Türkiye?nin su ürünleri üretimi 2012?de bir önceki yıla göre yüzde 8.34 azalarak 644 bin 852 tona gerilerken, aynı dönemde su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 12.51?lik artışla 212 bin 410 tona ulaştı.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünlerinin geleceğinin yetiştiricilikte olduğunu söyledi. Türkiye?nin 1986?da 3 bin ton seviyesindeki su ürünleri yetiştiriciliğinin 2000 yılında 79 bin tona ulaştığını anlatan Kızıltan, ?2000 yılı sonrasında yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdi ve 2012 sonunda 212 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payı yüzde 33 seviyesine çıktı. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde bu oranın yüzde 50?nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz? diye konuştu.

Alabalık İlk Sırada Yer Alıyor

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda yüzde 52.42?lik payla alabalık üretimi en fazla üretilen balık olurken, denizlerde ise levrek yüzde 30.84?lük payla ilk sırada yer aldı. Levreği yüzde 14.47?lik payla çipura izledi. Su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın Türkiye?nin su ürünleri ihracatına da yansıdığına dikkati çeken Kızıltan, Türkiye?nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının 2012 yılı sonunda 467 milyon doları aştığını, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde daha sağlıklı olduğu için kültür balığının tercih edildiğini, 2023 yılında ise sektörün 1.5 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini belirtti.