Sayfa 3/4 İlkİlk 1234 SonSon
36 sonuçtan 21 ile 30 arası
  1. #21
    Yeni Üye Muhendis38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20 Sep 08
    Yaş
    35

    Mesajları
    83
    Konuları
    18
    Eklentileri
    10
    Kredisi
    521
    Harcanan
    0
    Kalan
    521

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Daha ciddi bilgiler vermek isterdim ama arkadaşlarım bayağa bir çay ile ilgili döküman göndermişler mesaj yazmışlar. Ben de yüzünüzde güzel bir tebessüm ve bazı Türk aile yapısından örnek olması açısından aşağıdaki alıntı yaptığım mesajı paylaşıyorum. Selamlar....

    Çayın alt demliği evdeki kaynanadır; devamlı kaynar durur? Üst demlik evdeki gelindir; alt demlik kaynadıkça o olgunlaşır, demlenir... Gelinin kocası ise bardaktır; biraz kaynana doldurur onu biraz da gelin... Çocuklar çayın şekeridir; tat verir... Görümce ise çay kaşığıdır; arada bir gelir ve karıştırır gider... Kaynataya gelince; o da bardak altıdır; dökülenleri bir araya toplar... Çay deyip de geçmemek lazım... Bir durmak, bir düşünmek, bazen de düşünmeden tadına varmak lazım. Alıntı


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #22
    Ön Lisans Üye Atalay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19 Jun 08

    Mesajları
    101
    Konuları
    48
    Eklentileri
    12
    Kredisi
    656
    Harcanan
    0
    Kalan
    656

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Poşet çayın ortaya çıkma öyküsüde benden olsun....




    Times Gazetesinden poşet çayın öyküsü:
    “Bir çok icat gibi poşet çay da kazara ortaya çıkmış. Bundan yüz yıl önce, New Yorklu kahve tüccarı Thomas Sullivan çay ticaretine girişmiş.Ama işler pek iyi olmadığından biraz tasarruf yapayım diye düşünmüş ve çayını tanıtmak için muhtemel alıcılara yolladığı eşantiyonlardan kısmaya karar vermiş. “Çayı, eski usul bol bulamaç, torbalara doldurup yollamak yerine küçük miktarlarda, minik ipek poşetlere koyarak yollamaya başlamış. Ama alıcılar Sullivan’ın eli sıkılığını yanlış anlamış. Poşetleri kesip içindeki çayı demliğe koymaları gerekirken, poşeti olduğu gibi demliğe atıvermişler. “Sullivan’ın icadı Amerika’da kısa zamanda tutulmuş. Çay tiryakileri kitleler halinde poşet çaya dönmüş. Ve ipek poşet de 1930′da yerini kağıda bırakmış. “Fakat, poşet çayın, Amerika’dan İngiltere’ye gelişi tam 50 yıl gecikmeli. Çünkü İngiliz çay tiryakileri bu Amerikan icadına uzun süre kuşkuyla yaklaşmışlar. Yine de bugün İngiltere’de poşet çaysız bir yaşam düşünmek çok zor. Ülkede bir günde içilen 130 milyon fincan çayın yüzde 96’sı poşet çünkü.”

  3. #23
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    17 Jun 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    2
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    arkadaşlar çok güzel bi konuya değinmişsiniz,bizimde bitki çayları projemiz var,fabrikayı kurcaz ama ne akım şemasına nede kalite kriterlerine ulaşamıyoruz ( bitki çaylarının akım şeması siyah çay ve yeşil çaydan farklımı onu merak ediyoruz )heryerde siyah çay var ama diğer bitki çayları yok,yardımcı olursanız sevincem,teşekkürler..

  4. #24
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    21 Oct 08

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Güzel ama bence bu kolaycı ve tembel insanlara faydalı bişey... Poşet çay veya sallama çay kesinlikle demlemenin yerini tutmuyor -- incebelliden 10luktan 2lik içmek daha güzel ...

  5. #25
    Yeni Üye schuco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08

    Mesajları
    21
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Arkadaşım bitki çayı yapmaktan kolay ne var, hangi bitki veya meyveyi düşünüyorsanız yapraklarını ince kıyılmış gövdeleriyle fırında kurutup ambalajlayacaksınız, bu basit mantıkda ek işlemleri de biarzcık arştırın bakalım

  6. #26
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    07 Feb 07
    Yaş
    35

    Mesajları
    66
    Konuları
    35
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    261
    Harcanan
    0
    Kalan
    261

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    dünyada en iyi çay seylonda yetişiyor. yeni adı ile sri lankada. ilk kez bir ingiliz göçmenin 100 yıldan evvel ektiği çay şuan sri lankanın en büyük gelir kalemi. ülke dünya çay piyasasını da yönetiyor. hergün çay borsasında brokerlar dünyanın dörtbir yanına çay satıyor. türkiyede de çeşitli firmalar sri lanka çayı satıyor. sri lankada farklı çay türleri yetiştiriliyor. onlarca çeşit çay türü var. çay yetiştiği toprağın özellikleri, yükselti, nem oranı, yağış sıcaklık gibi dış etkenlerden çok fazla etkileniyor. dünyada çay üretimi sri lanka, hindistan (darjening), endonezya, vietnam, güney afrika, kenya, malezya, çin gibi ülkelerda yapılıyor. çin özellikle yeşiil çay piyasasını elinde bulunduruyor. çay üretiminden hatırladığım kadarı granür haldeki çayların hepsi kötü değildi. özellikle poşet çaylarda granür çay kullanımı demlenme süresi açısından büyük önem taşıyor. iyi kalite bir çay için normalde çayın demlenme süresi 3-5 dk arasında değişiyor. piyasada bulabileceğin en iyi çaylarda dahi granür kullanılabiliyor. benim üretimini bildiğim arkalarda soda kullanılmıyordu. çaylara katkı olarak bazen aroma ekleniyor, farklı aroma türkleri var. çaylar tek bir tp çaydan üretilebilirken farklı türlerin harmanıda olabilir. ayrıca içerisine meyve parçacığıda eklenebiliyor. genelde çay firmalarının işi basit. asıl işi çayı işleyen firmalar yapıyor. çaylar yeşil halde gelip gerekli tekniklerle karartıldıktan sonra genelde özel ambalajlarla poşetleniyor. bu şekilde depolanıyor ve sev ediliyor. genelde çay torbalarının hacimler bellidir. çay ne kadar granürse ve küçük yapraklı ise ağırlık o denli artıyor. torbalar 23 kilo ile 56 kilo arası değişiyodu sanırım. firmalar bu çayı temin ettikleri ambalaj materyallerine makineler ile paketliyor ve çayı piyasaya sürüyor. ithal çayların fabrika teslim maliyetleri yaklaşık 10 ile 20 dolar/kg arası değişiyor sanırım. yerli çaylarda marjlar nedir bilemiyorum. özellikle sallama çaylarda tüketiciyi en fazla rahatsız eden husulardan birisi poşetlerin kapatılma biçimi. poşetler bağlanmak yeriine daha basit bir işlem olan metal teller ilede zımbalanmak sureti ile kapatılabiliyor. tabi buda insan sağlığını tehdit ediyor. bunun dışında ipliğin ve zarf malzemesinin kalitesi ve muhteviyatıda büyük önem taşıyor. paketleme temelde çok büyük bir maliyet teşkil etmiyor. yanılmıyosam bir poşet çay makinesini 2 işçi rahatlıkla işletebilir. orta büyüklüklü bir sistem de 30 40 bin ytlye mal edilebilir. şunu söylemek gerekirki türk çayının a kalitesi avrupaya gönderiliyor. avrupaya gidenlere türk çayı geitrmelerini önerebilirim. bizim damak tadımıza uygun olduğu için en iyi ithal çaydan daha iyi kalitede oluyorlar. çayın lezzeti ve tad özellikleri çok farklı. çay uzmanları çayı ağızlarında tadıp genizlerinde kokusunu kontrol ederek kalitesini belirliyorlar. çayda faklı tad özellikleri var. ben ilk okuduğumda garipsemiştim doğrusu. farklı tadlarda çaylar mevcut. ekşilik bunlardan birisi. çayla ilgili çok detaylı bilgi içeren siteler mevcut. onları araştırmanızı öneririm.

  7. #27
    Yeni Üye schuco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08

    Mesajları
    21
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    bende tarihçesinden bahsedeyim bari, bi de kültüründen
    Çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğuna kadar dayanır.

    Efsaneye göre Çin’in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.

    İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer...

    Çayın Avrupa’da ilk söz edilişi ise binlerce yıl sonra, 1559 yılında gerçekleşir. 1606 yılı ise çayın Avrupa’yla tanıştığı yıl olarak tarihe geçer. 1635 yılından sonra, Hollanda ve Fransa, Avrupa’da çay tüketimine öncülük eden ülkeler olurlar.

    İlk demlik örneklerinin Çin’den Avrupa’ya ulaşması ise 1650 ’li yıllarda gerçekleşir.

    Çayın Amerika’ya ulaştıran ise Peter Stuyvesant ’tır. Bugün New York olarak anılan New Amsterdam ’a yerleşen Hollandalı koloniler, Amerika’nın ilk çay tiryakileri olarak tarihe geçerler. Çaya bilimsel adının yani Camelia sinensis ’in verilişi ise 1753 yılına rastlar. 1800’lü yıllarda, Avrupa ve Amerika’da yavaş yavaş çay endüstrisi boy göstermeye başlar.

    Thomas Lipton’un ilk dükkanı da 1871 yılında, İngiltere / Glasgow ’da hizmete girer. 1890 yılına gelindiğinde Thomas Lipton, Seylan ’da ilk çay tarlasını satın alır. Hindistan’dan getirilen çay tohumları 1903 yılından itibaren Kenya ’da yeşermeye başlar.

    Amerika’da, sıcak havalarda çay satmakta zorlanan Richard Blechynden , çayı soğuk halde sunmayı akıl eder. Amerika kökenli Ice Tea kavramı da işte bu tesadüfle doğar. Poşet çayın keşfi ise 1908 yılında gerçekleşir.

    Üst sınıflara hitap eden pahalı bir içecek olmaktan uzaklaşarak gitgide herkes tarafından tüketilen bir içecek haline gelen çay, çeşitli yeniliklerle birlikte gelişmeye devam eder.

    Günümüzde ise, bir yıl içinde dünyada tüketilen Lipton sıcak çaylarıyla tam 3 bin 660 adet olimpik yüzme havuzu doldurmak mümkün. Dünyada en çok çay tüketen ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığının da unutmadan altını çizelim. 1900’lü yıllara kadar çayı tanımayan ve tam bir ’kahve tiryakisi’ olan ülkemizde bugün çay, sudan sonra en sık tüketilen içecek haline gelmiş durumda...

    ÇAY KÜLTÜRÜ
    AMERİKA:
    sıcak olduğu kadar soğuk çay da bol miktarda tüketiliyor.
    özellikle güney eyaletlerde çay ya soğuk suyla demleniyor ya da sıcak suyla demlendikten sonra soğumaya bırakılıyor.
    İNGİLTERE
    ingilizler sert içimli hazırladıkları çayı süt ve şekerle tatlandırmayı ve böylece çayın buruk tadını almayı seviyorlar.
    "5 çayı " konsepti de ingilizlere ait.
    KITA AVRUPASI
    genellikle siyah çayın tercih edildiği avrupada, çay çoğunlukla bardak çay formatında kısa sürede demleniyor, bitki ve meyve aromalı çaylar çokca tercih ediliyor.
    TÜRKİYE
    türkiye de iki katlı çaydanlıkta demleniyor çay. demi bol genelde şekerle ve ince belli bardakta tüketiliyor. günün her saati içilebilir.
    KUZEY AFRİKA
    Genellikle yeşil çay tüketiyorlar.süt ve bolca şekerle içiliyor, günün her saati içilebiliyor.
    RUSYA
    Ruslar da siyah çayı tercih ediyorlar. kıtlama çay içimine burada da rastlamak mümkün.
    ÇİN
    yeşil çayın ve diğer yöresel çayın önemi çinde çok büüyktür. çinde çay kapaklı kupalarda demleniyor ve yine bunlarda servis ediliyor.
    TİBET
    tibette çay süt veya su ile uzun süre demlendikten sonra tahta yayıklarda tereyağı ile çalkalanarak hazırlanıyor.
    JAPONYA
    Çay japonlar için çok önemli hazırlanmasından içimine kadar bir ritüel ile ele alınan çay hafif ve yumuşak kıvamda tüketiliyor.
    HİNDİSTAN
    kuvvetli bir aromaya sahip çaylar bolca şeker süt ve tarçın ilaveleri ile tüketiliyor.

  8. #28
    Yeni Üye schuco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08

    Mesajları
    21
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Tecrübeli çay toplayıcılarının sadece elleriyle bir günde 155 kg . çay yaprağı topluyor.

    Bir çay bitkisinin 50 yıl boyunca çay yaprağı üretebilir.

    6. yüzyıla kadar çayın baş ağrısı, sindirim ve böbrek bozuklukları, ülser gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.

    Bir çay türü olarak tanıdığımız Earl Grey’in İngiltere başbakanının adıdır.

  9. #29
    Yeni Üye gm-g - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    4
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Çayın Tarihçesi

    Çay, yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Her türlü gizeme tanıklık eden Doğu’nun dünyaya bir armağanı o…
    Çay, dünyada sudan sonra, en fazla içilen ve içme alışkanlığı gittikçe artan bir bitki olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yaygın bir efsaneye göre, büyük Çin İmparatoru Shen Nung’ın hizmetlilerinden biri bahçede su kaynatırken bir yaprak kaynayan suyun içine düşer. Yaydığı koku imparatoru etkiler. Kokusunu beğenen imparator, tadını da denemek ister ve çay o gün bugündür insanoğlunun vazgeçilmez dostu haline gelir. Çay konusunda ilk geniş çaplı araştırma M.S. 733-804 yılları arasında yaşayan Lu Yu'ya aittir. "Çay Kitabı" adlı eserinde, çay hakkında; üretiminden tüketimine, sistemli ve kapsamlı bilgi vermektedir. Böylece çay üretimi ve tüketimi daha da yaygınlaşma imkânı bulmuştur. Avrupa’nın bu gizemli tat ile buluşması 17. yüzyılda gerçekleşir. İngilizler, sağlık ve zindeliğin sunulduğu bu sıcak içeceği o kadar çok benimserler ki, bunu bir yaşam tarzı haline getirirler adeta. 18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası’nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa’ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye’nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya’dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar. Bursa civarında gerçekleşen ilk ekim çalışmaları iklim şartlarının olumsuzluğu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak 1917 yılında, zamanın Halkalı Ziraat Mektebi Alisi müdür vekili ve botanikçi olan Ali Rıza Erten yapmış olduğu teknik çalışmalar sonucunda 16.02.1924 tarihinde Rize’de çay yetiştirilmesi için meclisten onay alır ve günümüz çay üretiminin temelleri bu şekilde atılmış olur. 1947’ de kurulan ilk fabrika ile üretim hızlandı. Geç bir buluşma olmasına karşın, Türk insanı, çok sevdi çayı ve günün her saatine, her mekanına taşıdı bu sıcacık içeceği… Dünya üzerindeki tarihiyle kıyaslanınca Türkiye’nin çayla tanışmasının geç bir tarihe denk geldiği görülmektedir. Buna rağmen, Türk insanı, çayı çok sever ve günün her saatine, her mekanına taşır.
    Türkiye'nin Çay Konusunda Dünya Üzerindeki Yeri:Çay tarım alanlarının genişliği bakımından üretici ülkeler arasında 6. sırada,Kuru çay üretimi bakımından üretici ülkeler arasında 5. sırada,Yıllık kişi başına tüketim bakımından dünya ülkeleri arasında 4. sırada yer almaktadır.
    Dünya Üzerinde Çay İki Şekilde Tüketilmektedir:%75 siyah çay diye tabir edilen fermente edilmiş çay,%25 yeşil çay diye tabir edilen fermente edilmemiş çaydır.

  10. #30
    Yeni Üye gm-g - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18 Oct 08
    Yaş
    33

    Mesajları
    4
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Süzme Poşet Çaylar

    Poşet çay bu yıl yüz yaşına giriyor!

    LONDRA - Times gazetesinin haberine göre, bir çok icat gibi poşet çay da kazara ortaya çıkmış. Nasıl mı? İşte Times’ın satırlarından poşet çayın öyküsü... Bundan yüz yıl önce, New Yorklu kahve tüccarı Thomas Sullivan çay ticaretine girişmiş. Ama işler pek iyi olmadığından biraz tasarruf yapayım diye düşünmüş ve çayını tanıtmak için muhtemel alıcılara yolladığı eşantiyonlardan kısmaya karar vermiş. Çayı, eski usul bol bulamaç, torbalara doldurup yollamak yerine küçük miktarlarda, minik ipek poşetlere koyarak yollamaya başlamış. Ama alıcılar Sullivan’ın eli sıkılığını yanlış anlamış. Poşetleri kesip içindeki çayı demliğe koymaları gerekirken, poşeti olduğu gibi demliğe atıvermişler. Sullivan’ın icadı ABD’de kısa zamanda tutulmuş. Çay tiryakileri kitleler halinde poşet çaya dönmüş. Ve ipek poşet de 1930’da yerini kağıda bırakmış.

    Fakat, poşet çayın, ABD’den İngiltere’ye gelişi tam 50 yıl gecikmeli. Çünkü İngiliz çay tiryakileri bu ABD icadına uzun süre kuşkuyla yaklaşmışlar. Yine de bugün İngiltere’de poşet çaysız bir yaşam düşünmek çok zor. Ülkede bir günde içilen 130 milyon fincan çayın yüzde 96’sı poşet çünkü.

Sayfa 3/4 İlkİlk 1234 SonSon

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Süzme Yogurt Üretiminde Elde Edilen Serumun Bazı Özellikleri
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan Didem SALİCİK
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29-03-2008, 00:05
  2. süzme yoğurt üretimi
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan yelly
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 28-03-2008, 23:54
  3. çaylar hakkında genel bilgiler
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan ayşegül
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12-03-2008, 16:47
  4. KÜRESEL ISINMA-POŞET KULLANIMI
    Genel Kültür forum içinde, yazan tubadaysal
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 25-08-2007, 13:36

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed