2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    engineer çevrimdışı Üyelik tarihi: 30.03.2007 Son online zamanı: 11.04.2008

    Mesajları
    1762
    Konuları
    581
    Eklentileri
    96
    Kredisi
    4814
    Harcanan
    0
    Kalan
    4814

    Soya ve diyabet hastalarının beslenmesi

    Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAVAS
    Ziraat Müh. Nazan ÇELİKEL

    Prof. Dr. Özer KINIK
    Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü

    Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir hastalıktır. Kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile göstermekte ve temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun hücrelerin içine girememesi olarak tanımlanmaktadır. Nedenlerine göre birçok diyabet tipi olmakla birlikte, diyabet vakalarının büyük bir kısmını Tip 1 ve Tip 2 diyabet vakaları oluşturmaktadır. Tip 1 diyabet “İnsüline Bağımlı Diyabet” olarak da isimlendirilmekte ve toplumdaki diyabet vakalarının %10'unu oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet ise, sıklıkla erişkinlerde ve obez kişilerde görülmektedir. Tip 2 diyabetinin genetik yatkınlık ile geliştiği bilinmektedir.

    İnsan ve hayvan bazlı denemelerde; soya proteini ile zenginleştirilen diyetlerde soyanın zengin bitkisel östrojen kaynağı olduğu ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığı görülmüştür. Günümüzde soya proteini, FDA tarafından kalp krizi risklerini azaltan bir madde olarak tanımlanmıştır. Diyabetikler için soyanın törapetik etkisi ilk olarak 1910‘larda belirlenmiş, özellikle günümüzde gerçekleştirilen terapötik çalışmalar menopoz sonrası kadınlarda potansiyel olarak fito östrojenlerin kullanılabileceğini ortaya koymuştur. İzoflavonlarca zengin soya proteinin maymunlarda insülin dayanımını geliştirdiği ve menopoz sonrası kadınlarda insülin düzeylerini azalttığı görülmüştür. Epidemiyolojik bulgularda; Japon kökenli Amerikalıların, Tokyo’da yaşayan Japonlara kıyasla 4 kat daha fazla Tip 2 diyabet hastalığı ile karşılaştığı tespit edilmiştir. Çalışmada; hiperglisemi dereceleri çok benzer olmakla birlikte, Tip 2 diyabetli Japon kökenli Amerikalıların, Tokyo’ da yaşayan diyabetli Japon hastalara göre ağızdan verilen glikoz tolerans testinden sonra daha yüksek plazma insülin değerine sahip oldukları görülmüştür.
    Soyanın, diyetlerinde önemli yer tuttuğu Japonlarda kardiyovasküler hastalıklardaki ölüm oranı ile soya tüketimi arasında ters yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiş ve bu durum baklagilin diyabet hastalarının tedavisinde önemli rol oynayan kompleks karbonhidratları, bitkisel proteinleri, çözülebilir lifleri, oligosakkaritleri, fitoöstrojenlerden özellikle izoflavon bazlı genisteini ve daidzeini yüksek oranda içermesine bağlanmıştır. Diyabet hastalarında glisemik indeks kontrolü ile soyanın etkisinin incelendiği çalışmalarda, soya fasulyesi karışımlarında çözülebilir lif konsantrasyonuna bağlı olarak değişen sonuçlar alındığı bildirilmektedir. Diyabet hastası olan 14 kadın ve 6 erkekten oluşan bir grupta; beslenme açısından plasebo (kazein 50g/gün ve selüloz 20g/gün) ile kıyaslandığında; soya proteini (50g/gün) ve izoflavonın (165 mg/gün ) 6 hafta uygulanması sonucu hastaların yağ değerlerinde önemli bir değişme kaydedilmiş, ancak glikoz, insülin ya da HbAlC2 değerlerinde herhangi bir farklılık görülmemiştir. menopoz dönemlerinde soyanın etkisi önemli bir faktör olarak belirtilmekte ve günde 132 mg isoflavon içeren soya proteinlerinin menopoz sonrası kadınlarda serum insülin düzeyini önemli derecede azalttığı, ancak sağlıklı menopoz öncesi kadınlarda bu etkinin olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalarında soyanın farklı etkilerini açıklayabilmek için yapılan çift kontrol gruplu ve çapraz kontrollü çalışmalarda; 132mg fitoöstrojen içeren 30g soya proteinin Tip 2 diyabetli menopoz sonrası kadınlarda kandaki şeker miktarının kontrolü sonucunda, insülin dayanımı ve kardiyovasküler risk derecesi incelenmiştir. Hastalarda insülin düzeyinde insülin dayanımına karşılık gelen yüzde 8 azalma belirlenirken, hastaların vücut endeksinde herhangi bir azalma kaydedilmemiştir. Diyabetik hastalarda insülin üzerine soyanın etkisinin temel insülin düzeylerinin yükselmesine bağlı olarak değiştiği ve soyanın insülin düzeylerini azalttığı saptanmıştır. Diyabetik olmayan kan lipit düzeyleri normal olan hastalarda protein kompanenti içermeyen soya izoflavonlarının ise, insülin ve lipit düzeylerini azaltmadığı, ancak açlık ve kilo alımı kontrol mekanizmalarını aktive ederek kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiği belirtilmektedir. Düzenli soya tüketimi neticesinde; diyabet riskinin kontrolünü amaçlayan bir çalışmada; soya tüketiminin düzenli olduğu grupta riskin önemli düzeylerde azaldığı görülmüştür. Çalışmada diyabet riskinde yüzde 13, damar tıkanıklığında yüzde 24, miyokardiyal enfaktüslerde yüzde 9, katarakt oluşumunda yüzde 12, kalp krizlerinde yüzde 10 ve bazı damar hastalıklarında yüzde 28 azalma olduğu belirlenmiştir.






  2. #2
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    emeğine sağlık......


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Şeker hastalarının kurtarıcısı
    Beslenme forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.08.2018, 11:41
  2. Reflü Hastalarının Dikkatine!
    Sağlık forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01.02.2015, 08:22
  3. Fonksiyonel Gıda Olarak Soya Ve Soya Ürünleri
    Fonksiyonel Gıdalar forum içinde, yazan carmin
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.10.2012, 22:01
  4. Soya Fasulyesi, Soya Ürünleri Ve Besin Değerleri
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan didaru
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.03.2011, 09:59
  5. Soya ve soya ürünleri
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01.04.2008, 14:28

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed