3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    goncuali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    goncuali çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.07.2007 Son online zamanı: 03.09.2021

    Mesajları
    777
    Konuları
    263
    Eklentileri
    65
    Kredisi
    3257
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Sütte Özgül Ağırlık Tayini

    SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ LABORATUARI

    NUMUNENİN ADI: UHT SÜT

    İSTENİLEN ANALİZLER: ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ

    LAKTODANSİMETRE İLE ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ

    Laktodansimetre ile sütün özgül ağırlığı çabuk ve kolay bulunmaktadır. Laktodansimetrenin çeşitleri çoktur. En iyisi ve en kullanışlısı termometreli olanıdır.

    GEREKLİ MALZEMELER

    -Cam silindir (mezür)
    -Su areometresi (laktodansimetre)
    -Termometre

    LAKTODANSİMETRE İLE ÖZGÜL AĞIRLIK BELİRLENMESİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR;

    1- Sütün sağılır sağılmaz özgül ağırlığının belirtilmesi doğru değildir. Üzerinden 2 saat geçmesi gerekir.
    2- Özgül ağırlık belirleneceği zaman süt karıştırılmalı. Kaptan kaba aktarılmalıdır.
    3- Özgül ağırlığı belirtirken sütün sıcaklığı 15 °C olmalıdır. Onun için soğuk suya batırılarak istenen dereceye getirilmelidir.
    4- Süt kaba birden bire boşaltılmamalı, cam silindir yana doğru eğilerek süt kenarından sızdırılarak akıtılmalıdır. Böylece sütün köpürmesi önlenir.
    5- Kuru ve temiz laktodansimetrenin ibresinden (boyun kısmından) tutarak yavaş yavaş sütün içine daldırılması ve hava kabarcıkları kalmasın diye bir iki kere batırıp çıkarılarak kendi haline bırakılmalıdır.
    6- Laktodansimetre süt içinde serbestçe yüzebilmelidir.

    İŞLEM

    Süt köpürtülmeden cam silindire yavaşça dökülür. Laktodansimetre silindirin içine yavaşça bırakılır. Laktodansimetrenin hareketinin durması beklenir. Sütün sıcaklığı ve laktodansimetrenin derecesi okunur. Eğer sütün sıcaklığı 10-20 °C arasında ise okuma yapılabilir. Ancak bu taktirde bazı düzeltmeler yapılmalıdır. Bunun için sütün sıcaklığl ile 15°C arasındaki fark 0.2 faktörü ile çarpılır. Bulunan sonuç; eğer süt 15 °C ‘den fazla ise okunan değer laktodansimetre derecesine eklenir, aksi halde çıkarılır. Mesela 17 °C’de sütün laktodansimetre derecesi 32 ise sütün özgül ağırlığı;

    17-15=2
    2*0.2=0.4
    32-0.4=31.6 bulunan değerin önüne 10 sayısı konur. Yani ;
    10 31.6= 1.0316 olur.






  2. #2
    canertiryaki çevrimdışı Üyelik tarihi: 03.10.2011 Son online zamanı: 27.04.2014

    Mesajları
    4
    Konuları
    2
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105
    Goncuali arkadaşım vermiş olduğun bilgide hata var. Demişsin ki

    eğer süt 15 °C ‘den fazla ise okunan değer laktodansimetre derecesine eklenir, aksi halde çıkarılır. Mesela 17 °C’de sütün laktodansimetre derecesi 32 ise sütün özgül ağırlığı;

    17-15=2
    2*0.2=0.4
    32-0.4=31.6 bulunan değerin önüne 10 sayısı konur. Yani ;
    10 31.6= 1.0316 olur.


    Burada 32+0,4= 32,4

    1,0324 olması gerekir. Yazdığın ile verdiğin örnek birbirine tutmuyor.


  3. #3
    zeynep33 çevrimdışı Üyelik tarihi: 16.12.2012 Son online zamanı: 16.12.2012

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    0,2 faktör olayını biri bana açıklayabilir mi acaba?acil olarak:/

    Konu zeynep33 tarafından (16.12.2012 Saat 13:26 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. sütte yağ tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan buyuksahin
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 24.10.2011, 13:01
  2. Zeytinyağında özgül absorbans değeri tayini
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan mtelek
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24.02.2010, 23:08
  3. sütte özgül ağırlık tayini
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan busefb
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 10.03.2009, 17:34
  4. Sütte yağ tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan ZeynepKübra
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.02.2009, 10:29
  5. özgül ağırlık tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan mentol
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07.03.2008, 13:15

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed