3 sonuçtan 1 ile 3 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen engineer

Konu: Sütte bulunan mikroorganizmalar ve yarattığı sağlık sorunları

  1. #1
    engineer çevrimdışı Üyelik tarihi: 30.03.2007 Son online zamanı: 11.04.2008

    Mesajları
    1762
    Konuları
    581
    Eklentileri
    96
    Kredisi
    4814
    Harcanan
    0
    Kalan
    4814

    Standart Sütte bulunan mikroorganizmalar ve yarattığı sağlık sorunları

    Bacillus cereus: Belirtiler bakterinin tipine bağlı olarak 2 ila 5 saat veya 12 ila 13 saat sonra ortaya çıkıyor. Bulantı, karın ağrısı, mide krampları ve ishal şeklinde seyrediyor.
    Brucella spp.: Özellikle çiğ sütten yapılan taze peynir vasıtasıyla bruselloz olarak adlandırılan ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Çiğ et ve süt başlıca etken gıda grupları. Halk arasında Malta humması, Akdeniz humması vb. şekillerde de tanımlanıyor. Akut semptomlar ateş, eklemlerde ağrı, halsizlik, üşüme ve ağırlık kaybı olarak görülüyor. Hastalığın ortaya çıkması etken gıdanın tüketimini takiben 2 aya kadar varan süreleri de bulabiliyor. Hasatlık tedaviyi takiben tekrarlayabiliyor. Etkin bir tedavi uygulanmadığı takdirde hastalık kronik sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Brucella enfeksiyonu hastaların yüzde 20 ila 60’ında depresyona, eklem tutulmasına, halsizlik, ve kardiovasküler gibi rahatsızlıklara da neden olabiliyor.
    Campylobacter spp.: 24 saat içinde ortaya çıkan ateş, ishal, bulantı ve karın ağrısı başlıca belirtileri arasında bulunuyor. Ancak bazı vakalarda tipik olmayan semptomlarda gözlenebiliyor ve kronik seyreden ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Vakaların yüzde 2 ile 10’unda sorunlar kronik seyredebiliyor. Bu sorunlar eklem iltahabı, menenjit, düşükler ve diğer bazı ciddi komplikasyonlar şeklinde görülebiliyor. Ayrıca sinir ve sinir köklerini etkileyerek kaslarda fonksiyon kaybına neden olan “Guillain-Barré Syndome”unda da (GBS, patojen organizmaların veya toksinlerinin kanda veya dokularda bulunması) Campylobacter jejuni’nin artan sıklıklarda risk faktörü olarak tanımlandığı belirtiliyor. Campylobacter cinsi bakterilerin izole edildiği başlıca gıda grupları arasında çiğ süt ve yeterince ısıl işlem uygulanmamış domuz eti geliyor.
    Coxiella burnetti: “Q fever “ (ateş) olarak adlandırılan sağlık sorunlarına neden oluyor. Isıya dirençli bakterilerden olup ancak günümüzde uygulanan pastörizasyon teknikleri ile tahrip edilebiliyor.
    Escherichia coli 157:H7: Çiğ et ve çiğ süt başta olmak üzere hayvansal kaynaklı gıda tüketimine bağlı olarak önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bağırsaklara yerleşerek verotoksin oluşumu ve sonucunda kanlı ishal ortaya çıkabiliyor. Ayrıca “Haemolytic Uremic Sydrome” (HUS) olarak adlandırılan ve böbreklerde tahribata yol açan sağlık sorununda da etken rol oynadığı belirlenmiş.
    Listeria monocytogenes: Belirtiler hafif seyrediyor. Soğuk algınlığına benziyor ancak hamilelerde düşükler, erken doğum, ölü doğuma neden olabiliyor. Yeni doğan bebek doğum sırasında infekte olduysa menenjit doğumdan 1 ile 4 hafta (4 günde de gözlenebilir) sonra ortaya çıkabiliyor. Klinik vakaların üçte biri yeni doğanlarda rapor edilmiş. Kırk yaş sonrası erişkinler, bağışıklık mekanizması zayıf bireyler Listeria enfeksonlarına daha dirençsiz durumdalar. Çiğ süt, yumuşak peynir Listeria monocytogenes açısından riskli gıda grupları arasında yer alıyor.
    Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP): Hayvanlarda bağırsaklarda kronik ölümcül bağırsak iltahaplanmalarına neden olan ve “John’s disease” olarak bilinen hastalığın etkeni. Son yıllarda MAP ile insanlarda gözlenen Crohn’s hastalığı arasında bir bağlantı olabileceğine ilişkin veriler elde edilmiş.
    Crohn’s hastalığı insanlarda özellikle kalın bağırsak olmak üzere sindirim kanalında iltahaplanmaya neden olan kronik bir rahatsızlık. Hastalığın tedavisinin güç olduğu yaşam boyu rahatsızlığın sürebildiği belirtilmekte. Hastalığın bulaşmasında çiğ süt ve kontamine sular başlıca etken kaynaklar olarak açıklanıyor.
    Salmonella spp.: Gıda kaynaklı hastalık vakalarında en yüksek sıklıkla rapor edilen ve tifo da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir bakteri. Hastalık bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve üşüme şeklinde seyrediyor, ve 12 ile 14 saat içinde ortaya çıkarken genellikle 2-3 gün içinde iyileşme sağlanıyor. Bağırsaklardan kısa süre içinde atılıyor.
    Ancak vakaların yüzde 5’inde kalıcı olabiliyor. Son yıllarda Salmonella typhimurium DT 104 olarak isimlendirilen ve ampisilin, kloramfenikol, streptomisin, sulfanomid ve tetrasiklin gibi antibiotiklere dirençli tipleri de belirlenmiş olup gıdalardan izole edilebiliyor.
    Yersinia enterocolitica: Yersiniosis olarak adlandırılan ve apendiste benzerlik gösteren ishal, kusma, ateş ve karın ağrısına neden oluyor. Vakaların yüzde 2 ile 3’ünde enfeksiyon sonrası otoümmin troid hastalığı, eklem iltahapları, gözlerde komplikasyonlar, zatürre vb. çeşitli sorunlar gözlenebiliyor.
    Kaynak/Source:Cliver, D.o. Riemann, H.P. 2002 Foodborne Diseases. Academic Press, Amsterdam
    Lundt, B.M., Baird Parker, T.C., Gould, G.W. 2000. The Microbial Safety and Quality of Food. Vol I, Vol II. Aspen Publishers, Gaithersburg





    halilkafa bunu beğendi.

  2. #2
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    işimiz çok zor bilgiler süper berrincim...


  3. #3
    jacpascal çevrimdışı Üyelik tarihi: 31.05.2007 Son online zamanı: 14.12.2012

    Mesajları
    16
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Brucella spp: bildiğim kadarıyla, yazdıklarına ek olarak kısırlığa da neden olmakta...
    Yazı için teşekkürler....


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Sütte Bulunan Doğal Antimikrobiyal Sistemler
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan dyggcgl
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 28.12.2014, 11:41
  2. Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar ve Bulaşma Kaynakları
    Yatırım projeleri forum içinde, yazan ilhn
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.05.2011, 14:02
  3. Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.10.2009, 11:19
  4. Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar ve Bulaşma Kaynakları
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan emre1810
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 29.11.2008, 10:05
  5. çiğ sütte patojen mikroorganizmalar
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan alikara106
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.11.2008, 21:14

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed