Sayfa 2/4 İlkİlk 1234 SonSon
36 sonuçtan 11 ile 20 arası
  1. #11
    ayşegül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ayşegül çevrimdışı Üyelik tarihi: 05.04.2007 Son online zamanı: 03.03.2012

    Mesajları
    700
    Konuları
    320
    Eklentileri
    40
    Kredisi
    2064
    Harcanan
    0
    Kalan
    2064

    Standart Cvp: Süzme Poşet Çaylar

    ÇAY’ın FAYDALARI

    1- Çay keyif verici olarak içilmesinin yanı sıra, eczacılıkta yapraklarından kafein elde edilmektedir.
    2- Yemeğin üzerine içildiğinde sindirime yardımcı olur(8). İçerisindeki bazı kimyasal maddeler (Bakır, Çinko v.b. gibi) enzimlerin aktivitelerini artırır.
    3- Çayda P vitamini yüksek miktarda bulunmaktadır. P vitamini kan damarlarının duvarlarını kuvvetlendirir ve özellikle kılcal damarları esnekleştirip ani kanamaları önler (10).
    4- Kafein ve tanenin psikolojik etkileri ile tıp literatürleri ishal hastalığı çeken kişiler için yardımcı olduğunu tespit edilmiştir (9).
    5- Bugünkü bilgilerimize göre kahve gibi çayda kafein içermektedir. Bir bardak çayın kafein içeriği özdeş miktardaki kahvenin içeriğinden yaklaşık %50 daha azdır. Normal şekilde yapılan demleme ile çayda bulunan kafeinin yaklaşık %80’i deme geçer. Buna göre 5-6 bardak çay içen bir kimse ortalama 300 mg. Kafein alıyor demektir. İnsan sağlığı üzerine kafeinin etkileri geniş şekilde araştırılmıştır(8,11). Yıllardır migren baş ağrılarının tedavisinde kullanılan kafein, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Kafein, bu etkisini baş ağrısına sebep olabilen baştaki genişlemiş kan damarlarını daraltarak gösterir(18).
    6- Çay yapraklarında %1.5-4 kadar kafein, %10 kadar tanen maddesi ihtiva ettiği alkaloitlerden dolayı bariz idrar söktürücü etkisi vardır(1).
    7- Siyah çayda balık etinde ve taze yeşil sebzelerde bulunan K vitaminine yakın miktarda bu vitaminden bulunmaktadır. Günde 5-7 bardak çay içilirse vücudun K vitamini ihtiyacı karşılanmış olur(1).
    8- Uyku giderir ve canlılık verir. Özellikle uzun yol şoförleri sürekli araba kullandıklarından dolayı üzerlerine çökmüş olan ağırlığı atmalarında önemlidir. Öğrenciler ders çalışmaları esnasında içecekleri bir bardak çay onlara zindelik verir(8).
    9- ABD’deki Lowa, İsviçre’deki Goeteborg Üniversiteleri tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada siyah çayın içinde bulunan bileşimler, diş çürüklerini ve ağız içinde asit oluşturan bakterilerin etkin hale gelmesini önlüyor. Siyah çay Glucosyltranferase enzimi üzerine etki yaparak ağızdaki bakterilerin kümelenerek dişlere yapışmasını önlüyor ve dişlerde oluşan yabancı madde birikimini azaltıyor (5).
    10- ABD’li araştırmacılar düzenli olarak günde iki bardak çay içilmesi halinde kalp damarlarına yararlı olacağını belirtmektedirler (17).
    11- Sıkıntıya karşı çay içilir (12). İnsanın sıkıntılı olduğu günlerde halk tabiriyle efkar dağıtmak amacıyla bir fincan çay içilmesi kişinin iç ruhi yapısını rahatlatır.
    12- Balgam söktürücü özelliği vardır (12). Limonlu çay üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca sıcaklığı nedeniyle balgamı yumuşatarak söküp atılmasına yardımcı olur.
    13- ABD’deki Keck Tıp Okulu ve Çin’deki Şanghay Kanser Enstitüsü uzmanları, çayın içindeki anti oksidan bileşik polyphenols’un midede kansere neden olabilen kimyasal maddeleri parçalayarak yok ettiğini bildirmektedirler. Araştırmaya göre, siyah ve yeşil çay içenlerin idrarlarında kansere yol açan kimyasal maddeler daha az görülmekte ve kalp hastalıkları riskinin yanı sıra mide ve yemek borusu kanserini de azalttığı tespit edilmiştir(5,6).
    14- Su ihtiyacını giderir v.b....
    15- Koyu ama soğuk bir çay hararet gidericidir
    16- Yeşil çay kullanan Çinlilerin, prostat ve göğüs kanserine , Batı ülkelerinden % 58 daha az tutulduğunu belirterek, günde en az üç bardak içilmesini öneren ABD’nin “The Nature “ dergisi, yeşil çayın tümoral gelişimi engellediğini ifade ediyor. Çayın bünyesindeki C ve E vitaminleri, selenyum ve magnezyum mineralleri ile kateşin maddesi sayesinde kanserin önlendiği ileri sürülüyor (3,4).
    17- Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil çayın özellikle yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir (7).
    18- Japonya Hamamatsu tıp merkezinde görev yapan Dr. M. Yamada yeşil çayın değişik bakterilerin gelişmesini engellediği, gastrit hastalığında etkili olan Helicobacter pylori’ye karşı güçlü bir antibakteriyel etki gösterdiğini tespit etmiştir (7).






  2. #12
    Şengül PARLAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Şengül PARLAK çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 30.01.2021

    Mesajları
    1234
    Konuları
    134
    Eklentileri
    42
    Kredisi
    2225
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Çay da Kalite Değerleri
    Renk, Tiflavin, Theauribigin, Aroma, Kremalaşma

    Renk
    Oksidasyon sonucunda çay yaprağının yeşil rengi bakır kırmızısına dönüşür. Elma kokulu hoş bir tad oluşur.

    Tiflavin
    Oksidasyon başlangıcında yüksekken giderek azalır. Bu yüzden başlangıçta demin burukluğu ve parlaklığı yüksektir.Oksidasyon süresinin uzaması ile demin burukluğu ve parlaklığı azalır.
    Düşük sıcaklıklarda daha fazla oluşur.Parlaklık, canlılık, sertlik TF miktarıyla belirlenir. Siyah çayın pazar değeri ile TF miktarı arasında pozitif bir bağlantı vardır. Bu yüzden üretilmiş siyah çayda TF miktarı mümkün olan en yüksek düzeyde arzu edilir.Çaylarda ekstrakt düzeyinin yüksekliğine karşın TF içeriğinin istenilen düzeyde olmamasının muhtemel nedenleri arasında kıvırma, oksidasyon ve kurutmadaki hatalı uygulamalar yer almaktadır.

    Thearubigin
    Oksidasyon başında azdır giderek artar. Miktarına paralel olarak demin kuvveti artar.Türk çaylarının dem renklerinin çok koyu oluşu thearubiginlerin fazla oluşundan ileri gelmektedir.
    Sıcaklığın yükselmesi durumunda oluşumları hızlanır. Bu da siyah çayın çeşitli özelliklerine olumsuz etki yapar.

    TF & TR Oranı
    Siyah çayın kalitesi TF ve TR miktarı ve oranıyla belirlenir.
    Bu bileşiğin oranı büyük oranda çay likörünün rengi, yapısı, sertliği, canlılığı ve parlaklığıyla belirlenir. Kısa oksidasyon zamanı ve düşük oksidasyon sıcaklığı sonucunda canlı ve parlak çay ürünleri oluşur. Uzun oksidasyon zamanı ve sıcak oksidasyon şartlarında az canlı, donuk çay likörü ile daha fazla renk ve yoğunluğa sahip çay ürünleri oluşur. İyi bir siyah çayda TF/TR oranı 1/10 veya 1/12'dir. Bu oran1/25 ya da daha fazla olduğu zaman çay deminde parlaklık, burukluk ve kuvvet önemli derecede azalmaktadır. Çayın burukluğu üzerinde beraber olarak tesir yaptıkları kabul olunmaktadır.

    Aroma
    Çay aroması limon sarısı renkte, kolay donan, buruk tatta çay kokulu bir bileşik topluluğudur.
    Siyah çay aroması soldurmada ve enzim oksidasyonu sırasında oluşur. Deniz seviyesinden yükseklerde yağış göreceli olarak az ve geceleri soğuk olan yerlerdeki çaylıklarda yetişen ufak yapraklı çay bitkisinden daha fazla aromalı çaylar elde edilmektedir. Aromalı çaylar uluslar arası pazarlarda normaline göre 2-3 kat daha fazla fiyatla satılabilmektedir.

    Kremalaşma

    Çayın en önemli bir özelliği de kremalaşma kabiliyetidir. Çay eriyiği soğuduğu zaman, gayet ince olarak yayılmış bulunan "krema" olarak adlandırılan çökelti parçacıkları oluşur. Bu parçacıklar ekseriyetle TF, TR ve kafein karışımı şeklindedir. Açık kahverengi ile hafif kırmızımsı ve berrak renk, iyi kalitenin belirtisidir. Koyu ve bulanık krema, daima adi çayların bir işareti sayılır.

    Alıntı:Muammer Demet


  3. #13
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    peki poşet çayın poşetinin bileşimi hakkında bilgisi olan varmı döküman bazında?


  4. #14
    Şengül PARLAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Şengül PARLAK çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 30.01.2021

    Mesajları
    1234
    Konuları
    134
    Eklentileri
    42
    Kredisi
    2225
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Çayın Kimyası
    http://www.hepyukle.com/4615884/tea_chemistry.doc.html

    ve çay hakkında daha fazlası
    http://www.biriz.biz/cay/


  5. #15
    Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Figen YÜCE çevrimdışı Üyelik tarihi: 24.05.2007 Son online zamanı: 19.04.2021

    Mesajları
    1837
    Konuları
    292
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3076
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Gülselcim öncelikle soruna şöyle kısa bir cevap yazmak istedim;

    Poşet Çayların Ambalajlanması
    Kağıt :
    20-25 g/m² gramajlı ipek kağıt, 1,75-2,0 g çay içeren poşetlerin hazırlanmasında kullanılır. Bu poşetler, baskılı kraft kağıdından yapılmış ipli bir etiket taşırlar. İpek kağıt yerine filtre kağıdı da kullanılabilir.

    -Çayin Tarihçesi ve Botanik Özellikleri
    -Çözünür Çay = İnstant (kullanıma hazır) Çay
    -Çözünür çay imalatında uygulanan işlemler
    -Çayların Depolanması
    -Poşet Çayların Ambalajlanması

    ..............


    http://www.hepyukle.com/4629448/_z_n_r_ay.doc.html


  6. #16
    smert62 çevrimdışı Üyelik tarihi: 24.03.2008 Son online zamanı: 24.07.2011

    Mesajları
    7
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    çok güzel bilgiler var gerçekten. Ancaş şuna dikkat edin. Sallama çayların çoğunda rengin çabuk çıkmasını hızlandırmak için soda kullanılmaktadır.


  7. #17
    Abdulkadir Durmuş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Abdulkadir Durmuş çevrimdışı Üyelik tarihi: 16.03.2007 Son online zamanı: 11.03.2019

    Mesajları
    395
    Konuları
    107
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    785
    Harcanan
    5
    Kalan
    780
    sağlıklı olup olmaması yönünden bilimsel yazılara rastlayamadım internette. Proseslerinde bulunmuş veya bilgisi olan arkadaşlarımız varsa bizi aydınlatırlarsa çok sevinirim.


  8. #18
    mataaimasho - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    mataaimasho çevrimdışı Üyelik tarihi: 08.02.2008 Son online zamanı: 09.05.2020

    Mesajları
    119
    Konuları
    54
    Eklentileri
    12
    Kredisi
    605
    Harcanan
    0
    Kalan
    605
    Süzme poşet çayların zararlı olduğunu duymuştum fakat üşengeçliğimizden ve daha pratik olmasından dolayı günümüzde tercih ediliyor.Demleme çay yapmak yerine hemen su ısıt daldır çıkar şeklinde bilmiyorum ama sektörün yaptığı reklamların da etkisi ve insanların vaktini almadığı için önemli bir yere sahip diye düşünüyorum.


  9. #19
    furkanturker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    furkanturker çevrimdışı Üyelik tarihi: 03.09.2008 Son online zamanı: 09.04.2012

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    öncelikle herkese selamlar
    konuya biraz geç kaldım ama bu konuda çayın içinde, çayla içiçie olan ve her yıl yaklasık 15-20 ton çay toplayan biri olarak bildiklerimi paylaşmak istedim.
    bu yıl stajımı yöredeki bir çay fabrikasında yaptım ve çayın içinde ne olduğunu, neden mustahsilin para kazanamdığını anladım. ama konumuz bu değil. sallama çaya gelince: Bize çok pratik gelen sallama çay çay eleklerinden geçen siyah çay tozunun en düşük kalitede olan 7 numaralı eleğinden çıkan ve toz olarak adlandırılan üründür. elekler 1 den 7 ye kadar numarılı olarak dizilir. 1 numaralı elekten genelde çay çok az miktarda alınır. bizim içtiğimiz 1. kalite siyah çay (sallama olmayan) 2. elekten alınan işlenmiş siyah çaydır. bu yüzden normal çay varken sallama çayı tercih etmemek kanısındayım
    umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.
    selam ve muhabbetle.....


  10. #20
    ayse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ayse çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.08.2008 Son online zamanı: 19.12.2018

    Mesajları
    17
    Konuları
    7
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    20
    Kalan
    285
    çayın birçok faydalarının olduğunu duymuştum kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı ve çay içen kadınların rahim ve meme kanserine yakalanmadıklarını duymuştum tabikide gazetelerden dergiilerden poşet çayında işleme esnesında kimyasallarla işleme girdiğini duydum ve bu kimyasalların insanda kanser yaptığınıda duymuştum bunun yanı sıra çayın kandaki demiri bağladığını ve kansızlığa yol açtığını biliyorum işte benim biligiler hep bir duyumdan ibaret


Sayfa 2/4 İlkİlk 1234 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Yumuşak içimli yeşil çaylar
    Raflardan forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07.04.2017, 17:23
  2. Çaylar yakıldı!
    Gıda Güvenliği forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12.08.2015, 16:33
  3. poşet kullanımı
    Çevre Kimyası forum içinde, yazan diyar021
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01.05.2011, 09:46
  4. 1 Poşet Yeter
    Genel forum içinde, yazan pttszey
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 15.04.2010, 20:10
  5. çaylar hakkında genel bilgiler
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan ayşegül
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12.03.2008, 15:47

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed