1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    18 Nov 13
    Yaş
    29

    Mesajları
    9
    Konuları
    8
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    4
    Kalan
    301

    Standart Sterilizasyon Aletleri , Besiyerleri ve Kurallar

    : Sterilizasyon Aletleri, Besiyerleri ve Kurallar
    : Word, Ppt
    : .......

    STERİLİZASYON ALETLERİ

    1. Otoklav: Doymuş basınçlı su buharı ile 100° C 'nin üstünde çalışan bir sterilizasyon aletidir. Genellikle yüksek ısıya dayanıklı maddelerin sterilizasyonunda kullanılır. Örneğin: çözeltiler, besiyerleri ,boş şişe , pipet, petri gibi cam malzemeler ile pamuk ve bez eşyaların sterilizasyonu otoklavla yapılır. Otoklav; ceket ve kazan olmak üzere iki kısımdan oluşur. Ceket' de; basınç ve ısımanometresi, su doldurma vanası, su seviye göstergesi ile buhar boşaltma vanası bulunur. Kazan ise genellikle silindir şeklinde ve paslanmaz çelikten yapılmıştır. Kapağı buhar sızdırmayacak şekilde vidalarla gövdeye bağlanır. Kazanda, ızgaraların altında su konacak bir haznesi vardır. Gövdenin alt kısmında su boşaltma vanası ve elektrikle çalışan ısıtıcı bir sisteme sahiptir. Ayrıca aleti patlamadan koruyabilen bir emniyet sübabı vardır. Otoklavın
    içindeki hava önemlidir. Hava bulunması istenmez. Dolayısıyla hava bulunmasının çeşitli sakıncaları vardır. Bu sakıncalar;

    1.
    Hava ile karışık su buharının sıcaklığı düşüktür.
    2. Hava, buharın küçük alanlara girmesine engel olur.
    3. Hava buhardan daha ağır olduğundan, otoklavın alt kısmında toplanarak daha soğuk bir tabakanın oluşmasına sebep olur. Bu kısımdaki eşya istenen sıcaklığa kadar ısınmaz. Örneğin üst kısımda sıcaklık 115°C iken, alt kısımda 80° C olur. Musluğu açık tutularak alet ısıtılmaya
    çalışılır. Otoklavdaki su ısınınca buhar çıkmaya başlar. Suyun kaynamasına paralel olarak çıkan buhar miktarı da artar. Bir müddet buhar, hava ile karışık olarak musluktan çıkar. Otoklavdan hava tamamen çıktığında buhar musluğu kapatılır. Otoklav içinde oluşan buhar çıkacak yer bulamadığından aletin içinde basınç meydana gelir. Manometre ibresi yükselir, ibre 1 atmosfer (atm.) basıncı gösterdiği zaman otoklavın içindeki sıcaklık 120°C' dir. Bu basınç ve sıcaklığa ulaştıktan sonra 20-45' dakika beklemek suretiyle istenen sterilizasyon işlemi tamamlanır. Isıtıcı kapatılarak aletin soğuması beklenir. Basınç sıfıra düştüğü zaman, hemen buhar musluğu yavaşça açılır. Buhar çıkışı durduğunda otoklavın iç basıncı ile dış basıncı eşit olur ve hemen kapak açılır. Basınç yüksek iken buhar musluğu açılırsa, basınç süratle düşer ve otoklav içindeki sterilize edilmek istenen sıvılar kaynamaya başlar. Sonuçta sıvılar bulunduğu kaplardan taşarlar. Aynı şekilde basınç O'da iken otoklavın buhar musluğu açılmazsa, soğumakta olan otoklavdaki su buharı süratle yoğunlaşır. Bunun sonucu otoklav iç basıncı dış atmosfer basıncından daha aşağıya düşer. Bu esnada fazla miktarda yoğunlaşan su buharı otoklavdaki eşyayı ıslatır.


    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 1,05 MB (Megabyte)
      İndirme Sayısı : 20 Kez

    Konu Busra Timur tarafından (14-10-2014 Saat 15:25 ) değiştirilmiştir.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Ezme, Kırma Ve Öğütme Aletleri
    Makine, Alet ve Ekipmanlar forum içinde, yazan büşratepe
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 25-11-2013, 13:51
  2. Besiyerleri
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan yns_food
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 17-07-2012, 20:50
  3. besiyerleri ppt
    Genel Mikrobiyoloji forum içinde, yazan staphylococcus
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 21-09-2011, 09:18
  4. El aletleri ile çalişmada iş sağliği güvenliği
    OHSAS 18001 forum içinde, yazan sunay
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01-03-2010, 14:48
  5. Besiyerleri
    Genel Mikrobiyoloji forum içinde, yazan Sarı Kırmızı
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23-02-2010, 21:17

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed