle belirterek şoklasak... tüketim süresi zaten en fazla 15 gün olacağı için açıkçası mikrobiyal bir risk oluşmayacağı kanaatindeyim.. çok sık başımıza gelen bir durum değil ancak olduğunda da mecburen bir çözüm üretmek gerekiyor.Önerilerde olduğu gibi salata veya büfelerde kullanım miktarını arttırsanızda bazen hemen tüketilemeyen ürünler olabiliyor.Tabiiki önceliğimiz tüketim miktarına bağlı satınalmalar yapmak ama nadirende olsa evdeki hesapta çarşıya uymuyor..
    Merhaba,
    Öncelikle şahsi fikrimi söyleyeyim; zehirlenme olasılığı düşüktür. Ama işletme için bu bir risktir ve ben gıdada risk almayı sevmem, evimde yapıyor muyum? Evet, ama başka birilerinin (özellikle toplu tüketim yapılan yerlerdeki insanların) zehirlenme riski 100'de 1 olsun beni gece uyutmaz.
    Ben daha önceden İBB'ne bağlı alt kurumun yemek hizmetini veriyordum. Haliyle Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Belediye denetimleri çok sık oluyordu. Geriye dönük sistem yanıltıcı hata dediğimiz etiket değiştirme olaylarını çalışanlar çok sık yaptığı için orijinal etiketteki tarihe özellikle çok dikkat ediyor ve uygunsuzluk yazıyorlar. Yani adamlardaki mantık şu: Belki bu ürünün tarihi gerçekten geçti ama sen yeni bir etiket oluşturdun ve bunu etiketledin? Hatta analizlerde mikrobiyal üreme olmasa bile uygunsuzluk geçiyor. Bir keresinde elimdeki ürünün SKT'ne 15 gün vardı sözlü uyarı aldım. Ama en can alıcısı stoğumdaki pastırmanın menüye yaz sıcağında pastırmalı kuru fasulye olarak geçmesi oldu ) O ay maliyetim tavan yaptı, ama cezadan iyidir dedim.

    solway, AlexleSonsuza ve BLACKEAGLE-BJK bunu beğendiler.
    'Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil'

Sayfa 1/2 12 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Tavsiye edilen tüketim tarihi nedir?
    Gıda Güvenliği forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 28.11.2016, 17:34
  2. Tahıl Tüketim İlke ve Tüketim Türleri
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan semra-saü
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.10.2014, 21:11
  3. tüketim alışkanlıklarında şarap
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan hakan9altun
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 23.01.2011, 21:36
  4. raf ömrü ve son kullanma tarihi arasındaki fark nedir??
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan yavuz7779
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 24.03.2009, 11:32
  5. Süt Tüketim Raporu
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12.07.2007, 09:38

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed