Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi" verilerini açıkladı.

TÜİK'in verilerine göre toplanan inek sütü miktarı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 749 bin 597 ton oldu.

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 749 bin 597 tona ulaştı.

Buna göre, toplanan inek sütü miktarı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 749 bin 597 ton oldu. Söz konusu ayda ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 1,5 azalışla 124 bin 533 ton olarak gerçekleşti.

İnek peyniri üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 50 bin 885 ton oldu. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 28 düşüşle 664 tona geriledi.

Yoğurt üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 artarak 87 bin 610 tona ulaştı. Bu dönemde ayran üretimi ise yüzde 18,9 artarak 50 bin 897 tona çıktı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da aynı dönemde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artış kaydetti.


[ucluhaber]